AAE investeert opnieuw in hightech productiecel

AAE in Helmond heeft opnieuw een bewerkingscel voor automatische productie in gebruik genomen. In totaal beschikt AAE nu over zes onbemande, flexibele productiecellen. Overdag wordt daarin de productie van onderdelen opgestart die ’s avonds en in het weekend onbemand geproduceerd worden.

De nieuwste cel bestaat uit twee MU 500 VAL freesdraaimachines van Okuma, elk met 238 gereedschapsplaatsen, en een Erowa Dynamic robot met een capaciteit van 250 kg. Het automatische productiesysteem is opgezet voor simultaan 5-assig frezen met bijkomende draaibewerkingen van veelal complexe werkstukken uit onder andere roestvast staal, aluminium, titanium en andere non-ferromaterialen. De seriegrootte varieert van enkelstuks tot circa tweehonderd; gangbare aantallen voor de AAE-afdeling waar precisiecomponenten worden geproduceerd. In een rotatiemagazijn zijn 70 pallets van twee typen opgenomen; een rekmagazijn bevat acht pallets met een diameter van 500 mm.

“We streven uiteraard naar een continue, storingsvrije productie”, zegt Henk Tils, business unit manager High Precision Parts. “Je kunt daarom niet bezuinigen op de betrouwbaarheid van de productiemachines. In de loop der jaren hebben we veel ervaring opgedaan met bewerkingscentra, een multitaskingmachine, 5-assige freesbanken en draaimachines van Okuma, ook toen we met automatisering begonnen. Die ervaringen, met inbegrip van de begeleiding door importeur Gelderblom, zijn zo gunstig dat we onze bewerkingscellen standaard inrichten met Okuma-machines.”

Hoewel in aanschaf niet echt goedkoop, aldus Tils, springen ze er gunstig uit volgens het Total Cost of Ownership criterium, de totale kosten van een machine gedurende zijn gehele levensduur. Daarin worden ook zaken als onderhoud, bezettingsgraad en restwaarde meegenomen. Ook spreekt de technologie aan: de ingebouwde thermische stabiliteit, de botsingsbescherming en het systeem om de trillingen te onderdrukken.

Met de automatisering van de onderdelenproductie slaagt AAE erin de output per productiemedewerker te verhogen en zo als verspanend toeleverancier een sterke concurrentiepositie te behouden op de internationale markt. AAE is sinds de oprichting in 1976 uitgegroeid tot een gerenommeerd specialist op het gebied van machinebouw. De

onderneming maakt als toeleverancier precisiecomponenten en –samenstellingen (business unit ‘High precision parts’), ontwikkelt, produceert en test OEM-systemen voor derden (business unit ‘Proto- and serial systems’) en ontwerpt en bouwt klantspecifieke machines (‘Special machines’). Als eigen product worden onder de naam Grauel in de derde business unit ‘Printing and assembly machines’ geproduceerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

EMO-primeur Hyundai Wia: eigen FMS-systeem voor flexibele automatisering

10-09 Hyundai Wia toont op de EMO voor het eerst in Europa het Pallet Line…

Toeleveren

Drabo Hardenberg legt rode loper uit

23-09 Bij Drabo Hardenberg is de laatste jaren veel geïnvesteerd in nieuwe machinesystemen en uitbreiding…

Automatisering

Robojob vergroot flexibiliteit beladingssystemen

03-08 Robojob heeft opnieuw een vernieuwing toegevoegd aan haar beladingssystemen voor CNC-machines. De klanten voor…

Geen categorie

NLR investeert in een hoognauwkeurige 5-asser van Matec

14-04 Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) heeft een 5-assig Matec bewerkingscentrum besteld. De machine…

Automatisering

Halter LoadAssistant beschikbaar met 35 kg robotarm

09-03 De Halter LoadAssistant range is uitgebreid met een 35 kg robotarm. Tot nu toe…

Automatisering

RoboJob bouwt voor- en nabewerkingen uit tot standaardfuncties

04-03 Een robot die automatisch CNC-machines belaadt en ontlaadt, kan ook andere dingen doen. Daarom…

Geen categorie

Nieuwe wisselplaat frezen Tungaloy voor hoge precisie nabewerking

23-02 Tungaloy Benelux introduceert TungFineBall, een nieuwe serie wisselplaat frezen voor een zeer nauwkeurige nabewerking.…

Automatisering

MMI investeert in drie machine-robotcombinaties

05-01 MMI (Machine Metaal Industrie) in Venray heeft drie bewerkingscellen bestaande uit Okuma draaimachines met…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV