Automatiseren van ontbraamproces met robotarm

Hoe maak je ontbraammachines onderdeel van een geautomatiseerd proces? Een bezoek aan  Teqram in Zwolle, verschafte Timesavers, haar Duitse dealer en een klant de nodige inzichten op dat gebied.

Bij Tosec is het idee voor automatisering van het ontbraamproces ontstaan. Aan de voor- en achterzijde van de ontbraammachine Timesavers 42 RB series staat een robotarm die het in- en uitladen heeft overgenomen. De producten worden gelokaliseerd door EasyEye, het camerasysteem waardoor de robot wordt bestuurd.

Automatisering van processen wordt steeds belangrijker. Zo worden er vaker robots ingezet om zwaar werk uit de handen te nemen. Begin juni heeft Timesavers samen met haar Duitse dealer 1A-Maschinen en het bedrijf Quadrus een bezoek gebracht aan Teqram. Teqram, onderdeel van Tollenaar Industries, ontwikkelt software en vision guided robotsystemen die met behulp van een camera worden bestuurd.

Werknemers ontlasten

Robots worden steeds vaker gebruikt om processen waarbij zware producten worden verwerkt te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan een robot die de machine vult of Teqram’s bekende EasyFlipper, waarmee producten eenvoudig en snel kunnen worden omgedraaid. Al deze oplossingen zijn vooral bedoeld voor het efficiënter werken en het ontlasten van de werknemers. Zo kunnen de vakmannen elders in het proces worden ingezet waar hun vaardigheden hard nodig zijn.

Robotiseren van ontbraamproces

Onder Tollenaar Industries valt ook het plaatbewerkingsbedrijf Tosec. Hier is het idee voor automatisering ontstaan en staat onder andere de Timesavers 42 RB series; een roterende borstelmachine voor het ontbramen en kanten afronden tot een radius van 2 mm. Het in- en uitladen van zulke machines is arbeidsintensief en kan gemakkelijk worden overgenomen door een robot. Daarom staat er aan de voor- en achterzijde van de ontbraammachine een robotarm die tot wel 100 kg kan tillen. De producten worden gelokaliseerd door middel van EasyEye, het camerasysteem waardoor de robot wordt bestuurd. Vervolgens pakken de grippers de onderdelen van het palet en leggen die op de invoertafel van de machine. De tweede robot pakt de delen van de transportband af en stapelt ze netjes terug op een palet.

De delegaties van Timesavers, 1A-Maschinen en Quadrus op bezoek bij Teqram en Tosec.

De delegaties van Timesavers, 1A-Maschinen en Quadrus op bezoek bij Teqram en Tosec.

Automatisering bij Quadrus

Het bezoek was niet zonder reden. Quadrus is al meer dan 20 jaar klant bij Timesavers en heeft onlangs geïnvesteerd in twee 42 RB series, met afzuiginstallatie van partner Absaugwerk. Het Duitse bedrijf heeft meerdere lasermachines welke zijn aangesloten op een volledig automatisch magazijn. De nieuwe ontbraammachines zijn echter nog niet onderdeel van een geautomatiseerd proces en dus bracht het bezoek aan Teqram en Tosec de nodige inzichten.

Timesavers ontbraammachine: 42 RB series

Een van Timesavers meest verkochte ontbraammachines is de 42 RB series. Het is de grootste RB machine met Timesavers’ roterende borsteltechniek. Met een werkbreedte tot 1600 mm en een optioneel magneetspoor is deze uitstekend geschikt voor het bewerken van zowel kleine als grote metaaldelen. Doordat de machine is uitgerust met een carrousel met acht roterende lamellenborstels kan er een gelijkmatige kantenafronding worden bereikt tot de gewenste radius. Daarnaast kunnen de schuurborstels gebruikt worden voor een richtingloze finish of vervangen worden door metaaldraadborstels voor het verwijderen van laser oxide.

1A-Maschinen

De relatie tussen Timesavers en Andreas Artinger, de eigenaar van 1A-Maschinen, bestaat al jarenlang. De Duitse dealer neemt Beieren, Oostenrijk en sinds kort ook Noordrijn-Westfalen voor zijn rekening. Naast de ontbraammachines van Timesavers, biedt zij ook andere apparatuur aan voor metaalbewerking, van lasersnijders tot richtmachines tot schuurmateriaal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Timesavers pakt uit op Tolexpo in Parijs

28-04 Dat is allereerst de nieuwste versie van de compacte roterende borstelmachine: de 32 RB…

Oppervlaktetechniek

Behaal de beste en mooiste finish op plaatmetaal met Timesavers

16-02 Timesavers International heeft al meer dan 50 jaar ervaring in het produceren van droge…

Plaatbewerking

Teqram, Airco/Bystronic en LVD winnen BlechExpo Award

27-10 Teqram heeft met de EasyGrinder de Blechexpo Award gewonnen in de categorie oppervlaktebewerking. De…

Verspanen

Teqram EasyMillDrill belaadt freesmachines met vision

21-09 Een kenmerkende eigenschap van alle robotsystemen van Teqram is het gepatenteerde EasyEye 3D-visionsysteem voor…

Plaatbewerking

Oplossing voor gerobotiseerd slijpen van plaatdelen

07-09 “We proberen die dingen op te lossen waarvoor nog geen oplossing is”, zegt directeur…

Oppervlaktetechniek

Grootste Timesavers slijpmachine van Europa

21-05 De Timesavers 81 series kan ook niet-magnetische materialen vlakslijpen, omdat de machine is uitgerust…

Oppervlaktetechniek

Timesavers borstelt gelijkmatig en geautomatiseerd radius 2

13-01 Verschillende ontwikkelingen in de plaatwerkindustrie, maar ook invloeden van buitenaf, maken de nabewerking van…

Plaatbewerking

Bystronic actief met webinars

29-04 Nu het coronavirus klantenbezoeken, beurzen, congressen en huisshows onmogelijk maakt, organiseren diverse machineleveranciers webinars…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X