'5-assig bewerken gaat steeds grotere rol spelen'

0
919

Sinds de eerste 5-assige bewerkingscentra ruim tien jaar terug op de markt kwamen, zijn er steeds meer van geïnstalleerd. 5-assig frezen maakt het mogelijk om het product in één opspanning aan vijf kanten te bewerken. Bij 3-assig frezen zijn hiervoor vijf opspanningen nodig met een toenemende kans op omspanningsfouten. “5-assige bewerkingscentra zullen daarom een steeds grotere rol gaan spelen in de metaalindustrie”, zegt Gerk Kooi, directeur van Bies in het Groningse Marum.

Bies beschikt al tien jaar over 5-assige bewerkingscentra en investeerde onlangs in twee VC630/5AX 5-assige bewerkingscentra van Doosan. ”Complexe producten zijn sneller en nauwkeuriger te frezen en je hebt er minder vakkennis voor nodig. Immers het overzetten naar een andere machine vraagt om veel meer kennis van de bewerkingsstrategie en opspanning. Bij een 5-assige bewerking wordt de nauwkeurigheid van het product bepaald door de nauwkeurigheid van de machine. Bij een kleine serie is daardoor de foutmarge binnen de reeks ook veel kleiner”, licht Kooi toe. “De 3-assige bewerkingscentra zetten we daarnaast steeds meer in voor nulseries en prototypes. Maar ook daar zetten we vaak een 4e as in, zodat we minder hoeven om te spannen.”

Gerk Kooi beschikte al over Doosan VC630/5AX machines met kantelbare en roterende tafel, Big Plus spindel opname en een spilsnelheid van 12.000 rpm. Deze simultaan werkende 5-assers voldoen geheel aan zijn wensen. “Bij de interne beoordeling van de Doosan VC630/5AX kon niemand beperkingen op noemen. Met meer dan 15 Doosan machines in huis, was de keuze daarom snel gemaakt.”
Voor de programmering van de bewerkingscentra gebruikt Bies OneCNC en SolidCAM. “3D tekeningen van de klant worden aangeleverd. Maar een engineer is geen frezer, daarom worden de tekeningen nog een keer gecontroleerd en omgezet naar een CAM programma. Hierdoor is de foutkans nihil.”

Dormac CNC Solutions, dat de verkoop en service van de Doosan machines in Nederland verzorgt, levert de machines zowel met een Fanuc 31i-A5 met AI Nano, Siemens 840 of een Heidenhain iTNC 530 besturing. Gerk: “Onze mensen zijn gewend te werken met Heidenhain. Dat was een belangrijk criterium om destijds met Dormac in zee te gaan.Themamiddag ‘Efficiënter verspanen’
Om de efficiencyvoordelen van 5-ssig bewerken met de Doosan VC630/5AX en programmering met SOlidCAM te demonstreren organiseert Dormac op 29 september samen met automatiseringspartner Cad2M en gereedschappenleverancier Hoffmann de themamiddag ‘Gaan met die spaan’. De themamiddag-/avond vindt plaats in de demoruimte bij Dormac in De Goorn (NH).
Aanmelden kan hier.

]]>