‘3D-printing hard op weg naar plaats in industriële landschap’

De derde editie van RapidPro, het evenement rondom de snel ontluikende technologie 3D-printing, trok op 26 en 27 februari  maar liefst 2625 unieke bezoekers.  Dat betekende opnieuw groei.  David Kemps, Sector banker Industrie bij ABN Amro, verwacht dat deze groei stevig zal doorzetten.  “Als ik in 2020 naar de RapidPRO beurs ga, zal zelfs het Jaarbeursgebouw te klein zijn!”

Kemps bezoekt voor zijn werk regelmatig industriële beurzen. Op RapidPRO was hij voor de eerste keer aanwezig. Hij schreef hierover het volgende verslag:

“Bij de ene beurs wordt je verrast door de enorme professionele stands met luidsputterende freesmachines, de andere beurs verrast door de informele sfeer en het hoge ons-kent-ons gehalte. Het verrassende aan de RapidPro beurs was de sfeer, de standhouders en het publiek. Ik had echt het gevoel dat ik getuige was van een uniek moment in de tijd. De standhouders waren een mengeling van nieuwe hightech start-ups, creatieve ontwerpers en onderzoeksinstellingen. Gelukzoekers maar ook een aantal grote bedrijven op zoek naar nieuwe niches/afzetmarkten. De bezoekers varieerden van techneuten, engineers, onderzoekers, studenten van de TU maar ook van de kunstacademie. En een verdwaalde bankier.

Marktgroei van 30% per jaar
Je zag duidelijk dat deze nieuwe sector worstelt met haar identiteit. Enerzijds een kleine groep ‘early adaptors’ of ‘geeks’ die de nieuwe techniek van 3D-printen heeft omarmt en die met kleine zelfbouw 3D-printers laat zien wat er allemaal mogelijk is: van design lampen en complexe sieraden tot Star-Wars figuurtjes en fotogetrouwe torso’s. Anderzijds de business-to-business industriële toeleverancier die laat zien dat met ‘3D rapid prototyping’ het ontwikkeltraject van nieuwe producten enorm wordt versneld. Maar dat ook serieproductie met 3D-printers mogelijk is met een steeds grotere diversiteit aan materialen. 3D-printing autoriteit Terry Wohlers voorspelt een jaarlijkse groei van 30% zodat we voor 2015 over een markt van $ 3,7 miljard voor geprinte producten praten. Ook het sectorrapport van ABN AMRO van maart 2012 beschrijft de nieuwe kansen van 3D-printing en co-creatie voor de Nederlandse industrie. Als productie niet meer plaatsgebonden is zal dat ook organisatorische gevolgen hebben voor de industrie, maar ook voor de logistiek en grondstoffenhandel. Nu nadenken over de toekomst zorgt voor flexibiliteit en continuïteit.

Koningshof te klein in 2020
Ik ben er van overtuigd dat 3D-printing een plaats gaat krijgen in het industriële landschap. Veel fabrikanten zien hun productie verschuiven naar klantspecifiek-massamaatwerk. Kennisinstituten als TNO en Materialise werken hard aan snelle, industriële printers die vele materialen kunnen printen zoals kunststof en metaal maar ook keramiek en glas. Nu zijn echter de geeks nog aan de beurt. Ik verwacht echter als ik in 2020 naar de RapidPRO beurs ga, dat zelfs het Jaarbeursgebouw te klein zal zijn!”

RapidPro award
Dit jaar werd voor het eerst de RapidPro award uitgereikt. Deze ging naar de RapidPro exposant met de meest spraakmakende innovatie, vernieuwende technologie of het meest aansprekende product. De genomineerden waren Ultimaking, Lithoz en LuxeXcel. De jury koos unaniem LuxeXcel als winnaar.

De volgende RapidPro vindt plaats op 26 en 27 februari 2014

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

Intelligente supersnelle camera voorkomt fouten bij 3D-printen

03-10 De technologie erachter werd ontwikkeld binnen Vision-in-the-Loop (VIL), een imec.icon-innovatieproject in samenwerking met Flanders…

3D

Start met 3D-printen en lift mee op groeiend marktpotentieel

04-07 Deze infosessie vond plaats bij Poly Products in Werkendam. De bijeenkomst werd georganiseerd met…

3D

Samenwerking MetaalNieuws en Flam3D

12-04 Tenminste vier keer per jaar zal in MetaalNieuws uitgebreid aandacht worden besteed aan 3D-printen.…

3D

ABB vervangt gieten reserveonderdelen door 3D-printen

16-02 ABB Turbocharging produceert en onderhoudt high-end turbocompressoren. Het bedrijf onderhoudt meer dan 200.000 turbo’s…

3D

ARBURG en Balluff produceren na doorbraak sensoren met 3D-printer

10-08 Voor taken in de automatiseringstechniek zijn sensoren in geïndividualiseerde vorm interessant omdat ze op…

3D

Voor alle vragen rond industriële productontwikkeling

01-11 Voor wie actief is in de wereld van de industriële productontwikkeling en wil weten…

3D

Ultimaker gaat samenwerken met materiaalbedrijven

24-05 Ultimaker, actief op het gebied van desktop 3D-printen, gaat samenwerken met een aantal toonaangevende…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen