Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

Beursorganisator Mack-Brooks Exhibitions en de vakbladen Blechnet en MM Maschinenmarkt hebben op de eerste dag van de Euroblech-beurs in Hannover de genomineerden en winnaars van de Euroblech Award bekendgemaakt.

De Euroblech Award werd uitgereikt op de eerste dag van de beurs in Hannover. De prijzen gingen naar Aida, Amada, Bystronic en Trumpf.

Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award. Dit jaar was het voor het eerst geen jury die bepaalde welke innovaties met de felbegeerde prijs naar huis gingen, maar besliste een publieksstemming over de winnaars. In totaal werden er vijf awards uitgegeven in de categorieën vorm- en stanstechnologie, verbindingstechnologie, snijtechnologie, oppervlaktetechnologie en automatisering en handling.

Robuuste en flexibele pers

In de categorie vorm- en stanstechnologie won Aida met de 2-punts direct servo monoblokpers DSF-NE2. De persen van de DSF-NE2 serie zijn uitgerust met Aida’s eigen servomotor, die zorgt voor lage snelheden en een hoog koppel. Het directe aandrijfmechanisme verbindt de motoras rechtstreeks met het aandrijftandwiel en het hoofdtandwiel, wat zorgt voor nauwkeurige en hoogwaardige vormingsresultaten. Daarbij combineren de persen de hoge stijfheid van een monoblok-frame met de flexibiliteit van de vrij programmeerbare servobewegingen van de Aida DSF, de Direct Servo Former-technologie. Bovendien maakt de persserie geluids- en trillingsarme vervormingen mogelijk tot 120 slagen per minuut. Aida won met de DSF-NE2 nipt van Amada met de EGB-1303 ATCe en Schuler met het automatische Visual Quality Inspection foutdetectiesysteem.

Uniforme lasnaden

De eerste plaats op het podium in verbindingstechnologie wordt ingenomen door Trumpf met Bright Line Scan, vóór Engmar (Atmoflow afzuigunit) en Esta Apparatebau (Dustomat Hydro natscheidingssysteem). De nieuwe Bright Line Scan-technologie verbetert de robuustheid en stabiliteit van het lasproces en maakt uniforme lasnaden mogelijk. Het proces stelt gebruikers in staat de laserstraal gelijktijdig via de robot en de laserscanner te verplaatsen. Naast de voorwaartse beweging van de robot maakt deze combinatie van robot en scanner ook een andere vrij programmeerbare laserbeweging in elke richting mogelijk. Speciaal ontwikkelde lichtgewicht spiegels maken deze zogenaamde oscillerende beweging mogelijk. De maximale plaatdikte wordt zo verdubbeld tot maximaal 6 mm bij het lassen.

Innovatief lasersnijproces

In de categorie snijtechnologie won Amada de race tegen Trumpf (lasersnijmachinekoeler Eco Cooler) en Consus ANT (Abrasive Recycling Unit ARU). Amada heeft de lasersnijmachine Regius-3015Aje uitgerust met een nieuwe laserbesturing die een enorm glad snijoppervlak produceert. De nieuwe AMNC4ie-besturing herkent de operator en verandert automatisch de taal van het display of de autorisatie, waardoor het aantal defecte onderdelen afneemt en de productiviteit toeneemt.

Het hele bedrijf digitaliseren

In de categorie automatisering en handling kon Bystronic het bij de stemming opnemen tegen Trumpf (software Oseon) en LVD (robotbuigcel Ulti-Form met de automatische programmeersoftware Cadman-Sim). Uiteindelijk ging Bystronic er met de winst vandoor. Met de softwaresuite By Soft van Bystronic kunnen bedrijven in de plaatwerkindustrie hun hele bedrijf digitaliseren, ongeacht de omvang of het huidige digitaliseringsniveau. Van bestelling tot levering: By Soft is een open software-ecosysteem waarmee verschillende toepassingen kunnen worden geïntegreerd, ongeacht de fabrikant.

Voorkom extra processtappen en scherpe platen

Ook in de categorie oppervlaktetechniek ging Trumpf er met de hoofdprijs vandoor. In deze categorie nam de machinebouwer uit Ditzingen het op tegen Arku (ontbraammachine Edge Breaker 6000 uitgerust met de intelligente Wizzard-software) en Q-Fin (ontbraam-, slijp- en kantafrondingsmachine SER1200 Multibrush). De prijs ging naar Edge Line Bevel met de nieuwe Curve-functie. Deze automatische lasnaadvoorbereiding voor het aanbrengen van afschuiningen, verzinkingen en vullingen op onderdelen kan nu nog meer: zowel afschuiningen als verzinkingen kunnen worden gesneden en randen kunnen direct op de lasersnijmachine worden afgerond. Dit vermindert het aantal extra processtappen en voorkomt scherpe platen. Afgeronde randen verhogen de visuele kwaliteit van de onderdelen en verminderen het risico op snijwonden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Trumpf’s krachtigste showlaser te zien op lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven

10-11 De langste verjaardagskaars ter wereld – een groene laser van Trumpf – brandt van…

Plaatbewerking

Trumpf introduceert snelle mobiele buigcel

30-10 De TruBend 7050 kan met de nieuwe Flex Cell-oplossing automatisch worden bediend. Met slechts…

Plaatbewerking

Amada gaat voor snel, efficiënt en betrouwbaar

25-10 Een van de hoogtepunten dit jaar is bijvoorbeeld de Ventis-3015AJe fiberlasersnijmachine met 6 kW…

Plaatbewerking

Trumpf introduceert volautomatische pons-lasermachine voor netwerkproductie

18-10 De nieuwe SheetMaster maakt een volledig automatische materiaalstroom in de productiecel mogelijk – van…

Plaatbewerking

Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

03-10 Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van…

3D

3D-printen zonder ondersteuning

19-09 “Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het…

Verbinden

Slimme robot Trumpf berekent zijn lastraject en programmeert zichzelf

30-08 “Met onze oplossing programmeert de lasrobot zichzelf. Dit maakt het voor gebruikers veel gemakkelijker…

Automatisering

Trumpf lanceert nieuwe trackingsoftware voor productie

28-08 “Met Coriva kunnen gebruikers hun volledige productie in realtime volgen zonder te investeren in…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?