Altijd overzicht op de voorraad langgoed

De Rooy Metaaldesign heeft de verhuizing naar het nieuwe bedrijfspand in Veenendaal aangegrepen om ook de opslag van het langgoed materiaal te moderniseren. In de nieuwbouw is een Logic dubbel langgoed magazijn van aalbers|farina geïnstalleerd. Om maximale opslagcapaciteit te realiseren, is dit automatische magazijn geplaatst in een put.

De Rooy Metaaldesign is producent van ambachtelijke stalen deuren en trappen. Kort voor de zomervakantie is het bedrijf van verhuisd van Ederveen naar Veenendaal. Toen de plannen voor de nieuwbouw werden gemaakt, kwam ook de opslag van het langgoed materiaal aan de orde. De Rooy gebruikt voor de productie van de trappen en deuren een grote hoeveelheid langgoed in alle soorten en maten.

Op de oude locatie lag dit allemaal in stellingen. “Onze medewerkers pakten het materiaal dat ze nodig hadden eruit, op zeker moment kom je er achter dat een vak leeg is en dat vul je dan bij”, vertelt directeur/eigenaar Marein de Rooy. Dat heeft jarenlang zo gefunctioneerd, maar met de groei van de productie, nam de behoefte toe aan meer ordening in de materiaalvoorraad. “Zodat je altijd direct kunt zien wat je hebt”, aldus De Rooy. “We wilden de voorraad ook vanuit kantoor in de gaten kunnen houden.”

Meer dan 400 posities

Dat kan nu met het nieuwe automatische magazijn. De Rooy heeft gekozen voor een systeem van aalbers|farina met 54 bakken (laadvermogen 3000 kilo per bak). Elke bak telt weer 8 compartimenten, in totaal zijn er dus meer dan 400 posities. Het magazijn is nu enkele maanden operationeel en De Rooy schat dat al 60 à 70 procent van alle posities in gebruik is.

De Rooy Metaaldesign heeft een nieuw bedrijfspand in Veenendaal betrokken.

De Rooy Metaaldesign heeft een nieuw bedrijfspand in Veenendaal betrokken.

Het Logic magazijn bestaat uit twee stellingen. Hiertussen zit een lift, die de bakken naar beneden laat zakken en afzet op de laad/los units. Deze units bevinden zich aan beide zijden van het magazijn. De Rooy gebruikt de ene zijde voor het inladen van het materiaal en de andere zijde voor het uitladen, direct bij de zaagmachine. Aan beide zijden zit een besturing, waardoor alles wat er in en uit het magazijn gaat, direct wordt geregistreerd.

Ruimte en overzicht

Door de sterke motoren en de hoge hijsnelheid wordt het materiaal snel beschikbaar gesteld. Er is absoluut tijdwinst ten opzichte van de oude situatie met de stellingen, maar dat is voor De Rooy niet het belangrijkste. “Het voornaamste is dat de ruimte veel beter wordt benut en dat we overzicht hebben. Je weet precies wat je voorraad is en dat is heel fijn.”

Het systeem is voorzien van de nieuwe besturing en verbeterde software van aalbers|farina. Deze besturing is logisch en intuïtief te bedienen dankzij het touchscreen en de mogelijkheid om te scrollen. Door de softwareverbeteringen is de manier van zoeken heel eenvoudig. Het juiste materiaal is snel gevonden. Vijf medewerkers van De Rooy kunnen het magazijn  bedienen. “De bediening is gebruiksvriendelijk en ze hadden het vlot onder de knie.”

Om maximale opslagcapaciteit te realiseren is het Logic dubbel langgoed magazijn bij De Rooy Metaaldesign geplaatst in een put.

Om maximale opslagcapaciteit te realiseren is het Logic dubbel langgoed magazijn bij De Rooy Metaaldesign geplaatst in een put.

 Platenmagazijn compact

Naast het langgoedmagazijn heeft aalbers|farina bij De Rooy ook een platenmagazijn compact geplaatst. Dit is een halfautomatisch systeem, dat met een hoogte van slechts 3.750 mm en 25 laden (2.500 kg laadvermogen per lade) voor plaatmateriaal tot 3.000 x 1.500 mm, veel opslagcapaciteit op een kleine ruimte biedt. Zo heeft De Rooy ook de opslag van het plaatmateriaal nu uitstekend voor elkaar. “Het zijn goede en degelijke opslagsystemen”, besluit Marein de Rooy. “We zijn er 100 procent tevreden mee.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Transport en Logistiek

Volautomatisch opslagsysteem voor platen versnelt leveringen thyssenkrupp

13-03 Door minder handling bij het picken, versnelt de dagelijkse levering van producten in uiteenlopende…

Automatisering

Platenmagazijn van aalbers|farina bevalt uitstekend; dus koopt Romonta nu ook een langgoedmagazijn

04-03 Romonta ontwikkelt en produceert transportbanden en RVS bordessen trappen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Plaatbewerking

Martens geeft reststukken voorrang dankzij platenmagazijn aalbers|farina

20-09 Directeur Wim Martens kijkt trots naar de nieuwe fiberlaser met de twee platenmagazijnen van…

Transport en Logistiek

Imminkhuizen optimaliseert materiaalbeheer

14-03 Imminkhuizen Metaaltechniek is een metaalbewerker die hoogwaardige onderdelen produceert voor onder de andere de…

Plaatbewerking

aalbers|farina steunt aanstormend karttalent

16-01 De 12-jarige Luca uit Leerbroek geldt als een groot talent in de kartsport. Afgelopen…

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

Plaatbewerking

Eenvoud kenmerkt plaattransportsysteem sheetliner van aalbers|farina

12-09 In de afgelopen jaren heeft aalbers|farina veel magazijnsystemen geplaatst bij klanten die in dagdienst…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV