Adlas steeds completer door gerichte investeringen

Wat wil de markt en waarmee kunnen we ons onderscheiden? Het zijn vragen die Peter Klomp en Robert Lock van Adlas Metaalbewerking zich voortdurend stellen. De antwoorden op deze vragen bepalen hun investeringen. Zo hebben ze hun bedrijf recent verrijkt met een buislaser, een wals met vier CNC-gestuurde rollen en een machine voor het ontbramen en afronden van plaatdelen tot een radius van 2 mm (R2). En niet te vergeten: Adlas is gecertificeerd volgens de NEN-EN 1090 norm om als toeleverancier constructieve onderdelen te mogen snijden.

Peter Klomp en Robert Lock bij een van hun nieuwe investeringen, de MCA plaatwals van DAVI, die geschikt is om platen tot 15 mm dik te rollen.

Officieel is Adlas gecertificeerd volgens de norm EN1090-1 met productnorm EN1090-2 tot en met EXC3. “Hiermee kunnen we een CE-verklaring afgeven per order”, zegt Klomp. “Dat is een belangrijk onderscheidend punt, waardoor we bijvoorbeeld mogen snijden voor Rijkswaterstaat en partijen in de utiliteitsbouw die trappen en bordessen maken.” Het certificaat geldt voor de Adlas-vestiging in Sleeuwijk, maar Klomp en Lock weten nu al ze bij de volgende audit door KIWA ook hun vestiging in Arkel zullen meepakken. Want ze willen nadrukkelijk inzetten op de toenemende kwaliteitseisen en -normen in de markt.

R2-afronding

De reden voor de EN1090-certificering was dat klanten er telkens om vroegen. Net zoals ze ook steeds vaker vroegen om een radius R2 afronding op plaatdelen volgens het hoogste afwerkingsniveau P3, de perfecte afronding voor poedercoating. Ook dat is een aspect waarmee een snijbedrijf zich kan onderscheiden. Hiervoor beschikt Adlas nu over een machine van de Timesavers 42 RB series met een multi-roterend borstelaggregaat met acht borstels die gelijkmatig en perfect rond de randen van het metaal ontbramen.

Hiermee kunnen de binnen- en buitencontouren van gesneden plaatdelen worden afgerond tot de gewenste radius P1, P2 of P3, inclusief de (ovale) gaten en uitsparingen die met hand lastig zijn te bewerken. Adlas heeft aparte borstelsets voor RVS en staal. Omdat de snij-afdeling is ingericht op het verwerken van platen van 4000×2000 mm, is gekozen voor een machine met een werkbreedte van 1600 mm, zodat grote plaatdelen kunnen worden afgerond.

Buislaser

Adlas Metaalbewerking staat bekend als een snelle en flexibele leverancier van gesneden en gezette plaatdelen. Met vestigingen in Arkel en Sleeuwijk wordt een grote regio aan beide zijden van de Merwede rivier bediend. Dit gebied huisvest niet alleen een flinke markt voor vlakke plaatdelen, maar ook voor buislaserwerk. “We kochten best veel buiswerking in voor klanten”, zegt Lock. “Daarom hebben zelf geïnvesteerd in een Adige buislaser.” Deze heeft een plek gekregen in een extra ruimte pal tegenover de vestiging in Sleeuwijk. De machine kan zowel ronde (maximale diameter 140 mm), rechthoekige als vierkante buizen snijden en heeft een be- en ontlaadlengte van 6 meter. Hiermee kan Adlas het grootste deel van de vraag naar buislaserwerk beantwoorden. Net als bij het plaatwerk ligt de focus op kwaliteit, snelheid en kleine orders. Maar er is ook ruimte voor grote series. “Een grote partij hekwerk kunnen we heel goed aan”, verzekert Klomp.

Buislasers zijn al jaren op markt, waardoor het tijdrovende zagen en boren grotendeels overbodig is geworden. Toch merken Klomp en Lock dat er nog steeds veel klanten zijn, die niet bekend zijn met de mogelijkheden van buislasers en blijven zagen en boren. Vaak komt dat omdat het ze ontbreekt aan een eigen engineering afdeling. Een reden is ook dat het maken van stepfiles voor buislasers niet zo makkelijk is. Dit soort bedrijven kan Adlas goed helpen een efficiencyslag te maken. “En als ze eenmaal buislaserwerk hebben besteld, willen niet meer zagen en boren”, is de ervaring van Klomp en Lock.

Door de investering in een Adige buislaser kan Adlas het grootste deel van de vraag naar buislaserwerk zelf snijden. Net als bij het plaatwerk ligt de focus op kwaliteit, snelheid en kleine orders. Maar er is ook ruimte voor grote series.

Door de investering in een Adige buislaser kan Adlas het grootste deel van de vraag naar buislaserwerk zelf snijden. Net als bij het plaatwerk ligt de focus op kwaliteit, snelheid en kleine orders. Maar er is ook ruimte voor grote series.

Walsen

In dezelfde productieruimte als de buislaser staat ook de nieuwe MCA plaatwals van DAVI. Deze is geschikt om platen tot 15 mm dik te rollen. De machine wordt CNC-bestuurd om onderdelen automatisch te laten rollen. Daarnaast zijn de CNC besturingen zelf programmeerbaar. Adlas had twee kleinere walsen maar omdat het werk voor een bepaalde klant zwaarder en groter werd is deze nieuwe machine aangeschaft.

Al deze investeringen maken het pakket dat Adlas aanbiedt steeds completer. Ze stellen Klomp en Lock en hun 25 medewerkers in staat om steeds beter in te spelen op een onmiskenbare trend in de markt: klanten laten graag op één adres een combinatie van bewerkingen uitvoeren. “Bij ons kunnen ze terecht voor plaat en buis snijden, afronden, kanten, laswerk en walsen. En we hebben de 1090-certificering. Daarbij zal het niet blijven. We blijven ons aanbod versterken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Constructiebedrijf De Vries moderniseert machinepark met buislaser

05-06 Met dit specifieke model is De Vries op dit moment een van de weinige…

Plaatbewerking

Korte omsteltijden van ByTube Star 130 zijn goud waard voor Metlas

05-06 En juist dat laatste was voor directeur/eigenaar Ron Wouters van Metlas een belangrijke reden…

Plaatbewerking

Tuwi showt Accurl buislaser met bundelbelading op Tube

09-04 Dat deelname aan Tube, waar altijd veel Nederlandse en Belgische bezoekers op afkomen, de…

Plaatbewerking

Assink & Schipholt breidt machinepark uit met buislaser

26-02 Van oudsher is Assink & Schipholt vooral goed in dun RVS plaatwerk. Uitdagend precisie…

Plaatbewerking

Tuwi introduceert fiberlasers, buislasers en kantbanken van Accurl

08-02 De machineleverancier uit Winterswijk en Dordrecht ziet deze nieuwe vertegenwoordiging als een aanvulling op…

Plaatbewerking

Mogelijkheden buislasersnijtechniek nog steeds onvoldoende benut

17-04 Toch lopen toeleveranciers nog vaak aan tegen onwetendheid aan de kant van hun opdrachtgevers.…

Plaatbewerking

Eindeloos veel mogelijkheden met buislasersnijden

16-11 Naast dat buislasermachines in staat zijn om verschillende soorten metalen in diverse diktes in…

Plaatbewerking

Efficiënter snijden uit 12 m buis en koker

14-10 Aan het woord zijn Anne Vervoordeldonk, verkoop binnendienst en inkoop, Dennis van den Heuvel…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV