Altijd overzicht op de voorraad langgoed

De Rooy Metaaldesign heeft de verhuizing naar het nieuwe bedrijfspand in Veenendaal aangegrepen om ook de opslag van het langgoed materiaal te moderniseren. In de nieuwbouw is een Logic dubbel langgoed magazijn van aalbers|farina geïnstalleerd. Om maximale opslagcapaciteit te realiseren, is dit automatische magazijn geplaatst in een put.

De Rooy Metaaldesign is producent van ambachtelijke stalen deuren en trappen. Kort voor de zomervakantie is het bedrijf van verhuisd van Ederveen naar Veenendaal. Toen de plannen voor de nieuwbouw werden gemaakt, kwam ook de opslag van het langgoed materiaal aan de orde. De Rooy gebruikt voor de productie van de trappen en deuren een grote hoeveelheid langgoed in alle soorten en maten.

Op de oude locatie lag dit allemaal in stellingen. “Onze medewerkers pakten het materiaal dat ze nodig hadden eruit, op zeker moment kom je er achter dat een vak leeg is en dat vul je dan bij”, vertelt directeur/eigenaar Marein de Rooy. Dat heeft jarenlang zo gefunctioneerd, maar met de groei van de productie, nam de behoefte toe aan meer ordening in de materiaalvoorraad. “Zodat je altijd direct kunt zien wat je hebt”, aldus De Rooy. “We wilden de voorraad ook vanuit kantoor in de gaten kunnen houden.”

Meer dan 400 posities

Dat kan nu met het nieuwe automatische magazijn. De Rooy heeft gekozen voor een systeem van aalbers|farina met 54 bakken (laadvermogen 3000 kilo per bak). Elke bak telt weer 8 compartimenten, in totaal zijn er dus meer dan 400 posities. Het magazijn is nu enkele maanden operationeel en De Rooy schat dat al 60 à 70 procent van alle posities in gebruik is.

De Rooy Metaaldesign heeft een nieuw bedrijfspand in Veenendaal betrokken.

De Rooy Metaaldesign heeft een nieuw bedrijfspand in Veenendaal betrokken.

Het Logic magazijn bestaat uit twee stellingen. Hiertussen zit een lift, die de bakken naar beneden laat zakken en afzet op de laad/los units. Deze units bevinden zich aan beide zijden van het magazijn. De Rooy gebruikt de ene zijde voor het inladen van het materiaal en de andere zijde voor het uitladen, direct bij de zaagmachine. Aan beide zijden zit een besturing, waardoor alles wat er in en uit het magazijn gaat, direct wordt geregistreerd.

Ruimte en overzicht

Door de sterke motoren en de hoge hijsnelheid wordt het materiaal snel beschikbaar gesteld. Er is absoluut tijdwinst ten opzichte van de oude situatie met de stellingen, maar dat is voor De Rooy niet het belangrijkste. “Het voornaamste is dat de ruimte veel beter wordt benut en dat we overzicht hebben. Je weet precies wat je voorraad is en dat is heel fijn.”

Het systeem is voorzien van de nieuwe besturing en verbeterde software van aalbers|farina. Deze besturing is logisch en intuïtief te bedienen dankzij het touchscreen en de mogelijkheid om te scrollen. Door de softwareverbeteringen is de manier van zoeken heel eenvoudig. Het juiste materiaal is snel gevonden. Vijf medewerkers van De Rooy kunnen het magazijn  bedienen. “De bediening is gebruiksvriendelijk en ze hadden het vlot onder de knie.”

Om maximale opslagcapaciteit te realiseren is het Logic dubbel langgoed magazijn bij De Rooy Metaaldesign geplaatst in een put.

Om maximale opslagcapaciteit te realiseren is het Logic dubbel langgoed magazijn bij De Rooy Metaaldesign geplaatst in een put.

 Platenmagazijn compact

Naast het langgoedmagazijn heeft aalbers|farina bij De Rooy ook een platenmagazijn compact geplaatst. Dit is een halfautomatisch systeem, dat met een hoogte van slechts 3.750 mm en 25 laden (2.500 kg laadvermogen per lade) voor plaatmateriaal tot 3.000 x 1.500 mm, veel opslagcapaciteit op een kleine ruimte biedt. Zo heeft De Rooy ook de opslag van het plaatmateriaal nu uitstekend voor elkaar. “Het zijn goede en degelijke opslagsystemen”, besluit Marein de Rooy. “We zijn er 100 procent tevreden mee.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

aalbers|farina steunt aanstormend karttalent

16-01 De 12-jarige Luca uit Leerbroek geldt als een groot talent in de kartsport. Afgelopen…

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

Plaatbewerking

Eenvoud kenmerkt plaattransportsysteem sheetliner van aalbers|farina

12-09 In de afgelopen jaren heeft aalbers|farina veel magazijnsystemen geplaatst bij klanten die in dagdienst…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

Plaatbewerking

ConDoor kan groei bijbenen dankzij dubbel langgoedmagazijn aalbers|farina

15-11 ConDoor produceert industriële en residentiële (privé) deuren. Op de hoofdvestiging in Zeewolde worden de…

Plaatbewerking

Aalbers|farina gaat voor capaciteit en flexibiliteit in nieuw platenmagazijn

20-10 Aalbers|farina in Renswoude heeft recent een nieuw platenmagazijn ontwikkeld onder de naam Spider. Het…

Plaatbewerking

Compact platenmagazijn brengt Bronsco gemak en ruimtewinst

22-06 Bronsco Metaal in Nederweert heeft zich in enkele jaren ontwikkeld van een eenvoudig lasbedrijf…

Plaatbewerking

Nieuw langgoedmagazijn Compact aalbers|farina

10-03 Aalbers|farina presenteert het nieuwe langgoedmagazijn Compact gepresenteerd. Dit is 3,75 meter hoog en 6 meter…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen