Aluminium versus staal

0

Staal en aluminium zijn twee populaire materialen met verschillende kenmerken. Teesing, leverancier van verbindingsoplossingen, zet een aantal voor- en nadelen van beide materialen op een rijtje. Aluminium is meer kneedbaar en elastischer dan staal. Aluminium kan ingezet worden op plaatsen en in vormen die met staal niet kunnen. Speciaal voor onderdelen met diepe en rechte wanden,  is aluminium het materiaal bij uitstek. Staal is een taai en veerkrachtig metaal, maar kan in het algemeen niet in dezelfde extreme dimensionele vormen worden gemaakt als aluminium zonder te barsten of te scheuren tijdens het proces.

De belangrijkste eigenschap van aluminium is dat het corrosiebestendig is zonder verdere behandeling. Aluminium roest niet. Met aluminium is er geen verf of coating toe te voegen of te krassen. Staal of  carbon steel (in plaats van roestvrij staal)  moet meestal worden geverfd of behandeld ter bescherming tegen roest en corrosie, vooral als het staaldeel onderdeel is van een vochtige of bijtende omgeving.

Staal is sterk en minder waarschijnlijk te vervormen of buigen onder gewicht, kracht of warmte. Toch is de kracht van staal dat het veel zwaarder/compacter is dan aluminium. Staal is doorgaans 2,5 keer compacter dan aluminium.

Boten
Aluminium is licht, sterk, corrosiebestendig, non-sparking en te lassen. De keuze van staal of aluminium is afhankelijk van het type schip maar beide materialen kunnen goed gebruikt worden.

Vliegtuig
Sterkte-gewichtsverhouding. Aluminium is gewoonlijk niet zo sterk als staal, maar ook bijna een derde van het gewicht. Dit is de belangrijkste reden waarom de vliegtuigen zijn gemaakt van aluminium.

Auto-industrie en airconditioning
Warmtegeleiding. Aluminium heeft een veel betere warmtegeleiding dan roestvrij staal. Een van de belangrijkste redenen waarom het wordt gebruikt voor autoradiatoren en airconditioning. Er is zelfs een Ford met een aluminium truck body.
Elektrische geleiding. Roestvast staal is een slechte geleider in vergelijking met de meeste metalen. Aluminium is een goede geleider van elektriciteit. Door de hoge geleidbaarheid, licht van gewicht, en corrosiebestendigheid, zijn bovengrondse hoogspanningslijnen meestal gemaakt van aluminium.

Serto aluminium koppeling
Om bovenstaande industrieën te bedienen heeft Teesing de Serto aluminium koppeling in het leveringsprogramma. Voordelen zijn:

  • zeer licht – bijna eenderde van het gewicht van roestvrij staal of messing;
  • goede weerstand tegen corrosie, verwering, zeewater, thermofluids, minerale olie, benzine en diverse gassen;
  • aanvankelijk gesmeerd, dus klaar voor installatie;
  • tijd en ruimte besparen door radiale montage demontage;
  • kan gemonteerd worden op zowel metalen als kunststoffen buizen.