Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

Beursorganisator Mack-Brooks Exhibitions en de vakbladen Blechnet en MM Maschinenmarkt hebben op de eerste dag van de Euroblech-beurs in Hannover de genomineerden en winnaars van de Euroblech Award bekendgemaakt.

De Euroblech Award werd uitgereikt op de eerste dag van de beurs in Hannover. De prijzen gingen naar Aida, Amada, Bystronic en Trumpf.

Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award. Dit jaar was het voor het eerst geen jury die bepaalde welke innovaties met de felbegeerde prijs naar huis gingen, maar besliste een publieksstemming over de winnaars. In totaal werden er vijf awards uitgegeven in de categorieën vorm- en stanstechnologie, verbindingstechnologie, snijtechnologie, oppervlaktetechnologie en automatisering en handling.

Robuuste en flexibele pers

In de categorie vorm- en stanstechnologie won Aida met de 2-punts direct servo monoblokpers DSF-NE2. De persen van de DSF-NE2 serie zijn uitgerust met Aida’s eigen servomotor, die zorgt voor lage snelheden en een hoog koppel. Het directe aandrijfmechanisme verbindt de motoras rechtstreeks met het aandrijftandwiel en het hoofdtandwiel, wat zorgt voor nauwkeurige en hoogwaardige vormingsresultaten. Daarbij combineren de persen de hoge stijfheid van een monoblok-frame met de flexibiliteit van de vrij programmeerbare servobewegingen van de Aida DSF, de Direct Servo Former-technologie. Bovendien maakt de persserie geluids- en trillingsarme vervormingen mogelijk tot 120 slagen per minuut. Aida won met de DSF-NE2 nipt van Amada met de EGB-1303 ATCe en Schuler met het automatische Visual Quality Inspection foutdetectiesysteem.

Uniforme lasnaden

De eerste plaats op het podium in verbindingstechnologie wordt ingenomen door Trumpf met Bright Line Scan, vóór Engmar (Atmoflow afzuigunit) en Esta Apparatebau (Dustomat Hydro natscheidingssysteem). De nieuwe Bright Line Scan-technologie verbetert de robuustheid en stabiliteit van het lasproces en maakt uniforme lasnaden mogelijk. Het proces stelt gebruikers in staat de laserstraal gelijktijdig via de robot en de laserscanner te verplaatsen. Naast de voorwaartse beweging van de robot maakt deze combinatie van robot en scanner ook een andere vrij programmeerbare laserbeweging in elke richting mogelijk. Speciaal ontwikkelde lichtgewicht spiegels maken deze zogenaamde oscillerende beweging mogelijk. De maximale plaatdikte wordt zo verdubbeld tot maximaal 6 mm bij het lassen.

Innovatief lasersnijproces

In de categorie snijtechnologie won Amada de race tegen Trumpf (lasersnijmachinekoeler Eco Cooler) en Consus ANT (Abrasive Recycling Unit ARU). Amada heeft de lasersnijmachine Regius-3015Aje uitgerust met een nieuwe laserbesturing die een enorm glad snijoppervlak produceert. De nieuwe AMNC4ie-besturing herkent de operator en verandert automatisch de taal van het display of de autorisatie, waardoor het aantal defecte onderdelen afneemt en de productiviteit toeneemt.

Het hele bedrijf digitaliseren

In de categorie automatisering en handling kon Bystronic het bij de stemming opnemen tegen Trumpf (software Oseon) en LVD (robotbuigcel Ulti-Form met de automatische programmeersoftware Cadman-Sim). Uiteindelijk ging Bystronic er met de winst vandoor. Met de softwaresuite By Soft van Bystronic kunnen bedrijven in de plaatwerkindustrie hun hele bedrijf digitaliseren, ongeacht de omvang of het huidige digitaliseringsniveau. Van bestelling tot levering: By Soft is een open software-ecosysteem waarmee verschillende toepassingen kunnen worden geïntegreerd, ongeacht de fabrikant.

Voorkom extra processtappen en scherpe platen

Ook in de categorie oppervlaktetechniek ging Trumpf er met de hoofdprijs vandoor. In deze categorie nam de machinebouwer uit Ditzingen het op tegen Arku (ontbraammachine Edge Breaker 6000 uitgerust met de intelligente Wizzard-software) en Q-Fin (ontbraam-, slijp- en kantafrondingsmachine SER1200 Multibrush). De prijs ging naar Edge Line Bevel met de nieuwe Curve-functie. Deze automatische lasnaadvoorbereiding voor het aanbrengen van afschuiningen, verzinkingen en vullingen op onderdelen kan nu nog meer: zowel afschuiningen als verzinkingen kunnen worden gesneden en randen kunnen direct op de lasersnijmachine worden afgerond. Dit vermindert het aantal extra processtappen en voorkomt scherpe platen. Afgeronde randen verhogen de visuele kwaliteit van de onderdelen en verminderen het risico op snijwonden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

3D

Trumpf print kunstgebitten in serie

16-11 “Dankzij slimme automatisering is het nieuwe systeem twee keer zo snel als de vorige…

Plaatbewerking

Trumpf verkoopt eerste 24 kW laser aan JacFriesland

27-10 De TruLaser Series 5000 met 24 kW vermogen wordt deze week door Trumpf geïntroduceerd…

Plaatbewerking

Trumpf verdubbelt laservermogen tot 24 kW

26-10 Afhankelijk van het materiaal en de toepassing kan de TruLaser Serie 5000 volgens Trumpf…

Plaatbewerking

Plaatwerkkennis met een druk op de knop

18-10 Om ervoor te zorgen dat buigen geen breken wordt, is veel knowhow nodig in…

Plaatbewerking

Trumpf lanceert eenvoudige kantbank

18-10 “Zoals al onze nieuwe eenvoudige machines is de TruBend 1000 consequent afgestemd op de…

Plaatbewerking

Geen machine meer kopen, maar afrekenen per plaatdeel

14-10 Trumpf heeft een uitgebreide test- en leerfase achter de rug met een drietal pilotklanten.…

Plaatbewerking

Nieuwste Bystronic software bestuurt hele plaatwerkbedrijf

10-10 Bystronic had besloten dit jaar niet deel te nemen aan de zomereditie van de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen