ARTooling en Fine Press Technics samen verder

0

ARTooling in Tilburg en Fine Press Technics in Kaatsheuvel gaan samen verder. Fine Press Technics wordt een volle dochter van ARTooling en zal onder de naam ART FPT de massa-fabricage activiteiten van de groep bundelen en uitbouwen.

ARTooling ontwikkelt zich daardoor tot een breed georiënteerde technologie-groep, die zowel op het gebied van metaal als kunststof het gebied bestrijkt van gereedschapontwikkeling tot massa-fabricage. De belangrijkste markten zijn automotive, contactsystemen en medisch/farmacie.

De directie wordt gevormd door algemeen directeur Nico van Wijnen en directeur productie Roel Kraaijenbrink. De in totaal 140 medewerkers werken in de vestigingen Tilburg, Kaatsheuvel, Gameren en Hongkong. De gezamenlijke omzet in 2013 zal circa 28 miljoen Euro bedragen. De fusie vindt plaats met terugwerkende kracht op 1 januari 2013.

ARTooling ontstond in 2008 toen SMS Stamp Tool & Mould Technologies fuseerde met Gereedschapmakerij Van Wijnen. Door dit samengaan konden hightech stempels en matrijzen voortaan vanuit één hand worden aangeboden. In het kader van de ART formule, die staat voor Always Right Tooling, en het in Hongkong gevestigde ART Asia, worden echter ook gereedschappen in het B- en C-segment met de juiste prijs-kwaliteit-verhouding gerealiseerd. Met de toevoeging van Caulil Cylindrical Grinding in 2011 werd de technologische productiekennis van de groep verbreed.

De strategie was de afgelopen jaren sterk gericht op een steeds vroegere betrokkenheid in het ontwikkelingsproces van de klant. Anderzijds werden de eisen voor het valideren van gereedschappen steeds hoger. En daarmee groeide ook de toegevoegde waarde van ARTooling op dit vlak. Zo ontwikkelde de groep zich van gereedschapmaker tot volwaardige procesleverancier.

Fine Press Technics werd in 1989 opgericht als specialist op het gebied van fijnstansen. Deze technologie wordt toegepast om zeer nauwkeurige stans- en omvormproducten te produceren, in grote tot zeer grote aantallen. De auto-industrie is de belangrijkste afnemer van fijnstansproducten. Ze worden toegepast in onder meer motoren en transmissies, en mechanismes voor stoelverstelling, buitenspiegels of portiersloten. Werken voor de auto-industrie vergt een onvoorwaardelijke toewijding aan de geldende eisen voor kwaliteit en efficiëncy. Fine Press Technics beschikt al sinds 2003 over de ISO-TS 16949 certificering en ontwikkelde zich tot voorkeursleverancier van diverse grote automotive Tier One Suppliers.

ART FPT wordt een volle dochter binnen de ARTooling groep. Het fijnstansen blijft vooralsnog de voornaamste focus. Maar ook het conventioneel stansen van hoogwaardige producten, met toleranties die vergelijkbaar zijn met hetgeen gebruikelijk is in het fijnstansen, gaat deel uitmaken van de activiteiten. Inmiddels zijn op dit gebied diverse projecten verkregen. De omzet in massa-fabricage zal daardoor de komende 5 jaar zeer sterk stijgen.

ARTooling bestaat uit de volgende bedrijven:
ART SMS proces-leverancier op het gebied van high-end stempels
ART GVW proces-leverancier op het gebied van high-end matrijzen
ART FPT massa-fabricage van fijnstansproducten en high-end stansproducten
ART CCG specialist op het gebied van rondslijpen, kleine en grote series
ART Asia inkoop en projectmanagement van stempels, matrijzen en productie