Groen staal is de toekomst

CO2-arm staal was het belangrijkste thema bij de grote staalproducenten die zich op de Blechexpo presenteerden. Zo kwam ArcelorMittal met XCarb Green Steel op de proppen en  thyssenkrupp met bleumint Steel. Een paar dagen voor de beurs in Stuttgart onthulde Volvo het eerste voertuig ter wereld, dat volledig is gemaakt van fossielvrij staal, geproduceerd door de Zweedse staalmaker SSAB.

Dit voertuig van Volvo is volledig gemaakt van fossielvrij staal, geproduceerd door de Zweedse staalmaker SSAB. Het vervoert ladingen en wordt gebruikt in de mijnbouwindustrie en bij de ontginning van steengroeves.

ArcelorMittal ziet de vraag naar duurzame staalproducten groeien. “Wil de transformatie van de staalbranche met groene staalcertificaten en uiteindelijk emissieloze staalproducten slagen, dan moeten de producten door de eindverbruikers geaccepteerd worden”, zei Jochen Grünewald, directeur van ArcelorMittal Comercial DACH op een persconferentie tijdens de Blechexpo. Hierbij spelen volgens hem de bedrijven die staalproducten voor eindverbruikers produceren, een centrale rol. “Dankzij ons certificaat XCarb Green Steel kunnen de klanten die onze certificaten verwerven, de CO2 besparingen direct aan hun eindklanten doorgeven – geheel zoals Scope 3 het bedoeld.” (Scope 3 is de CO2 uitstoot in de gehele levenscyclus van alle producten die een bedrijf koopt, vervaardigt en/of verkoopt, red.)

Scope 3 emissies direct verminderen

Onder het paraplumerk XCarb bundelt Arcelor Mittal alle producten, processen en projecten voor lagere of nul CO2 emissies. De daaraan verbonden certificaten geven klanten de mogelijkheid hun Scope 3 emissies direct te verminderen. Deze certificaten zijn gebaseerd op investeringen van de onderneming die leiden tot CO2 besparingen. Onafhankelijke instanties controleren deze besparingen en rekenen ze om in XCarb Green Steel certificaten. De staalproducent gaat er vanuit dat Arcelor Mittal Europe – Flat Product tot eind 2022 ongeveer 600.000 ton groen staal als resultaat van verdere CO2 emissiereducties kan aanbieden.

Sanitair

Bette, een Duitse toeleverancier van sanitair, heeft de eerste certificaten van XCarb Green Steel al gekocht. Een woordvoerder van Bette verklaarde dat bij de consumentenproducten de verandering richting CO2 neutrale producten reeds is begonnen. “Wij stellen momenteel vast dat de interesse in en de vraag naar groene producten toeneemt, evenals onze inspanningen op het gebied van minder grondstoffenverbruik.” ArcelorMittal gaat er vanuit dat de met haar groene staal geproduceerde badkuipen, douchebakken en wastafels van Bette slechts het begin zijn en dat andere producenten snel zullen volgen. “Samen met ons XCarb initiatief belichamen onze Responsible Steel certificeringen dat wat we onze klanten met betrekking tot duurzaamheid willen bieden”, verklaarde een andere woordvoerder van het staalconcern.

De fabrieken van ArcelorMittal in Bremen en Eisenhüttenstadt behoren tot de eerste vestigingen binnen het concern, die volgens het standaardiseringsinitiatief Responsible Steel zijn gecertificeerd. Responsible Steel is een organisatie van algemeen nut, die de duurzaamheidstandaard en een onafhankelijk certificeringprogramma voor de hele waardeketen van staal heeft ontwikkeld. Er doen al meer dan veertig deelnemers en partners uit de hele wereld mee.

Huishoudelijke apparaten

Salzgitter benadrukte op de Blechexpo dat het groene vlakstaal van het concern al aan klanten in verschillende branches geleverd, met name in de automotive en de huishoudelijke apparatenindustrie. Zo is Miele recent een pilot project gestart voor de productie van fornuizen en ovens met groen staal van Salzgitter. “Voor de klanten is het belangrijk dat ze nu al werkelijk CO2 gereduceerde staalproducten van ons kunnen betrekken, want het helpt hen bij het bereiken van hun ambitieuze duurzaamheidsdoelen”, verklaarde een woordvoerder.

Ook voor Salzgitter zelf is de uitbreiding van het productportfolio met groen vlakstaal een belangrijke bouwsteen in de decarbonisatie-strategie. Het concern produceert zijn CO2 arme staalgoederen in de elektro staal fabriek in Peine en verwerkt deze verder in de walserijen en verzinkinstallaties in Salzgitter. Bij het smelten van het staalschroot ontstaan een 66 procent geringere CO2 voetafdruk van het verzinkte materiaal als bij de conventionele productie van staal via de hoogovens. Een ander zwaartepunt op de beurs was het transformatieproject Salcos-Salgitter Low CO2 Steelmaking. Waterstof en stroom uit herwinbare bronnen kunnen de tot dusverre in de staalproductie gebruikte koolstof vervangen en zo de CO2 emissies met meer dan 95 procent reduceren. Salzgitter wil in 2025 beginnen met de productie van staal met behulp van waterstof.

Eerste voertuig

Een paar dagen voor de deelname van SSAB aan de Blechexpo onthulde Volvo in Zweden het eerste voertuig, dat volledig is gemaakt van fossielvrij staal, geproduceerd door de Zweedse staalmaker. Het is een voertuig dat ladingen vervoert en wordt gebruikt in de mijnbouwindustrie en bij de ontginning van steengroeves. In 2022 zullen meer voertuigen en machines volgen in een serie van concept voertuigen en componenten waarin fossielvrij staal wordt toegepast. Martin Linqvist, president en CEO van SSAB, beschouwt de presentatie van het voertuig als een mijlpaal. “Onze samenwerking met Volvo toont aan dat de groene transitie mogelijk is en resultaten oplevert.

Samen zullen we onze klimaat impact blijven reduceren tot het einde toe, waarbij we ondertussen onze klanten garanderen dat ze staal van hoge kwaliteit krijgen.” Martin Lundsted, zijn collega bij Volvo Group: “Wij committeren ons aan pionierende partnerschappen, zoals deze met SSAB om aantrekkelijke, veilige en efficiënte nieuwe voertuigen en machines te ontwikkelen, die het pad effenen voor een meer duurzaam transport en infrastructuur.” SSAB heeft het streven de markt in 2026 te bedienen met fossielvrij staal op een commerciële schaal na de conversie van de hoogovens in Oxelösund, waar koolstof in de staalproductie wordt vervangen door waterstof en duurzaam opgewekte stroom.

bluemint Steel is volgens thyssenkrupp Steel gebaseerd op echte CO2 reducties in de productie, die klanten kunnen meenemen hun eigen kooldioxide balans (Scope 3).

bluemint Steel is volgens thyssenkrupp Steel gebaseerd op echte CO2 reducties in de productie, die klanten kunnen meenemen hun eigen kooldioxide balans (Scope 3).

‘Staal onmisbaar voor e-mobiliteit’

By thyssenkrupp Steel stond bluemint Steel centraal in de presentatie. Dit staal is volgens de Duitse producent gebaseerd op echte CO2 reducties in de productie, die klanten kunnen meenemen hun eigen kooldioxide balans (Scope 3). Met het portfolio onder het paraplu-merk bluemint Steel blijft thyssenkrupp een veelzijdige en complete range kwalitatief hoogwaardige en hoog functionele materiaaloplossingen aanbieden, die beantwoorden aan de eisen die in verschillende sectoren worden gesteld.

De CO2 besparingsmethoden zijn volgens thyssenkrupp in lijn met de standaarden van het internationale Greenhouse Gas Protocol en worden gegarandeerd door externe certificeringsinstanties. thyssenkrupp Steel is al aan het testen met het gebruik van waterstof tijdens het proces in de hoogovens sinds 2019. De doelstelling was en is duidelijk: thyssenkrupp wil uiterlijk in 2050 stoppen met de uitstoot van gassen die het klimaat schaden.

Om dit te bereiken zal het bedrijf geleidelijk aan zijn staalproductie verduurzamen en tegelijkertijd verder werken aan een portfolio van producten met nog meer waarde. De toenemende eisen van automobielklanten en klanten in andere industriële sectoren spelen hierbij een belangrijke rol. Deze eisen omvatten bijvoorbeeld crashbestendig plaatmateriaal voor een veilig ontwerp van de auto’s, betere oppervlakken en dunnere en beter presterende staalsoorten voor e-mobiliteit. Want, zo zegt thyssenkrupp: staal is het materiaal voor mobiliteit en het is vooral onmisbaar voor e-mobiliteit.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

SSAB lanceert emissievrije staalpoeder

03-04 Het product zal volgens de Zweedse staalproducent mogelijkheden creëren voor klanten om hun unieke…

Materialen

Principeakkoord Tata Steel en Gedia voor levering Zeremis groen staal

28-02 Het Duitse bedrijf ontwikkelt en produceert lichtgewicht structurele carrosseriedelen en chassiscomponenten voor veel toonaangevende…

Materialen

‘Groeien met Groen Staal’ kan starten

14-02 Dat betekent dat dit 8-jarige programma, dat is ontwikkeld door een consortium van 31…

Plaatbewerking

Blechexpo zet plaatwerkindustrie op pad naar duurzame toekomst

15-11 De beurs trok samen met de tegelijkertijd gehouden Schweisstec (vakbeurs voor verbindingstechniek), 40.103 vakbezoekers.…

Materialen

Groen staal als alternatief voor klassiek staal

13-11 Het event start na de inloop en een lunch met een rondleiding bij MCB.…

Automatisering

Schmalz toont effectieve handling met KI

25-10 De Schmalz Solution KIT ivOS (Industrial Vision Operating System) vereenvoudigt de geautomatiseerde verwerking van…

Plaatbewerking

LVD presenteert innovaties op elk vlak op Blechexpo

25-10 Phoenix FL is het flexibele, allround lasersnijsysteem van LVD. De nieuwe Phoenix FL-6525 biedt…

Plaatbewerking

Nieuw instapmodel platenopslagtoren van Remmert

25-10 De BASIC Tower is de compacte oplossing van Remmert voor de automatische platenopslag op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV