Nieuw Hermle bewerkingscentrum voor Hetec

339

Verspaningstechniekdienstverlener Hetec heeft onlangs een nieuw 5-assig bewerkingscentrum van Hermle aangeschaft. De nieuwe machine was nodig om snel aan de dringende eisen van een klant te kunnen voldoen.

Hetec is een verspaningstechniekdienstverlener uit het Duitse Breidenbach. Samen met broer Friedhelm, richtte Günter Herhaus het bedrijf op. Door het groeiende succes kwam daar in 2000 broer Werner Heraus als derde bij. Twee jaar later werden in het eerste 5-assige bewerkingscentrum en de vereiste C-technische en organisatorische omgeving geïnvesteerd. Met de focus op de bewerking van grote onderdelen werd in 2003 op de huidige vestigingslocatie een nieuwe productiehal gebouwd. In de daarop volgende jaren werd steevast geïnvesteerd in CAD-/CAM-systemen, CNC-gereedschapmachines, optimalisatie van arbeidsprocessen en de bewaking op afstand van arbeidsprocessen. Hiermee kon Hetec het groeiend aantal klanten productietechniek voor veeleisende, complexe gereedschap- en vormenbouwcomponenten en basisgereedschappen van groot formaat bieden.

Gereedschapsmagazijn
Om aan klantvragen te kunnen voldoen, koos Hetec er in 2009 voor om 5-assige bewerkingscentra van Hermle aan te schaffen. Het eerste bewerkingscentrum was een C40, waarop later een C30U, C60U en C50U volgden. Na verloop van tijd kwam daar voor kleinere bewerkingen een C400U bij en tot slot opnieuw een grote C52U. “We werden en worden door Hermle heel goed en fair geadviseerd en we zijn nog altijd erg enthousiast over het 5-assige concept, het prestatievermogen, de hoge nauwkeurigheid, de toegankelijkheid, de service en de heel goede ondersteuning in alle projectfasen”, zegt Friedhelm Heraus over de samenwerking met Hermle. “Opvallend is dat de BAZ-toestellen van Hermle ondanks het brede toepassingsgebied voor de complete en finishbewerking alleen met standaard gereedschapmagazijnen zijn uitgerust.” Reden hiervoor is dat Hetec zelf een gereedschapsmagazijn- en managementsysteem heeft ontwikkeld, waarmee alle freesmachines en bewerkingscentra, die overigens over identieke gereedschapopnames HSK-A63 beschikken, afhankelijk van de bewerkingen volgens order worden uitgerust. In het totaal gaat het hierbij om circa 2000 van een chip voorziene gereedschappen, waarvan ongeveer 250 verschillende gereedschappen voor het frezen en zo’n 300 voor de boor- en schroefdraadbewerking. Deze gereedschappen kunnen blind en afhankelijk van de behoeften worden gewisseld, waardoor de wissel- en uitrustingstijden drastisch worden gereduceerd.

Hermle, Hetec
De C52U beschikt over een zwenkbare ronde tafel met een diameter van 700mm voor draaglasten tot 2.000 kg.

Dringende eisen
Met de aanschaf van het 5-assige bewerkingscentrum C52U bestelde Hetec ook het basispakket HIMS (Hermle Information Monitoring Software). Hiermee kan de life-status worden weergegeven en kunnen de resultaten indien gewenst via e-mail worden verstuurd. “Ondanks toenemende complexiteit zijn de Hermle-bewerkingscentra heel ongecompliceerd op te stellen, zijn ze snel in gebruik te nemen en goed te bedienen”, aldus Friedhelm Heraus. “De goede toegankelijkheid maakt het bovendien mogelijk om aan grote machines binnen 15 minuten een volledige ombouw van het ene naar het volgende werkstuk uit te voeren. Zo halen we ook zonder verdere automatisering als producent van losse onderdelen per maand en per machine spillooptijden van 400 uur.” Als voorbeeld geeft Heraus het project met de C52U-machine, dat vanwege dringende eisen van de klant snel nodig was. “De order werd ons toegekend op voorwaarde dat we capaciteiten voor 8 x 140 uur productieprestatie ter beschikking konden stellen en dat we tijdig konden leveren. Met behulp van Hermle zijn we erin geslaagd binnen korte tijd de C52U op te stellen, in gebruik te nemen en de vereiste capaciteit niet alleen te realiseren, maar blijvend te garanderen.”

Hermle, Hetec
Friedhelm Heraus: “Ondanks toenemende complexiteit zijn de Hermle-bewerkingscentra heel ongecompliceerd op te stellen.”

Facebook Comments