Astava zaagt moeilijk materiaal perfect

Als je 34 jaar lang betrekkelijk probleemloos hebt gezaagd met een zaagautomaat van de Duitse fabrikant Behringer, dan is de keuze voor een nieuwe zaagmachine niet zo moeilijk. Behringer-vertegenwoordiger Promatt heeft onlangs dan ook een nieuwe zaagautomaat mogen leveren bij Astava in Meppel. Daar zijn ze altijd heel tevreden geweest over hun ‘oude beestje’, maar de nieuwe machine betekent natuurlijk wel een wereld van verschil.

Astava produceert afsluiters en complete turn-key oplossingen. Hierbij zit de afsluiter al in een kast gemonteerd, die de klant alleen nog maar op een flens of aan de bestaande tubing moet koppelen. Kwaliteit, certificatie en betrouwbaarheid zijn voor Astava van groot belang. Het bedrijf werkt voornamelijk voor veeleisende klanten in de olie- & gasindustrie, de chemie en de nucleaire sector. “Drukken tot 10.000 bar zijn voor ons heel gebruikelijk”, zegt Chief Operating Officer (COO) Rob Gasthuis. “Wat we bij Astava al 62 jaar doen, is het in huis ontwerpen, verspanen en aftesten van afsluiters. Daarnaast zien we de laatste jaren een sterke toename in het ontwerpen en toeleveren van complete meetopstellingen aan de industrieën. We leveren meetoplossingen van de hoogste kwaliteit.”

Nauwkeurig zagen
Om dat te kunnen realiseren beschikt Astava over een machinepark van hoog niveau. Het draaien en frezen gebeurt hoofdzakelijk op machines van het Japanse topmerk Okuma. Belangrijk is dat die worden beladen met nauwkeurig gezaagd materiaal. Dat zagen heeft Astava altijd zelf gedaan. “Dat moet gewoon”, zegt Gasthuis. “We hebben veel variatie in producten, de ene keer zijn één of twee stuks nodig, dan weer acht stuks. En we willen geen levertijden. Zeker nu alle verspaners op volle toeren draaien is dat een verschrikking.”

Lastig materiaal
Astava bewerkt RVS en hogere legeringen, ook alloy 625. Dat is lastig te verspanen, maar ook lastig te zagen materiaal. De oude zaagmachine had daar echter geen problemen mee. “Hij was superbetrouwbaar, we zijn er nooit mee in problemen gekomen”, vertelt Gasthuis. “Maar na 34 jaar werd het toch wel een keer tijd voor een nieuwe machine.”
“Want het werd wel steeds moeilijker om aan onderdelen te komen”, vult Henk Brinkman van Promatt hem aan. “Servicetechnisch blijven we ook bij zulke oude machines altijd ons best doen, maar vooral als op de besturingen aankomt, wordt het wel heel lastig.”
Economisch was de machine van Astava al lang afgeschreven, maar de technische levensduur is nog niet over. De machine heeft elders in Nederland dan ook een tweede leven gekregen.

Standtijd zaagbanden
De nieuwe zaagautomaat is eind juli bij Astava geplaatst zodat Gasthuis en zijn collega’s er in de vakantietijd mooi mee hebben kunnen oefenen. Het is een HBE 321 A Dynamic met servo-aandrijving en kogelomloopspindel. Deze machine kan materiaal tot een diameter van 320 mm zagen en dat is ruim voldoende voor Astava, dat bij 250 mm normaal gesproken wel stopt. Maar er worden ook bundels vierkant materiaal gezaagd en dan is men met deze machine flexibel in de hoogte en de breedte.
De nieuwe machine betekent een enorme verbetering. Rob Gasthuis noemt als eerste dat de zaagbanden veel langer mee gaan. “Dat scheelt enorm. Met de eerste band hebben we wel 64 uur  AISI 316 materiaal gezaagd, op de oude machine was het na 30 uur wel gebeurd. Dat is een eerste besparing.” Daarnaast zaagt de machine veel rustiger en stiller. Dat is prettig, want de zaagmachine staat in de zelfde ruimte als waar verspaand en gemonteerd wordt.

Eenvoudige bediening
De zaagkwaliteit is perfect. “Moeilijk verspaanbare materialen zaagt ie hartstikke recht, maat is maat”, zegt Gasthuis, die ook de makkelijke bediening roemt. “Qua besturing hebben we een gigantische sprong gemaakt. Eigenlijk hebben we helemaal geen cursus nodig gehad om met deze machine uit de voeten te kunnen. We hebben een half uur mee staan kijken bij de man die de machine heeft geïnstalleerd. En dan weet je het eigenlijk wel. De bediening is een fluitje van een cent, het is net of je met een iPad werkt.”

Spoelunit
In overleg met Promatt heeft Astava vrij veel opties op de zaagautomaat genomen. “Daar zijn we voor”, zegt Henk Brinkman. “Samen met de klant komen we tot de optimale configuratie voor zijn toepassing.” Vooral bijzonder is de aparte spoelunit op de machine om materiaal krasvrij uit de machine te krijgen. Spanen worden direct van de zaagstukken afgespoeld voordat ze op afvoertafel terecht komen. Daarnaast is de machine voorzien van materiaalherkenning en haaksheidbewaking. Dat draagt allemaal bij aan de zaagkwaliteit: het zaagbeeld is een stukje rustiger, wat gladder.

Inclusief deze opties is de Behringer machine zo betrouwbaar dat Astava hem ook ‘s avonds/’s nachts laat zagen. “Dat doen we met meer machines. Je moet in Nederland slim produceren, anders redt je het niet”, besluit Rob Gasthuis.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Promatt ziet grote zaagprojecten aantrekken

25-09 Samen met enkele collega’s, onder wie Henk Brinkman, bemande Dieben begin september de stand…

Plaatbewerking

Semi-automatisch magazijn systeem Upmoviom nu ook voor plaat

15-02 Het Upmoviom systeem is ideaal voor de opslag van langgoed voor de staalhandel en …

Verspanen

Metaaldraaierij Lanting klaar voor een goed 2021

11-01 Lanting is in 1990 voor zichzelf begonnen met een metaaldraaierij. In de loop der…

Verspanen

Behringer zaagautomaten illustreren veranderingen bij Teham Pongers

16-11 Metaalgroothandel Teham Pongers in Hengelo verandert steeds meer van een handelsbedrijf in een logistieke…

Verspanen

Promatt houdt showroomuitverkoop

26-10 De gebruikelijke demodagen met een aantrekkelijk randprogramma zitten er dit jaar even niet in,…

Verspanen

Drie Behringer zaagmachines zorgen voor goed humeur bij WIFO

09-07 Nu er bij WIFO-Anema onlangs een derde zaagmachine van het Duitse topmerk Behringer is…

Toeleveren

Matrho Metals breidt uit in gereedschapsstaal en titanium

07-07 Met de overname van de activiteiten van branchegenoot Metallum en de investering in een…

Verspanen

Promatt showt nieuwe ontwikkelingen in zaagtechniek

14-10 Promatt heeft tijdens haar open huis een nieuwe verstekautomaat met servo-gestuurde voeding en een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X