3D-printen geeft ons een streepje voor

ind september 2014 besloot Karel Schuitemaker, directeur van Radine, specialist in trilvullers, over te gaan tot de aanschaf van een 3D-printer. Nu, drie maanden later, heeft hij de machine al ruimschoots terugverdiend. “Dit hadden we veel eerder moeten doen!”, zegt Schuitemaker vanuit zijn kantoor in Barneveld, waar hij laat zien hoe 3D-printen het bedrijfsproces heeft versoepeld.

Snelle beslissers
Schuitemaker speelde al enige tijd met de gedachte een 3D-printer aan te schaffen om zijn productieproces te versoepelen. Schuitemaker vertelt: “Onze filosofie is ‘snel beslissen en gewoon dóen’. Je kan eindeloos lang nadenken over iets, maar je kunt het ook gewoon aanpakken. Dan weet je waarover je het hebt en of het iets voor je is. Dat hebben we met 3Dprinten ook gedaan. Ik had al veel gelezen over de toepassingen van 3D-printen en vermoedde, dat het wel eens heel goed van pas zou komen in ons bedrijfsproces. Ik heb me wel uitgebreid laten informeren, maar heb toen een professionele printmachine aangeschaft, inclusief installatie en training voor onze medewerkers. En naar volle tevredenheid. Want ook al gebruiken we hem niet dagelijks, we hebben de aanschafprijs nu al ruimschoots terugverdiend.” !

Trilvullers op maat
Radine is gespecialiseerd in het bouwen van trilvullers en complete toevoersystemen. Er is bijna geen product denkbaar waarvoor Radine niet de trilvullers in het assemblageproces heeft gemaakt. Doppen van sausflessen, onderdelen van scheerapparaten, speelgoedbouwsteentjes en medische hulpmiddelen; ze komen tijdens de assemblage allemaal uit de trilvullers van Radine. Schuitemaker legt uit: “We maken trilvullers helemaal op maat. De klant hoeft ons alleen maar de onderdelen te geven en wij bouwen een trilvuller die zó is afgesteld, dat de onderdelen in de goede positie en met de juiste hoeveelheid aangevoerd en direct verder verwerkt kunnen worden.” !

Zelf printen scheelt veel tijd én geld
Nadat een onderdeel de trilvuller verlaat, komt het langs een separator. “Dat is misschien nog wel de grootste uitdaging”, zegt Schuitemaker. “Om die op maat te maken. Je moet je voorstellen dat een hele reeks siliconen ringetjes, na het verlaten van de trilvuller, in een dop van bijna hetzelfde formaat moeten worden geplaatst. Daar ontwerpen onze constructeurs een separator voor. En dat is vaak een kwestie van net zo lang proberen, tot je het juiste pinnetje, palletje of dopje hebt.”
Voordat Radine een 3D-printer bezat, lieten constructeurs per opdracht soms wel drie verschillende separatoren maken van roestvrij staal. “Een dure grap”, zegt Schuitemaker, “en dan heb ik het nog niet eens over de levertijd. Soms waren we wel zes weken verder voordat we de goede hadden en konden we er twee weggooien. Dan praat je over bedragen die net zo hoog zijn als de aanschafprijs van een 3D-printer. Nu we de 3Dprinter hebben, maken we de modellen dus gewoon zelf. En pas als het helemaal perfect is, geven we opdracht voor het maken van de ‘echte’ separator in roestvrij staal. Zelf printen scheelt veel tijd én geld.” !

3D-printen genereert new business
En Schuitemaker heeft nog een belangrijke zakelijke toepassing gevonden voor 3D-printen. Hij licht toe: “Wij krijgen nogal eens offerteaanvragen voor trilvullers zonder het onderdeel waar het om gaat. Dan krijgen we alleen een tekening toegestuurd. Maar om een goede offerte te maken, willen we het onderdeel kunnen beetpakken. Dus printen we het zelf met de 3Dprinter. Als het tastbaar is, kan je veel beter zien hoe een onderdeel zich gedraagt en reageert op bewegingen. Dan kunnen we een preciezere (prijs)indicatie maken. We sturen het printmodel overigens ook mee met de offerte. Klanten zijn daarvan meestal erg onder de indruk en daardoor meteen verkocht. Op de weinige concurrenten die we hebben, hebben we zo dus echt een streepje voor.” !

3D-printen heeft de toekomst
Zijn eerste ervaringen hebben Schuitemaker er nu al van overtuigd dat 3D-printen de toekomst heeft. “Als ik zie wat wij al op kleine schaal kunnen realiseren, moet je je voorstellen wat er nog meer mogelijk is. 3D-printen wordt ook wel de ‘derde industriële revolutie’ genoemd. Daar ben ik het hartgrondig mee eens.” !

De 3D printer van Radine is geleverd door Nextstep 3D, een van de exposanten op Rapidpro 2015

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

3D

Eriks bevordert met 3D-printen cultuur van innovatie

28-02 De meeste 3D-printers van Eriks zijn bedoeld voor prototyping, op maat gemaakte mallen, armaturen…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

3D

Formnext 2023 stevent af op recordaantal exposanten

25-09 Met 771 exposanten en een geboekt bruto oppervlak van ruim 50.000 m² twee maanden…

3D

3D-printen zonder ondersteuning

19-09 “Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV