Akkoord over nieuwe cao Metalektro: 9% meer loon

FME en de vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2 zijn een cao-akkoord voor de Metalektro overeengekomen.

Na stevige onderhandelingen zijn werkgevers en werknemers het eens geworden over een nieuwe cao Metalektro.

De cao gaat in vanaf 1 juni en heeft een looptijd tot 31 december 2025. Kern van de cao is een verhoging van de salarissen in drie stappen naar totaal 9%.

Gezamenlijk actieplan

Daarnaast wordt de tijdelijk verhoogde werkgeversbijdrage aan de pensioenpremies van werknemers tijdelijk nog 7 maanden voortgezet en komt daarna te vervallen. Verder zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van de aantrekkelijkheid van de sector en een gezamenlijk actieplan om de Metalektrosector hoger op de politieke agenda te krijgen.

Oproep aan politiek

Theo Henrar, voorzitter FME: “Het is ons in deze woelige economische tijden van onzekerheid gelukt om tijdig een akkoord te sluiten. Dat is op het conto te schrijven van de opgebouwde relatie tussen FME en de vakbonden. Het akkoord biedt duidelijkheid voor werknemers en werkgevers. Al zijn we ons ervan bewust dat de investeringen in de salarissenverhogingen aanzienlijk zijn. Vooral werkgevers die gebukt gaan onder oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland, hebben hier nadrukkelijk mee te maken.

Daarom is het essentieel dat de vakbonden en FME met elkaar optrekken met een oproep richting de politiek om de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse Metalektrosector te verbeteren en te beschermen.”

Zorgen

Albert Kuiper, hoofdonderhandelaar van FNV Metaal: “Werknemers krijgen er de aankomende tijd stapsgewijs 9% salaris bij en dat is goed nieuws voor iedereen in de Metalektrosector. Ook hebben we afspraken gemaakt over de ontwikkeling en duurzamere inzet van werknemers in deze sector. Tegelijkertijd blijven er ook onder werknemers zorgen bestaan over hun toekomst, vooral vanwege het oneerlijke speelveld dat internationaal aan het ontstaan is. We zullen samen met FME optrekken om dit veel hoger op de agenda te krijgen van politiek Den Haag.”

CNV: vlag niet uit

Bij CNV-onderhandelaar Arthur Bot gaat de vlag niet echt uit bij het bereikte resultaat: “De loonstijging lijkt de inflatie te compenseren, maar al onze overige voorstellen om de sector aantrekkelijker te maken zijn van tafel geveegd”, zegt hij. ‘Daarom leggen wij dit resultaat neutraal voor aan onze leden. Zij mogen bepalen of het voldoende is.”

Nieuwe afspraken

Sociale partners hebben de volgende loonsverhogingen afgesproken: 2,75% per 1 juni 2024, 3,25% per 1 januari 2025 en 3% per 1 juni 2025. Deze loonsverhoging uit het cao-akkoord is in lijn met het landelijk beeld. De in het vorige cao-akkoord afgesproken tijdelijke hogere bijdrage van de werkgever in de pensioenpremie van de werknemer, wordt na een overeengekomen voortzetting van 7 maanden weer afgebouwd. Vanaf 1 januari 2025 vervalt deze bijdrage.

Hiernaast zijn er ook afspraken gemaakt om de aantrekkelijkheid van de sector te verbeteren. Onder andere op het gebied van ontwikkeling van medewerkers, een verdere focus op duurzame inzetbaarheid van medewerkers en de ontwikkeling van wervingscampagnes om de afstand van vrouwen tot de Metalektrosector te verkleinen.

Akkoord naar leden FME en bonden

Het resultaat van de cao-onderhandeling wordt binnenkort ter instemming voorgelegd aan de leden van FME die onder de cao Metalektro vallen. Ook de vakbonden gaan hun leden raadplegen.

 

 

 

17 reacties

 • Timon Rensen zegt:

  Dus weer procenten in plaats van centen

 • Cevdet zegt:

  Schande dat bijdrage helemaal komt te vervallen dan heb je uiteindelijk niks erbij gekregen maar dan lever je in dus geen 9% maar dan min 2.75 dus maar 6.25 % loonsverhoging.

  En daar was het allemaal om te doen???
  Dam liever gestaakt en meer uit gehaald.

 • bert zegt:

  Weg stemmen die sigaar uit eigen doos van werknemer ,hogere bijdrage van de werkgever in de pensioenpremie van de werknemer inruilen voor een paar %

 • Jan zegt:

  klopt die 60 euro gaat eraf is 2,75% , we schieten er niets mee op

  • Monique zegt:

   In 1 woord diep triest.
   En idd al het andere gewoon weg , generatiepact, RVU?daar werken ze der eigen voor kapot😪
   Hoop dat de leden niet accoord gaan😡

 • Wito zegt:

  En hoe zit het met andere zaken zoals volledige vergoeding woon/werk kilometers tegen max. vrijgesteld tarief?

 • Bakker zegt:

  Zijn er nieuwe afspraken gemaakt mbt het voortzetten van het “generatiepact”?

 • Philip zegt:

  Allemaal leuk en aardig dat geklaag over die 60 euro. Maar dat was een eenmalige uitkering die omdat dat belasting technisch voor ons aantrekkelijk was/is ‘verpakt’ was als pensioenbijdrage. Het was van te voren bekend dat het een eenmalige uitkering was dussssss niet doen alsof het onbekend is dat dat zou verdwijnen. Het heet niet voor niets een eenmalige uitkering.
  En ja ik werk ook in de Metalaktro…

 • Marchel zegt:

  Zeer matig resultaat. Akkoord voor 18 maanden en uiteindelijk dikke 6% op vooruitgaan. 60,- uit vorig CAO raken we dus gewoon kwijt. En hoe zit het met reiskostenvergoedingen en de thuiswerk vergoeding. Hier lees ik niets over.
  Ik vind het een erg karig voorstel. Ik hoop dat het voorstel weg gestemd wordt

 • Arjan van de Burgt zegt:

  De reiskosten zijn al bijna een kwart eeuw een lachertje. In de guldentijd kregen we nog 60 cent. Oftewel 29 eurocent.
  Wat meteen met het excuus van terugdringen files werd terug gezet naar 19 cent onbelast. Daarbij heeft dus al 24 jaar de werkgever geprofiteerd, want bijna alle werkgevers betaalden daarna alleen die 19 cent i.p.v. 29cent met belasting inhouding. Dat zou grofweg in 2001 dan 24 eurocent zijn geweest.
  Al jaren moet er grof geld bij de auto kilometers. Mijn werkgever betaald ook nog maar maximaal 25 km. De 9 km daarboven zijn ook nog eigen rekening. Excuus: ze wilden graag het personeel uit de buurt halen. Maar zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met 80.000-100.000 technici tekort…en oplopend.
  Openbaar vervoer werkt niet, vanuit mijn dorp… geen busvervoer.
  Dus eerst 9 km met de fiets, dan de trein. Daarna nog een buslijn met overstap, maar dan uiteindelijk nog 1,5 km lopen naar het industrieterrein met paar duizend werknemers……maar geen bushalte. Mooi hoor, die groene transitie.

  De opleidingsplannen zijn ook loze beloftes gebleken bij de verkeerde werkgevers, want deze worden gewoon geweigerd naar persoonlijk inzicht van de meerdere. Tegen CAO afspraken in.

  En waar blijft de overheid? Jaren geleden was er een te groot aantal werklozen, waardoor de overheid met het geweldige plan is gekomen om overuren zwaarder te belasten. Dit, zodat er meer werknemers aangenomen zouden worden.
  Maar er is al jaren vergrijzing en zware tekorten onder personeel. Dus waarom worden deze extra belastingen niet weer verwijderd, zodat een werknemer ook die extra inzet voor overwerk in loon daadwerkelijk ziet worden uitbetaald.

  Geef ons de waardering, salaris en onkostenvergoeding die we verdienen.

  Ook zonder Metalektro staat alles stil, zonder ons hoeft de transportsector niets meer te vervoeren. Want er wordt dan niets meer geproduceerd om te vervoeren.

  Groeten van een bezorgde monteur

 • Peter Janssen zegt:

  okay lijkt leuk wat geld er bij maar de dagelijkse kosten zijn veel hoger , en de dikke winst van de bedrijven zijn recoord na recoord .
  de werkende zijn weer de enige die er onder aan de lijn niets op vooruit gaan .
  dit is geen goede onderhandeling , lijkt meer op een goedkope verkoop .
  regeling voor mantelzorg ? deze groep word steeds groter en hebben veel problemen met zorg en werk , veijdagen gaan op aan zorg , daar zou ook naar gekeken worden .
  verplicht overwerk , of verkapte regelingen met de OR , dat zou ook stoppen en terug naar de vakbond gaan .
  en zo nog veel meer wat we missen .
  snelle verkoop , geen zin in verder onderhandelen of een evt staaking , daar lijkt dit meer op dan opkomen voor de leden / werkende , dikke NEE hier tegen

 • Vincent zegt:

  Diep triest

 • Peter zegt:

  Een zeer matig tot slecht akkoord dit cao parket.
  Gezien waar mee we aan tafel gingen zitten.
  Ik persoonlijk zou het triest vinden als we dit cao parket zouden
  Pikken van de werkgevers.
  Niet raar dat er geen jeugd/ jongen mensen meer naar de metaal idustrie komt.
  Ik persoonlijk zou de jongeren ook niet durven aanspreken om in de metaal te komen werken.
  Het enige wat ik hiervan moet denken mannen ruggen streken en heel Nederland plat voor een echt
  Cao waar je achter staat.Wat er nu legt is nog geen kwart van wat het moet zijn.
  Laat je eigen horen en stem tegen dit afbraak cao.
  Dit kan en moet beter wees solidair aan alle collega ‘s
  In de metaal.

 • Wolter zegt:

  Ik zou zeggen in Nederland hebben we het zo slecht nog niet iedereen klaagd steen en been
  Ga lekker thuis zitten in de ww of sociale dienst en ga dan klagen 9% erbij en dan nog klagen .echt zielige mensen hier.

  • Maaike zegt:

   Eindelijk een realistische reactie, god wat hebben wij het hier slecht …
   Mensen kunnen gewoon geen prioriteiten meer stellen en geven bakken met geld uit aan flauwekul.

 • H. Huitema zegt:

  Homme
  Hoe zit het met die 80/90/100% regeling die zou vanaf 60 jaar ingaan, daar lees ik ook niks over in het cao akkoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien + zes =

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Opnieuw stakingen in Metaal en Techniek

14-05 Donderdag 16 mei leggen medewerkers in de regio’s Rotterdam, Zeeland en Gelderland hun werk…

Personeel en Opleiding

Onderhandelingen nieuwe cao Metalektro worden spannend

23-04 Volgens CNV-onderhandelaar Arthur Bot is wat de werkgevers tot nu toe bieden ‘uiterst teleurstellend’.…

Personeel en Opleiding

Metaal gaat staken voor nieuwe cao; acties starten maandag in Friesland

17-04 De vakbonden roepen hun leden op tot actie, omdat de werkgevers na weken van…

Personeel en Opleiding

Metaalstakingen dreigen na afwijzing cao-eindbod werkgevers

15-04 Het ultimatum verloopt aanstaande woensdag om 18.00 uur. Indien de werkgevers niet met de…

Personeel en Opleiding

Werkgevers doen ‘stevig’ eindbod voor nieuwe cao’s Metaal & Techniek

15-04 UPDATE:      Metaalstakingen dreigen na afwijzing cao-eindbod werkgevers Na vier onderhandelingsronden doen de werkgevers…

Personeel en Opleiding

Cao-onderhandelingen Metaal & Techniek afgebroken, acties dreigen

08-04 Vakbond FNV Metaal zal de werkgevers nu samen met de andere bonden op korte…

Personeel en Opleiding

Cao-overleg opgeschort; lonen grootste probleem

29-03 Werkgevers bieden per 1 juli 2024 5% en per 1 februari 2025 1,25% over…

Personeel en Opleiding

Afschaffing jeugdlonen heet hangijzer aan cao-tafel

18-03 FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie spreken van een impasse. Volgens hen weigeren…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV