EMO-primeur Hyundai Wia: eigen FMS-systeem voor flexibele automatisering

Hyundai Wia toont op de EMO voor het eerst in Europa het Pallet Line System, een zelf ontwikkeld FMS-systeem met 12 tot 72 palletplaatsen voor flexibele automatisering. Op de EMO is het Pallet Line System gekoppeld aan een HS6300 horizontaal bewerkingscentrum van Hyundai Wia. “Een goede combinatie voor veel Nederlandse job shoppers” zegt Theo Coffeng, directeur van Dymato, de Nederlandse dealer voor Hyundai Wia.

Tijdens de opening van het Europees technisch centrum TechCube in Duitsland, eerder dit jaar, kondigde Hyundai Wia al aan dat het meer eigen automatiseringsoplossingen in de Europese markt wil gaan zetten. Met Pallet Line System (PLS) lost de Koreaanse machinebouwer deze belofte in. “Voor kleinere en middelgrote bedrijven die de stap naar flexibele automatisering nog moeten maken, is dit een professioneel systeem”, vervolgt Coffeng. De opstelling die in Hannover wordt gedemonstreerd, bestaat uit een magazijn met ruimte voor 12 pallets (630 bij 630 mm), een laadstation en het horizontale bewerkingscentrum HS6300 (met Fanuc besturing), precies het machinetype uit de lijn horizontale bewerkingscentra waarvan Dymato de meeste in Nederland heeft verkocht. Doordat Hyundai Wia de pallets in twee lagen boven elkaar opslaat, blijft de ruimte die de totale productiecel in beslag neemt beperkt, ondanks de opslagcapaciteit van 12 grote pallets. De totale cel (PLS met bewerkingscentrum en een extra gereedschappenmagazijn) neemt 8,3 bij 7,76 meter vloeroppervlak in beslag.

Uitbreidbare automatiseringsoplossing

Met deze combinatie kunnen kleinere en middelgrote verspanende bedrijven hun productie flexibel automatiseren. Ofwel spannen ze één groot product op de pallet (maximale belasting 800 kilogram) of werken ze met een spantoren en kunnen ze een groot aantal kleinere producten in het weekend en ’s nachts onbemand bewerken. Zo kan in principe een groot aantal verschillende producten willekeurig door elkaar heen onbemand worden bewerkt, terwijl bij repeatorders met een beperkt aantal pallets voldoende producten kunnen worden gemaakt doordat elke nacht de productie doorloopt. Het palletsysteem kan verder uitgebreid worden met extra opslagcapaciteit (maximaal 72 pallets) en biedt dan plaats voor meerdere bewerkingscentra (maximaal 10), een wasstation en vier laadstations. Theo Coffeng: “Qua ruimte-indeling kan het systeem meegroeien met de onderneming.” Hierdoor kunnen de maakbedrijven gefaseerd investeren.

Extra gereedschappenmagazijn

Voor complexe bewerkingen, die meer gereedschappen vergen, levert Hyundai Wia als extra een gereedschappenmagazijn dat bij het systeem past. Afhankelijk van de uitvoering en de afmetingen van de gereedschappen telt dit tussen de 195 en 360 posities. Het programmeren van het PLS-systeem gebeurt met de Pallex-software, die de machinebouwer voor het FMS-systeem heeft ontwikkeld. Hiermee kunnen de bedrijven niet alleen de productie plannen op basis van prioriteiten. De software geeft eveneens realtime inzicht in de productie en de data kunnen naderhand gebruikt worden voor analyses van zowel het gebruik van de pallets als de CNC-machine zelf. Een onderdeel van de software is een module voor gereedschapbeheer, inclusief het bewaken van de resterende standtijd van de gereedschappen.

Nederlandse interesse


Hyundai Wia levert het PLS-systeem ook met andere palletformaten, zoals 500 bij 500 (voor de HS5000) en 800 bij 800 (voor de HS8000). Theo Coffeng heeft het systeem al bij meerdere Nederlandse klanten onder de aandacht gebracht. In combinatie met het horizontale bewerkingscentrum vindt hij het een typische oplossing voor de high mix low volume markt waarin de meeste Nederlandse toeleveranciers opereren. “Nederlandse bedrijven die de volgende stap in flexibele automatisering willen zetten, kan ik alleen maar aanraden de EMO te bezoeken. Daar kunnen ze het Pallet Line System in combinatie met de HS6300 live in actie zien.”
De HS6300 is een van de tien CNC-machines die de fabrikant in Hannover toont.

Het HS6300 horizontale bewerkingscentrum van Hyundai Wia.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Dymato en Hyundai Wia samen op weg naar groei in België

06-03 De machineleverancier uit Veenendaal verwacht in de tweede helft van dit jaar een verkoopkantoor…

Verspanen

MFH gaat voor groot, stabiel en flexibel verspanen

06-04 Machinefabriek MFH is een toeleverancier in de breedste zin van het woord. Niet alleen…

Verspanen

Dymato presenteert Hyundai Wia instapmodel voor vijfvlaks verspanen

06-10 De KF3500/5a is gebaseerd op de drie-assige verticale KF5600 van Hyundai Wia. In tegenstelling…

Verspanen

Productieve en nauwkeurige instap 5-assige machine

03-05 Het verticale bewerkingscentrum KF3500/5A onderscheidt zich op een aantal punten. Zoals de aandrijving van…

Verspanen

Precisie CNC-draaien en compleet bewerken met nieuwe Hyundai Wia SE2200LSY

26-01 De 19 verschillende modellen zorgen voor een passende oplossing voor elke order, van 2-assig…

Verspanen

Hyundai Wia introduceert grote vijf-assige XF8500 met box-in-box principe

21-12 Hyundai Wia, heeft de XF8500 geïntroduceerd. Dit vijfassige verticale bewerkingscentrum is de nieuwste telg…

Verspanen

Metalnet verovert met Hyundai Wia machines vaste plek in hightech-ketens

12-11 De reden waarom Metalnet vier jaar geleden haar eerste CNC-draaibank van Hyundai Wia in…

Verspanen

Eigen FMS-systeem Hyundai Wia voor flexibele automatisering

08-10 Hyundai Wia toonde in september op de EMO voor het eerst in Europa het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV