Beter waterstraalsnijden

Bij waterstraalsnijden met abrasief is het procesbeheer complex en moeilijk te controleren. Een onderzoeksteam van Fraunhofer IPT in Aken heeft nu samen met industriële partners een concept ontwikkeld dat bestaat uit software en een verbeterde waterstraalkop die het verwijderingsproces optimaliseert. De nieuwe methode maakt waterstraalsnijden gemakkelijker, verbetert de snijkwaliteit en verkort de verwerkingstijd.

Met behulp van verschillende componentgeometrieën, zoals een aluminium tandwiel, testten de onderzoekers de functionaliteit van de kop in interactie met de software en bereikten ze een consistent goede verwerkingskwaliteit.

Waterstraalsnijden is moeilijk onder de knie te krijgen omdat de waterstraal tijdens het bewerkingsproces vaak van vorm en effectieve richting verandert. Er zijn ook geen coherente softwaretools voor procesontwerp voor complexe waterstraaltoepassingen. Het Fraunhofer IPT-team ontwikkelde samen met het softwarebedrijf AixPath en machinefabrikant HG Ridder in het kader van het onderzoeksproject JetCut3D software en een nieuwe bewerkingskop om het waterstraalsnijden te vereenvoudigen en de snijkwaliteit te verbeteren.

Met de nieuwe methode kunnen bewerkingsprocessen worden ingesteld die veel nauwkeuriger dan voorheen rekening houden met de veranderende dynamiek van de waterstraal.

De onderzoekers analyseerden eerst intensief het gedrag van de waterstraal onder verschillende bedrijfsomstandigheden. Met de verkregen gegevens berekenden ze wanneer, waar en hoe de effectieve richting van de waterstraal tijdens het proces varieert en van vorm verandert. Om de snijkwaliteit te verbeteren, bepaalden ze verschillende compensatiemethoden voor dergelijke afwijkingen en integreerden ze geschikte algoritmen in de besturingssoftware.

De resultaten werden verwerkt in een nieuw ontwikkelde CAx-module voor padplanning voor waterstraalsnijden, die een aanvulling vormt op de Siemens NX-padplanningssoftware. De waterstraalkop, die ook in het onderzoeksproject is ontwikkeld, kan worden gebruikt om plotselinge afwijkingen in het lopende bewerkingsproces te compenseren, omdat deze snel en nauwkeurig in vijf assen kan worden geheven, neergelaten, gekanteld en geroteerd.

Met behulp van verschillende componentgeometrieën, zoals een aluminium tandwiel, testten de onderzoekers de functionaliteit van de kop in interactie met de software en bereikten ze een consistent goede verwerkingskwaliteit.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Digitalisering verbindingstechniek maakt autoproductie duurzamer

28-06 Fronius was voor de zevende keer host van deze conferentie. Deskundigen op het gebied…

Transport en Logistiek

Handvatten voor inzet AGV’s en mobiele robots

20-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

3D

Moeilijk te lassen materiaal printen met EHLA 3D

15-02 Al tientallen jaren domineren twee laserprocessen het printen en coaten van metalen onderdelen. De…

Plaatbewerking

De Cromvoirtse vergroot watersnijcapaciteit

16-01 De leverancier van snel metaal op maat zag een aantal jaren geleden in haar…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Toeleveren

Nieuwe identiteit Fraunhofer Twente

07-06 Het Fraunhofer Innovation Platform is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Fraunhofer…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?