Avontuur bevalt Resato goed

0

Een avontuur. Zo noemde CEO Rob Castien van Resato de Waterjet Technologie Open Dagen die op 14 en 15 september voor de eerste keer werden gehouden. Het voornaamste doel: kennis overdragen over waterstraalsnijden aan de bezoekers. Dat is uitstekend gelukt.

Resato had een dergelijk evenement misschien al wel veel eerder willen organiseren, maar daar was op de oude locatie in Roden eigenlijk geen ruimte voor. In het nieuwe bedrijfspand in Assen, dat ruim een jaar geleden is betrokken, is die ruimte er meer dan genoeg. In de schitterende, transparante bedrijfsruimte kunnen de ruim tachtig medewerkers prima uit de voeten en is er ruimte voor groei. Dat moet ook, want Resato groeit als kool. De omzet bedraagt 82 miljoen euro, en in de periode 2010-2016 is die met 100 procent gegroeid.

Boeiend programma
De internationale gasten kregen een boeiend programma voorgeschoteld met een rondleiding die langs alle afdelingen voerde, en een groot aantal interessante workshops in verschillende talen. Zo verkende Resato samen met haar gasten de belangrijkste gebieden van waterstraalsnijden; van de selectie van het juiste snijproces tot het optimaliseren van het snijproces voor meer efficiëntie. Ook liet Resato zien hoe bedrijven hun  concurrentievermogen kunnen verbeteren middels softwaremogelijkheden en hoe cruciaal service is voor succes. Enkele goede klanten deelden hun ervaringen over de samenwerking met Resato en gaven zo een indruk van hoe de hogedrukspecialist werkt.

Abrasief materiaal
Een belangrijk aspect van de Waterjet Technologie Open Dagen was ook het netwerken. Onder de deelnemers aan het event was onder meer de prijs en de slechte verkrijgbaarheid van het abrasieve materiaal (zand) waarmee wordt gesneden een gespreksonderwerp. Dit heeft te maken met de producenten in India. Daar komt tegen de 30 procent van het abrasieve materiaal vandaan. Naar verluidt hebben de Indiase producenten echter geen belasting betaald en heeft de overheid de grenzen nu dicht gegooid. Er mag geen abrasief het land meer uit, zolang de zaak niet is geregeld en er boetes zijn betaald. De effecten hiervan zijn goed merkbaar voor de gebruikers van waterstraalsnijmachines in Nederland. Ze kunnen vaak slechts gelimiteerde hoeveelheden van hun leveranciers afnemen. Er zijn leveranciers die alleen hun vaste klanten bedienen en geen nieuwe aannemen. En de kiloprijzen zijn gestegen. De eerste berichten over machines die stilstaan bij gebrek aan zand zingen ook al rond.