ArcelorMittal Gent gaat staal produceren met Nederlandse biokool

ArcelorMittal Gent start een pilotproject op om in zijn staalproductieproces biokool te gaan gebruiken als hoogwaardige gedeeltelijke vervanging van fossiele steenkool.

De torrefactietechnologie van Perpetual Next zet biomassa uit FSC-gecertificeerde bossen om in biokool met dezelfde eigenschappen als fossiele steenkool.

De biokolen worden op een verantwoorde manier verkregen bij het Nederlandse bedrijf Perpetual Next, dat de biokolen produceert met behulp van zijn gepatenteerde torrefactietechnologie op hoge temperatuur. De samenwerking met ArcelorMittal in Gent start met een eerste levering van 30.000 ton biokool voor de hoogoven in Gent, opschaalbaar naar 350.000 ton biokool op jaarbasis.

Noodzaak voor verandering

Met de keuze voor biokool zegt ArcelorMittal Gent een belangrijke stap te zetten in zijn decarbonisatietraject. Voor de productie van staal werd tot nog toe fossiele steenkool ingezet, onder meer om ijzer uit ijzererts te halen. De wereldwijde staalproductie in 2020 bedroeg 1,86 miljard ton ruwstaal, waarvan 70% werd geproduceerd in hoogovens die fossiele steenkool gebruiken. Verwacht wordt dat de vraag naar staal tegen 2050 zal zijn verdubbeld ten opzichte van het huidige niveau, wat bij een ongewijzigd beleid tot een verdubbeling van de CO2-uitstoot zou kunnen leiden. Dat onderstreept volgens ArcelorMittal de noodzaak tot verandering: in vergelijking met het gebruik van fossiele steenkool wordt er per ton biokool 2,5 ton CO2 bespaard.

Torrefactie

De torrefactietechnologie van Perpetual Next zet biomassa die afkomstig is uit door de Forest Steward Council (FSC) gecertificeerde bossen om in biokool met dezelfde eigenschappen als fossiele steenkool. Bij deze technologie worden de grondstoffen via een thermisch raffinageproces omgezet in biokolen. Hierdoor ontstaat een relatief betaalbare hernieuwbare grondstof met een hoge energiedichtheid. De gepatenteerde technologie is eigendom van Perpetual Next, dat hoogwaardige kool uit zijn eigen productiefaciliteiten levert, evenals de technologie, met inbegrip van de torrefactiereactoren.

Manfred Van Vlierberghem, CEO ArcelorMittal Belgium, zegt dat ArcelorMittal Belgium de ambitie heeft om zijn staalproductie sneller en verder te decarboniseren dan het Akkoord van Parijs voorschrijft. “We willen niet alleen onze CO2-voetafdruk verkleinen, maar ook onze afvalvoetafdruk – ons staalbedrijf heeft een roadmap naar nul koolstofemissies en nul afval. We zullen dit stap voor stap doen, op een verantwoorde manier. Fossiele steenkool gedeeltelijk vervangen door biokool is zo’n stap.”

De hoogoven van ArcellorMittal in Gent.

De hoogoven van ArcellorMittal in Gent.

Martijn van Rheenen, CEO Perpetual Next: “Met de toepassing van onze technologie voor ArcelorMittal Gent ontsluiten we een nieuwe industrie om te helpen verder te verduurzamen. De  biokool heeft dusdanig hoogwaardige eigenschappen dat deze een gedeeltelijke vervanging biedt voor fossiele steenkool in toepassingen zoals het productieproces van de staalindustrie. Naast het verminderen van de CO2-uitstoot van ArcelorMittal zelf, geeft deze stap de klanten van ArcelorMittal de mogelijkheid om hun zogenoemde scope 3emissies te reduceren, in overeenstemming met het EU-programma ‘Fit for 55’ zoals dat medio juli is voorgesteld door Frans Timmermans, Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

ArcelorMittal introduceert XCarb balkstaal

13-03 “De noodzaak voor C02-reductie is onmiskenbaar, zeker in onze sector. Daarom zijn wij als…

Materialen

Groen staal is de toekomst

20-12 ArcelorMittal ziet de vraag naar duurzame staalproducten groeien. “Wil de transformatie van de staalbranche…

Toeleveren

VDL Mast Solutions werkt mee aan brandwerende gasflessenbergingen

11-11 VDL Mast Solutions in Oss heeft samen met Arcelormittal Construction Nederland gecertificeerde brandwerende gasflessenbergingen…

Materialen

Staalprijzen verder omhoog

20-01 De opwaartse prijsontwikkeling in de staalprijzen die vorige maand door Noviostaal werd gemeld, heeft…

Materialen

Staalproductie beperkt: gloort prijsherstel?

18-11 De dalende trend voor dagprijzen op de staalmarkt heeft zich eind oktober en begin…

Materialen

Europese staalmarkt volop in beweging

15-05 Het ene na het andere nieuwsbericht overviel de staalmarkt de afgelopen weken. Zo was…

Materialen

Staalprijzen tonen geen herstel

17-04 Ondanks dat onder andere ArcelorMittal in het eerste kwartaal van 2019 tot tweemaal toe…

Toeleveren

SKF helpt ArcelorMittal kosten besparen

11-01 SKF en ArcelorMittal hebben een meerjarige raamovereenkomst gesloten. Als onderdeel hiervan gaat SKF lagers,…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV