Automatisering in de 1,5 m samenleving (en ver daarna)

Het coronavirus heeft ons veel nieuwe termen opgeleverd, waaronder de anderhalvemetersamenleving. Dit heeft grote impact op veel ondernemingen. Om als bedrijf te blijven functioneren, moeten er maatregelen worden getroffen om aan deze afstand te kunnen voldoen. Dit is volgens Rolan Robotics hét moment om te automatiseren. Niet alleen voor de komende periode, maar ook voor de tijd na het virus.

Diverse sectoren zullen volgens de prognoses van diverse instanties flink verlies lijden. Dit komt onder andere door een aanbodschok als gevolg van het stilvallen van de productie bij toeleveranciers, vraagafname en een lagere productie door minder aanbod van arbeid. Een oplossing voor het laatste probleem is automatisering. Als een van de acties voor de lange termijn noemt ABN AMRO dan ook investering in automatisering en robotisering. Hoog-geautomatiseerde bedrijven ondervinden momenteel namelijk minder last van de coronacrisis.

Voordelen robots bij 1,5 m

Robots kunnen blijven doorgaan als personeel gedwongen thuis moet blijven. Er zal dus ook geen uitval van personeel door ziekte zijn. Dit betekent dat automatiseringsprocessen altijd door kunnen blijven lopen, ook als de hele samenleving stilstaat. Daarnaast kan een robot de ziekte niet overbrengen, zelfs als er samengewerkt moet worden. Twee mensen die samenwerken kunnen dit wel doen, maar bij een cobot en mens die samenwerken is dit niet mogelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld tilwerkzaamheden of kleine laswerkzaamheden uitgevoerd worden door een cobot.

Voor personeel onderling is het dankzij automatisering eenvoudiger om afstand te houden, er staan immers minder mensen op dezelfde footprint. Als de robot opnieuw geprogrammeerd moet worden hoeft maar één persoon dit te doen. Nieuwe materialen toevoegen aan bijvoorbeeld een lasrobot kan door één persoon gedaan worden. Bij het wisselen van personeel is het uiteraard wel van belang dat de reguliere schoonmaakprocessen gevolgd worden, maar intermenselijk contact kan beperkt blijven.

Ook is het mogelijk om door middel van cobots of robots aan de lopende band extra afstand te houden, waar medewerkers normaal dicht op elkaar staan. Laat het werk van twee mensen bijvoorbeeld doen door middel van een mens en een cobot. Zo wordt er meer ruimte aan de lopende band gecreëerd en kan er aan de norm van anderhalve meter worden voldaan. Hierdoor is er nog steeds de mogelijkheid om op volle capaciteit te draaien, ook in de anderhalvemetersamenleving.

Personeel

Bedrijven die nu stilstaan willen zo snel mogelijk weer aan de slag. Omdat wordt verzocht dat bedrijven zelf laten zien dat ze aan de eisen van de anderhalvemetersamenleving kunnen voldoen, is het maken van een automatiseringsslag een goed idee. Het is slim om te investeren in automatisering want ook in de toekomst, als het virus voorbij is, zijn robots hard nodig. Zo maakt robotisering minder afhankelijk van personeel. Personeel kan ziek worden of op andere manieren uitvallen. Robots kunnen 24/7 blijven werken, ook tijdens feestdagen, ’s nachts en in het weekend. Zelfs als er weer een pandemie komt of er een andere reden is dat de samenleving op zijn gat valt, kunnen de robots door blijven werken. Daarnaast wordt het verkrijgen van personeel voor repetitief werk steeds moeilijker, dit kan vaak met een robot worden opgelost.

Kansen

Afhankelijk zijn van mensen maakt dat er ook menselijke fouten in het proces sluipen. Een bedrijf is altijd afhankelijk van de expertise van het personeel. Maar ook: een robot heeft nooit gewoon even geen zin. De productie van robots is consistent, er worden dus minder fouten gemaakt.

Robotisering betekent niet dat er geen personeel meer nodig is, maar dat personeel efficiënter en effectiever kan worden ingezet. Het repeterende, vieze en/of zware werk kan uit handen genomen worden. Automatiseren is meer dan een mens vervangen door een robot, maar biedt kansen voor een bedrijf. Het huidige personeel zal zijn kennis en expertise gaan inzetten om de kwaliteit en een stuk proces te waarborgen. Sommige handelingen zijn dermate moeilijk dat het niet mogelijk is deze te automatiseren en hierom zal de mens een centrale rol blijven spelen.

Op de website van Rolan Robotics staan diverse klantcases.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Dormac presenteert Doosan cobot met 30 kilo laadvermogen

03-06 Dormac omschrijft de P3020 als een baanbrekende palletising cobot, een nieuwe mijlpaal in het…

Automatisering

Open huis Kuka

22-04 De fabriek van de toekomst vraagt mobiliteit en flexibiliteit. Statische productiestraten maken plaats voor…

TechnishowNieuws

Tuwi presenteert cobot+handlaserlascel op TechniShow

07-03 Tuwi heeft deze nieuwe cel ontwikkeld en gebouwd in samenwerking met The Cobot Factory.…

Automatisering

Onderscheidend vermogen van TFT

24-10 Vol passie heeft het sales-team van Tools for Technology bezoekers geïnformeerd over de vele…

Automatisering

Opmars van robotica en cobots niet te stuiten

30-09 De ondervraagde bedrijven zijn het er in ieder geval over eens dat robots nodig…

MetavakNieuws

TFT laat cobots schuren, slijpen en polijsten

24-09 Al sinds 1998 staat TFT (Tools For Technology) voor innovatieve en functionele maatwerkoplossingen op…

Automatisering

Coby CNC, doe-het-zelf automatisering met cobot

06-09 Coby maakt het mogelijk om zonder externe technici of opleidingen helemaal zelf aan de…

TechnishowNieuws

Vier dagen cobot en robot oplossingen bij Yaskawa op TechniShow

25-08 Onlangs werd de nieuwste cobot van de Yaskawa HC-familie gepresenteerd: de HC30PL met maar…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV