Nieuwe generatie stempel- en matrijzenmakers

Een jaar geleden begonnen zeventien cursisten van tien  hightech bedrijven aan de nieuwe opleiding Gereedschapmaker van Mikrocentrum en Teclab. Het doel: een nieuwe generatie stempel- en matrijzenmakers opleiden om het tekort aan deze specialisten te verkleinen. Onlangs kregen de cursisten hun certificaat uitgereikt.

Tijdens in totaal 40 bijeenkomsten leerden de gereedschapmakers in spe het afgelopen jaar alle aspecten van het stempel- en/of matrijzen maken. Onderwerpen als tekeninglezen, vorm- en plaatstoleranties, vonkerosie, kunststof- en matrijstechnologie, slijpen en meettechniek kwamen uitvoerig aan bod, zowel tijdens bedrijfsexcursies, lessen als in de opdrachten.

Certificaatuitreiking
De cursisten, werkzaam bij Buja Metaal, Eurotechniek, Gebrema, Keytec, IGSGeboJagema, Matrex, MSG, VDL Gereedschapmakerij, VDL Kunststoffen en VDL Metaal, ontvingen op 9 november tijdens een speciale bijeenkomst bij Teclab in het Summa College in Eindhoven hun certificaat Gereedschapmaker. Zes cursisten specialiseerden zich tijdens de opleiding ook nog in de spuitgiettechnologie. Zij ontvingen ook het landelijk en NRK-erkend diploma Spuitgieten 1.

Positieve beoordeling
Tijdens de certificaatuitreiking presenteerde Teclab-directeur Hans van Brussel de beoordeling van de cursisten. Hieruit bleek dat zij de opleiding als zeer positief hebben ervaren. “Voor we deze opleiding volgden, leerden we alles intern; er was geen echte vakopleiding. Gereedschapmaken is een vak waarbij je specifieke kennis nodig hebt van bepaalde onderdelen. Dit kwam in de opleiding naar voren: bij elk subonderdeel kregen we les van iemand uit de praktijk. Ook zagen we hoe het er bij anderen aan toe gaat tijdens excursies. We hebben de opleiding zeer positief ervaren en geven deze een 8.” Aldus cursisten Tom (VDL Kunststoffen), Lennard (VDL Kunststoffen), Michel (Matrex) en Ramon (Gebrema) die zich tijdens de opleiding specialiseerden in matrijzen maken. “We merken dat we nu bepaalde dingen in ons werk beter kunnen beredeneren: waarom gebeurt iets en hoe lossen we dat het beste op? Vroeger ging dat vaak op gevoel. Nu denken we beter na voor we iets gaan doen. Het proces wordt nu van begin tot einde doordacht. De cursus geeft een compleet beeld van het gehele spuitgietproces: van begin tot het einde, van ontluchting van de matrijs tot hoe bepaalde materialen zich gedragen. Het is een doel- en vakgerichte cursus en voor 100% toe te passen in de praktijk. Je leert in een korte tijd heel veel en dat is heel belangrijk. Vooral omdat het vak Gereedschapmaker bij veel jongeren niet bekend is.”

Beter voorspellen
Marijn en Michael van VDL Gereedschapmaker specialiseerden zich als stempelmaker. Beiden werken ze al een tijd in de gereedschapmakerij. “We vonden dat er veel interessante dingen in de opleiding naar voren kwamen. Bovendien herkenden we een aantal dingen al uit de praktijk. We merken dat we nu gemakkelijker dingen beredeneren en bijvoorbeeld storingen op kunnen lossen. Dagelijks zijn we bezig met het onderhoud en we kunnen nu beter voorspellen wat er gaat gebeuren. Al vooraf kunnen we in gedachten de mogelijkheden simuleren.”

Over de opleiding
De opleiding Gereedschapmaker is een avondopleiding voor iedereen die op uitvoerende wijze betrokken is bij het produceren, samenbouwen en testen van stempels en matrijzen in een professionele en geautomatiseerde omgeving. De bijeenkomsten (bestaande uit lessen, excursies en opdrachten), worden verzorgd door vakdocenten en gastdocenten uit de praktijk. De opleiding start met een algemeen deel over tekeninglezen en vorm- en plaatstoleranties en splitst zich daarna op in een specifiek deel “stempelmaken” en “matrijzenmaken”. Later komt de groep opnieuw als geheel bij elkaar voor onderdelen als vonkerosie, slijpen en meettechniek. De eerstvolgende startdatum van de cursus is september 2018. Geïnteresseerden kunnen zich melden via opleidingen@mikrocentrum.nl.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Mapal rekent op geleidelijk herstel na zware jaren

23-07 Mapal heeft sterke banden met de automobielindustrie. De ontwikkelingen in die branche zijn dan…

Automatisering

Ebbers Metalworks haalt alles uit software voor foutloze en snelle stempelbouw

26-08 Luuk Ebbers, directielid bij Ebbers Metalworks in Doetinchem, geeft het ruiterlijk toe: hij hikte…

Verbinden

Hoekman al eind op weg met offline programmeren lasrobot

09-04 Bij Hoekman Roestvaststaal in Nieuwleusen hebben ze lang geaarzeld of ze überhaupt wel verder…

Verbinden

Automatisch enkelstuks lassen komt steeds dichterbij

02-03 Eind dit jaar zal er op zes plaatsen in ons land een opleiding voor…

Featured

Opleidingen tot lasrobotprogrammeur gaan starten

26-04 De opleidingsinstituten SMEOT en ROC van Twente in Hengelo (O) en AT Techniekopleidingen in…

Verbinden

Teclab start pilot robotlassen

24-01 De lasrobotopstelling is klaar, het lesmateriaal is gemaakt en docenten zijn opgeleid: in het…

Plaatbewerking

Rolleri verstelbare Heavy Duty matrijzen

05-04 Rolleri heeft het standaardpakket uitgebreid met verstelbare Heavy Duty matrijzen. Verstelbare matrijzen zijn door…

Verspanen

Themabijeenkomst over perfect verspanen

12-10 Bij Teclab in Eindhoven worden op donderdag 20 oktober de uitkomsten gepresenteerd van  testen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X