AI versnelt transitie naar servitization in maakindustrie

Maakbedrijven erkennen dat de overstap naar een servitization-model aanzienlijke voordelen met zich meebrengt. Desondanks blijft de overstap naar een dergelijk bedrijfsmodel nog achter.

Maakbedrijven kunnen een effectieve overgang naar servitization versnellen door gebruik te maken van technologieën als AI.

Onderzoek van bedrijfssoftwareproducent IFS wijst uit dat servitization vooral wordt gezien als een belangrijke drijfveer voor omzetgroei en winstgevendheid (28%), verbeterde wendbaarheid (27%) en verbeterde klanttevredenheid (27%).  Toch is slechts 16 procent van de maakbedrijven volledig overgestapt op dit model. Het onderzoek van IFS belicht de rol van AI en geavanceerde technologie in het versnellen van de overgang naar een servitization bedrijfsmodel – de overstap van een bedrijfsmodel dat voornamelijk focust op diensten en hier producten aan koppelt – in de maakindustrie. Eén ding is volgens IFS zeker: de maakindustrie moet innovatie en digitale technologieën vooropstellen.

Hoog op de agenda

Ondanks hun trage vooruitgang blijkt uit het onderzoek wel dat maakbedrijven er juist meer vertrouwen in hebben dat ze klaar zijn voor de overstap naar servizitation – vergeleken met andere industrieën. Zo erkent ruim 66 procent van de maakbedrijven dat het wel tijd is om servitization te omarmen. Dit geeft aan dat meer dan de helft van de maakbedrijven wel degelijk de zakelijke voordelen van vooruitgang inziet en toegewijd is om servitization in hun industrie te stimuleren. In de hele organisatie staat de invoering van een servitization model hoog op de agenda’s als het om waardecreatie gaat (43%). Het onderzoek toont aan dat bij een op de drie bedrijven de CEO hier het voortouw in neemt (35%).

Overgang versnellen

De verwachting is dat de huidige klantverwachtingen op het gebied van servitization (61%) binnen de komende drie jaar naar 73 procent stijgen. Maakbedrijven zijn zich daarom bewust van de noodzaak om geavanceerde technologieën te gebruiken en zo de overgang te versnellen. Vooral de implementatie van AI (58%) heeft hier de prioriteit, gevolgd door machine learning (56%) en automatisering (52%). Ook Enterprise Asset Management (EAM), Field Service Management (FSM) en end-to-end business connectiviteit worden gezien als verdere drijfveren om de overstap naar servitization te maken.

Potentie AI

De vertraging in de ontwikkelingen heeft te maken met uitdagingen op het gebied van personeel en processen (25%). Het onderzoek laat echter zien dat AI niet alleen de potentie heeft om differentiatie en omzetgroei te stimuleren, maar ook deze personeels- en procesuitdagingen kan beheren.

Andrew Burton, Industry Director Manufacturing bij IFS, zegt: “Maakbedrijven zien duidelijk de potentie voor nieuwe inkomstenstromen door middel van dienstverlening, maar zijn zich ook bewust van de obstakels die komen kijken bij de overgang van een traditionele productiebenadering naar een servitization-model. De verschuiving vereist een kritische blik op de bedrijfsvoering en de transitie van het produceren van fysieke producten naar het leveren van ontastbare diensten. De invoering van klantgerichte strategieën en de daarmee samenhangende complexiteit van de service-industrie zijn een uitdaging voor maakbedrijven.

Een effectieve overgang naar servitization vergt daarnaast ook enige inspanning en middelen. We weten echter dat maakbedrijven dit proces kunnen versnellen door gebruik te maken van technologieën als AI. Zo kunnen zij profiteren van onder andere verbeterde operationele efficiëntie, kostenvermindering en een verbeterde klantervaring.”

Voor het onderzoek werden 2.000 senior besluitvormers ondervraagd in Frankrijk, Duitsland, Japan, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten voor productie, diensten, telecommunicatie, energie en hulpbronnen, bouw en techniek en A&D.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Zuid-Holland werkt aan digitaal veilige keten

23-04 Doel van het cyberweerbaarheidscentrum is om ondernemingen binnen deze sector te ondersteunen bij het…

Toeleveren

Altair met AI voor engineering en productie op Hannover Messe

15-04 Altair laat van 22 tot en met 26 april (hal 17, stand D25) onder…

Toeleveren

ZIE draait om nieuwe technologie voor de maakindustrie

01-04 Hi Delta, netwerkorganisatie voor de technologische industrie in Zuid-Holland, en Mikrocentrum, platformorganisatie voor de…

Bedrijf en Economie

METAVAK 2024: Dé ontmoetingsplaats voor de metaalbewerkende maakindustrie

25-03 METAVAK 2024 belooft een inspirerende editie te worden met een focus op innovatie, educatie…

TechnishowNieuws

Bruisende TechniShow goed voor bijna 30.000 bezoekers

20-03 Ricardo Vivas, beursmanager, blikt terug op een succesvolle beursweek: “Het bruiste op de beursvloer.…

Toeleveren

JOOP kan concurrentie vanuit de hele wereld aan

04-03 Nog steeds bedient JOOP met alle plezier klanten die alleen productiecapaciteit nodig hebben voor…

Automatisering

Duitse mkb’s zijn groter en maken vaker gebruik van AI

01-03 In het midden- en kleinbedrijf in Duitsland werken gemiddeld 6,8 werknemers, aanzienlijk meer dan…

Plaatbewerking

‘Ketenintegratie is afspraken nakomen maar ook plezier maken’

27-02 Dat citaat is afkomstig van Jorg Blankers, operationeel directeur van Dumaco Oss. Evenals zijn…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV