ArcelorMittal gebruikt techniek Air Products voor on-site productie gassen

Bij de staalfabriek van ArcelorMittal in de Zuid-Franse plaats Saint-Chély-d’Apcher zijn onlangs drie Prism PHG100 waterstofgeneratoren (PHG) en een Prism GN700 stikstofgenerator van Air Products in gebruik genomen. De installaties produceren on-site waterstof en hoogzuivere stikstof, die gebruikt worden voor de productie van staal.

Het contract voor de bouw van de installaties werd in juli 2012 getekend. ArcelorMittal koos destijds voor Air Products vanwege de ervaring met dergelijke on-site projecten, het modulaire ontwerp en de bewezen betrouwbaarheid van de apparatuur. De staalfabriek is nu volledig operationeel.

Air Products heeft bij de staalfabriek een drietal compacte stoom methaan reformers (SMR) met een relatief lage capaciteit geplaatst. De reformers zetten stoom en lichtere koolwaterstoffen – zoals methaan – op efficiënte en zuinige wijze om in waterstof en koolmonoxide. De Prism PHG’s zijn voor afnemers op afgelegen locaties een prima alternatief voor de levering van waterstof met tankauto’s. Dankzij de productie van gas op locatie is er altijd voldoende gas beschikbaar en kan de productie continu doorgaan. Ook vervallen de logistieke kosten en de overlast door regelmatige bevoorrading met trucks.

Aangezien de ArcelorMittal-fabriek in Saint-Chély-d’Apcher niet geschikt is voor de opslag van grote hoeveelheden gasvormige waterstof bleek het modulaire on-site concept met drie waterstofgeneratoren een goed alternatief. Het systeem is zo ontworpen, dat de vereiste capaciteit altijd geleverd kan worden; zelfs wanneer één van de generatoren uitvalt. De andere modules en reservetanks garanderen dan een ononderbroken levering van gas.

Behalve waterstof leveren de installaties van Air Products ook stikstof. Die wordt geproduceerd door een cryogene generator die gebruik maakt van een unieke distillatietechnologie voor het produceren van hoogzuivere stikstof. Om te zorgen voor een continue levering van gas zijn er vier verdampers geïnstalleerd ter ondersteuning van de generator en zijn er twee reservetanks voor de opslag van stikstof geplaatst.

Zowel de waterstof als de stikstof wordt gebruikt in de gloeilijn van de fabriek in Saint-Chély-d’Apcher voor het produceren van staal. Dat staal wordt onder meer gebruikt in elektromotoren en windturbines. De gassen zorgen bij ArcelorMittal niet alleen voor een hogere productie van hoogwaardig staal maar dragen ook bij aan het verlagen van de uitstoot van kooldioxide door de fabriek. Daarnaast levert het on-site concept van Air Products besparingen op door het verbeteren van de werking van de fabriek en het verkorten van de opstarttijd.

Air Products heeft het complete ontwerp, de fabricage en de installatie van de generatoren verzorgd. Ook de technische ondersteuning, onderhoud en monitoring van de installaties is in handen van Air Products. Het systeem wordt bediend vanuit het Operating Service Centre (OSC) van Air Products in Frankrijk, waar ervaren OSC-operators de data uit het systeem dag en nacht (24/7) controleren om te zorgen dat de fabriek soepel en veilig draait en het benodigde onderhoud tijdig wordt geregeld.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Tata Steel gaat in staalproductie CO2-arm zink gebruiken

12-09 De gesloten overeenkomst dekt een aanzienlijk deel van Tata Steel’s zinkbehoefte en stelt bijvoorbeeld…

Materialen

Wereldwijde staalproductie wordt groen voor ‘slechts’ 278 miljard dollar

01-12 Overheden dwingen de staalindustrie om haar uitstoot tegen 2050 te elimineren. Inspanningen om de…

Toeleveren

Nieuwe havenkraan voor Tata Steel

07-09 Bij Tata Steel in IJmuiden wordt een nieuwe havenkraan geplaatst voor het lossen van…

Materialen

Waterstof voor staalproductie

22-06 Staalproducent thyssenkrupp werkt samen met energiebedrijf RWE  aan verduurzaming van de staalproductie. Het is…

Featured

Verduurzaming staalproductie ligt op koers

24-09 De duurtest van de HIsarna-installatie bij Tata Steel toont aan dat deze technologie ertoe…

Toeleveren

Witt neemt nieuwe productiehal in gebruik

01-12 Gastechnisch specialist Witt heeft bij de hoofdvestiging  in Witten (D) een nieuwe productiehal met…

METAVAK 2016

Huisman is er voor de lasser

24-10 Huisman is totaalleverancier van alle mogelijke industriële gassen in allerlei kwaliteiten en verpakkingsvormen, eigen…

Geen categorie

Noviostaal: stijging staalprijzen niet waarschijnlijk

20-06 Het herstel van de Europese economieën houdt aan en dus neemt ook de vraag…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV