Afzetprijzen metaalproducten bijna 12% hoger in oktober

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober gemiddeld 20,9 procent hoger dan in oktober 2021. De afzetprijzen van metaalproducten waren 11,7% hoger, meldt het CBS.

De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

De prijsstijging is voor de vierde maand op rij afgevlakt. In september waren de prijzen van de industrie 23,1 procent hoger dan een jaar eerder. De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport.

De toename van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 ongekend groot. De oorlog in Oekraïne zorgt voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

Stijging olieprijzen kleiner

De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In oktober 2022 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 95 euro, circa 32 procent meer dan een jaar eerder. In september kostte een vat ruwe North Sea Brent ongeveer 91 euro. Dat was bijna 43 procent meer dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in oktober 52,7 procent duurder dan in oktober 2021. In september lagen de prijzen 63,6 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in oktober 24,3 procent hoger dan een jaar eerder. In september lagen de prijzen 29,3 procent hoger dan in september 2021. In vrijwel alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in oktober hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in oktober

De afzetprijzen van de industrie zijn in oktober ten opzichte van september met 1,3 procent gestegen. De prijzen op de buitenlandse markt stegen met 1,5 procent, de prijzen op de binnenlandse markt met 0,9 procent.

Vertrouwen neemt weer wat toe

Eerder deze week meldde het CBS voorts dat de stemming onder ondernemers in de industrie in november is verbeterd. Het vertrouwen ging van 2,5 in oktober naar 3,0 in november. Dat komt vooral doordat ondernemers positiever waren over de verwachte bedrijvigheid.

In meer dan de helft van alle bedrijfstakken nam het producentenvertrouwen in november toe ten opzichte van oktober. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie het meest positief. Wel nam hier het vertrouwen wat af in vergelijking met oktober. Opvallend was de stijging in de branche basismetaal, metaalproducten. Hier steeg het vertrouwen van 2,5 in oktober naar 6,3 in november. Het producentenvertrouwen ligt boven het langjarige gemiddelde van 1,1.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Afzetprijzen industrie 29 procent hoger in april

30-05 De toename van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 ongekend groot.…

Bedrijf en Economie

Afzetprijzen industrie bijna 14 procent hoger in juli

30-08 De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen