Alumet verkort levertijden en verhoogt kwaliteit

0

Alumet in Etten-Leur, anodiseerder van een variëteit aan profielen plaatwerk en constructieonderdelen, is gestart met de bouw van een nieuw pand. Hier krijgt het bedrijf de beschikking over meer capaciteit en een volledig geautomatiseerd proces. Eigenaar Remco Baartmans: “Hierdoor versnellen wij de levertijd en verhogen wij de kwaliteit.”

De nieuwe hal, waarmee een investering van 12 miljoen euro is gemoeid, bestaat uit twee delen. Aan de ene kant komt de anodiseerlijn en aan de andere kant is er ruimte voor werkvoorbereiding en het verpakken van het materiaal. Zo ontstaat er een veilige, schone en prettige werkomgeving voor alle medewerkers. Het totale oppervlak beslaat 10.000 vierkante meter productiehal en 850 vierkante meter kantoor. De gevel van het kantoor krijgt composiet panelen van Alucobond. Door ze ongelijk te plaatsten ontstaat een dynamische uitstraling. Uiteraard worden de panelen geanodiseerd in een eigen kleur. Om de gevel nog meer tot leven te wekken krijgt een deel Panelox panelen, een dubbel geanodiseerd paneel met een geëtst patroon.

Uitbreiding kleurpallet
Alumet richt zich vooral op de gevelbouw. Baartmans: “Wij zien de vraag naar hoogwaardige anodisatie ieder jaar stijgen. De architect heeft anodisatie herontdekt en wij speelden in 2014 daarop in door te investeren in nieuwe kleuren en technieken. Maar de toename van de vraag, in binnen- en buitenland, hadden wij niet voorspeld. Opnieuw breiden wij ons kleurpallet uit. Door de nieuwe lijn gaan wij meer grijs- en bruintinten produceren én een bijzondere heldere glans: bright anodizing.”

Kortere levertijd
De levertijd voor kleur anodisatie is nu nog 10 werkdagen. Het moderne pand en de nieuwe installatie geven de mogelijkheid dit terug te brengen naar 5 werkdagen. “Wij gaan in 2020 werken volgens het concept Now-and-Next”, zegt productieleider Frans Tijs. “Elke order bereiden wij in één keer voor en deze gaat daarna in zijn geheel in productie. Terwijl de eerste order geanodiseerd wordt, bereiden wij de complete tweede order al voor. Dit concept plus de capaciteit van de lijn van 3 miljoen per jaar, moet een levertijd van 5 werkdagen garanderen.”

Kwaliteit
De nieuwe installatie luidt ook een nieuw tijdperk in op het gebied van kwaliteit. De lijn is volledig geautomatiseerd en wordt aangestuurd door computers. Tijdens de voorbereiding labelt en scant Alumet alle producten. Tijdens en na het anodiseren meet Alumet de kleur van elk product. Het streven is om foutloos uit te leveren.