15 kW en 6g geven Vergeest Metaaltechniek productiviteitsimpuls

Vergeest Metaaltechniek in Wijchen heeft geïnvesteerd in een nieuwe iNspire vlakbedfiberlaser van Eagle. Met een vermogen van 15 kW en een acceleratie van 6g in alle assen, kan de toeleverancier platen in een range van 1 mm tot 30 mm razendsnel snijden. Naast het hoge vermogen en de snelheid, waren ook de bouwwijze van de machine en de laserkop belangrijke redenen om voor Eagle te kiezen.

Joris en Willem Vergeest bij de Eagle iNspire fiberlaser met een bed van 3 x 1,5 m. Met 15 kW en 6g accelaratie realiseert de machine een hoge productiviteit in een brede range aan plaatdiktes.

Vergeest Metaaltechniek snijdt als toeleverancier voor onder andere de offshore-industrie, binnenvaart en trailerbouw een hoge diversiteit aan plaatdiktes. Al jaren ziet het bedrijf de vraag naar dikkere plaatdelen toenemen. Daardoor voldeed de 6 kW fiberlaser die het bedrijf acht jaar geleden had aangeschaft niet meer. “Om in deze tijd concurrerend te kunnen zijn, moet je als toeleverancier een zo hoog mogelijke productiviteit nastreven.

Daarom hebben we twee jaar geleden, ondanks de onzekerheid rondom de Covid-pandemie, besloten in een nieuwe, krachtigere fiberlasersnijmachine te investeren. Het oorspronkelijke idee was een 10 kW laserbron, maar dat is mede op advies van Eagle toch 15 kW geworden. Daarmee zijn we de eerste in Nederland met deze machine”, vertelt directeur Joris Vergeest.

Gecharmeerd van bouwwijze

Uiteraard gaat aan de aanschaf van een nieuwe machine een heel traject vooraf. Vergeest heeft dan ook diverse A-merken naast elkaar gelegd en de voor- en nadelen in kaart gebracht. Hoewel Eagle nog relatief onbekend is in Nederland, waren er volgens Vergeest enkele eigenschappen van Eagle die er bovenuit staken. “Enkele jaren geleden kwamen we op de Euroblech in aanraking met Eagle. We waren al direct gecharmeerd van het design en de machinebouw. Je ziet direct dat het een vrij nieuwe speler is op de markt die bij de machineontwikkeling slim heeft nagedacht over de benodigde functionaliteiten en specificaties om te voldoen aan de eisen van de hedendaagse industrie. Vandaar dat Eagle naast de gevestigde orde ook op onze lijst van potentiële kandidaten stond.”

Om meer gevoel te krijgen bij het merk heeft Vergeest samen met MML, de exclusieve verdeler van Eagle lasersnijmachines in de Benelux, een bezoek gebracht aan de fabriek in Polen. Om de lasersnijmachine direct aan de tand te voelen, werden een stuk materiaal en een stepfile meegenomen voor tests. Vergeest: “We waren enthousiast over hoe snel de mensen van Eagle het demowerkstuk hadden geprogrammeerd en de uiteindelijke kwaliteit van het gesneden onderdeel was perfect. Daarnaast was de rondleiding door de fabriek, de kennis van zaken en de laagdrempelige bedrijfscultuur binnen Eagle doorslaggevend.”

Lineaire assen en carbon brug

De bouwwijze, die Vergeest als ‘subliem’ kwalificeert, kenmerkt zich door een basisframe van betoncomposiet. Het complete frame, dus ook de opstaande zijkanten waar de brug tussen beweegt, bestaat volledig uit één deel. Hierdoor wordt een hoge stabiliteit, stijfheid en trillingsdemping gerealiseerd. De iNspire is verder voorzien van lineaire motoren voor een nauwkeurige en snelle acceleratie van alle assen. “De snelheid van de machine is echt indrukwekkend om te zien”, vertelt zoon Willem Vergeest. “In eerste instantie dachten we dat de 6g acceleratie van de iNspire niet veel toegevoegde waarde zou hebben voor ons type werk. Maar daar zijn we snel op teruggekomen. Zeker bij het snijden van gaten met diameters van 6 tot 15 mm, maakt de snelheid een enorm verschil. Alleen daarom al kunnen we sommige platen 20% sneller snijden.”

Om de hoge snelheden betrouwbaar en nauwkeurig uit te kunnen voeren, is de iNspire uitgerust met een brug van carbon om zoveel mogelijk gewicht te besparen. Door de lichtgewicht constructie kan de brug binnen korte tijd op snelheid worden gebracht, waarbij minder krachten ontstaan op de diverse componenten in de machine. Dit zorgt voor minder trillingen, een hogere nauwkeurigheid, een lager energieverbruik en minder onderhoud. Voor een hoge stabiliteit wordt de carbon brug, die is ‘ingeklemd’ tussen de twee opstaande delen van het machineframe, aan weerszijden op twee plaatsen ondersteund.

De Cranemaster automatisering is in de lengteopstelling geplaatst om de ruimte optimaal te benutten.

De Cranemaster automatisering is in de lengteopstelling geplaatst om de ruimte optimaal te benutten.

Overgedimensioneerde lenzen

Dankzij de krachtige 15 kW laserbron kan Vergeest met de nieuwe Eagle twee keer zoveel snijden als met de oude 6 kW laser. Daarnaast geeft de krachtige fiber meer mogelijkheden. Zo kan het bedrijf gaten met een diameter vanaf 6 mm snijden in dikke plaat van 20 mm. Voorheen moesten dit soort gaten geboord worden. Daarnaast is het mogelijk direct op de machine ook tapgaten te snijden, waardoor nog meer toegevoegde waarde ontstaat. “De 15 kW laserbron geeft ons hele nieuwe mogelijkheden. Bovendien is het fiberlasersnijproces van dikker materiaal veel maatvaster in vergelijking met bijvoorbeeld plasmasnijden.

Daardoor zijn er minder nabewerkingen nodig om tot een kwalitatief eindproduct te komen”, vertelt Joris.
Om het hoge vermogen goed te kunnen handelen heeft Eagle een gepatenteerde laserkop ontwikkeld met gefixeerde lenzen. Hierdoor is er in de laserkop geen mechanisme nodig om de lenzen te stellen. Dit resulteert in minder vervuiling in de laserkop. Het gebruik van de grote lenzen maakt het mogelijk om zorgeloos hogere vermogens te kunnen gebruiken. Vergeest: “De laserkop is een belangrijk pluspunt van de machine.

De laserbron is van IPG en die wordt gebruikt in de meeste fiberlasersnijmachines. Daar maak je het verschil dus niet mee. Eagle weet daarentegen met de unieke laserkop de fiberbron maximaal te benutten. Tevens zorgt de kop dat we minder nozzles verbruiken. We kunnen wel 80 uur snijden met één nozzle. Daarom hebben we ook geen nozzlewisselaar nodig.” Tot slot noemt Vergeest de positionering van het beschermglas als groot voordeel. Deze is hoger in de laserkop geplaatst, waardoor het glas minder vaak gewisseld moet worden.

Prestatieverhogende functies

De lasermachines van Eagle hebben diverse functies die het snijproces efficiënter maken. Vergeest is bijvoorbeeld erg te spreken over Flycut. Bij deze oplossing is de snijkop voortdurend laag boven de plaat in beweging. Bij perforatie bijvoorbeeld, ‘vliegt’ de laser er op de snijlijn in. Hierdoor worden pauzemomenten vermeden en kan veel tijd worden bespaard. Verder maakt Vergeest gebruik van Mixline.

Deze functie maakt het mogelijk om met een combinatie van zuurstof en stikstof te snijden voor een optimale snede en een minimale braamvorming. Om het hoge vermogen en de snelheid van de iNspire te kunnen bijbenen, heeft Vergeest de machine verder uitgerust met een Cranemaster automatisering. De plaatwisselaar kan in negen seconden een plaat wisselen, zodat er een minimale stilstandtijd is. Vergeest: “De machine is zo snel dat je het handmatig wisselen van platen niet bij kan houden. Automatisering is dus een must om de beschikbare uren optimaal te benutten.”

Onderhoud en service

Voor Vergeest Metaaltechniek is onderhoud en service een belangrijk thema. Door de open structuur van Eagle en door het gebruik van veelvoorkomende onderdelen is de machine gemakkelijk en laagdrempelig te onderhouden. Daarnaast heeft Eagle in het geval van storingen een meldpunt, zodat  op afstand mee kunnen kijken om problemen op te lossen. “We zijn heel tevreden over de ondersteuning vanuit zowel Eagle als MML. Daarnaast geeft deze machine de mogelijkheid om ook zelf onderhoud te doen, zodat we hem goed leren kennen. Daardoor kunnen we de snijprocessen continu optimaliseren en de kennis verbreden”, aldus Vergeest.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Tuwi dealer van Mitsubishi lasers en Astes4 sorteersystemen

24-05 Commercieel directeur Marco Mans noemt de twee nieuwe vertegenwoordigingen belangrijk voor Tuwi: “We zien…

Plaatbewerking

Hoekman RVS investeert in 30 kW Eagle fiberlaser

06-05 Volgens Gert Hoekman zal deze investering een nieuwe dynamiek en andere werkwijze in het…

Plaatbewerking

Nieuwe verkoopdirecteur Laser & Bending Machines

14-03 Door de komst van de nieuwe verkoopdirecteur kunnen de taken beter worden verdeeld. Oprichter…

Plaatbewerking

Toekomstgerichte oplossingen met fiberlasers HGTECH

17-11 HGTECH is nadrukkelijk bezig om met zijn fiberlasersnijmachines, die onder de merknaam Marvel op…

Featured

Lasers JÖRG blinken uit in beperkt materiaalverlies

08-07 De lasersnijmachines die JÖRG ontwikkelt en bouwt voor het snijden van dunne plaat vanaf…

Plaatbewerking

Snelle 15 kW fiberlaser doet ook in Benelux zijn intrede

04-07 Een relatief nieuw gezicht in de plaatbewerkingsmarkt zijn de fiberlasers van Eagle. De machines…

Verspanen

Wie (te) druk is moet naar de Brabantse Metaaldagen

02-04 In de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch vindt van 10 tot en met 12 april een…

Plaatbewerking

Lasersnijden met 15 kW

02-04 De Poolse Eagle Group baarde vorig jaar opzien op de Euroblech met een fiber…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X