Beter waterstraalsnijden

Bij waterstraalsnijden met abrasief is het procesbeheer complex en moeilijk te controleren. Een onderzoeksteam van Fraunhofer IPT in Aken heeft nu samen met industriële partners een concept ontwikkeld dat bestaat uit software en een verbeterde waterstraalkop die het verwijderingsproces optimaliseert. De nieuwe methode maakt waterstraalsnijden gemakkelijker, verbetert de snijkwaliteit en verkort de verwerkingstijd.

Met behulp van verschillende componentgeometrieën, zoals een aluminium tandwiel, testten de onderzoekers de functionaliteit van de kop in interactie met de software en bereikten ze een consistent goede verwerkingskwaliteit.

Waterstraalsnijden is moeilijk onder de knie te krijgen omdat de waterstraal tijdens het bewerkingsproces vaak van vorm en effectieve richting verandert. Er zijn ook geen coherente softwaretools voor procesontwerp voor complexe waterstraaltoepassingen. Het Fraunhofer IPT-team ontwikkelde samen met het softwarebedrijf AixPath en machinefabrikant HG Ridder in het kader van het onderzoeksproject JetCut3D software en een nieuwe bewerkingskop om het waterstraalsnijden te vereenvoudigen en de snijkwaliteit te verbeteren.

Met de nieuwe methode kunnen bewerkingsprocessen worden ingesteld die veel nauwkeuriger dan voorheen rekening houden met de veranderende dynamiek van de waterstraal.

De onderzoekers analyseerden eerst intensief het gedrag van de waterstraal onder verschillende bedrijfsomstandigheden. Met de verkregen gegevens berekenden ze wanneer, waar en hoe de effectieve richting van de waterstraal tijdens het proces varieert en van vorm verandert. Om de snijkwaliteit te verbeteren, bepaalden ze verschillende compensatiemethoden voor dergelijke afwijkingen en integreerden ze geschikte algoritmen in de besturingssoftware.

De resultaten werden verwerkt in een nieuw ontwikkelde CAx-module voor padplanning voor waterstraalsnijden, die een aanvulling vormt op de Siemens NX-padplanningssoftware. De waterstraalkop, die ook in het onderzoeksproject is ontwikkeld, kan worden gebruikt om plotselinge afwijkingen in het lopende bewerkingsproces te compenseren, omdat deze snel en nauwkeurig in vijf assen kan worden geheven, neergelaten, gekanteld en geroteerd.

Met behulp van verschillende componentgeometrieën, zoals een aluminium tandwiel, testten de onderzoekers de functionaliteit van de kop in interactie met de software en bereikten ze een consistent goede verwerkingskwaliteit.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Nieuwe identiteit Fraunhofer Twente

07-06 Het Fraunhofer Innovation Platform is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Fraunhofer…

Toeleveren

Bouw Advanced Manufacturing Center in Enschede gestart

26-04 Vertegenwoordigers van de Universiteit Twente en het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing (FIP-AM@UT)…

Plaatbewerking

Minder energie en kosten, meer processnelheid

19-04 Veel technische constructies hebben een vorm van staalbouw. Of het nu een containerschip, een…

Oppervlaktetechniek

Onderdelenreiniging 4.0

18-01 Deze praktisch bruikbare installatie, die is ontwikkeld door Fraunhofer IVV (Institut für Verfahrenstechnik und…

3D

3D-geprinte grijparm assembleert ruimtecomponenten in cleanrooms

13-09 Trillingstests en klimaatkamers zijn typische stations die worden gebruikt om een ​​lasersysteem te kwalificeren…

3D

Fraunhofer IFAM ontwikkelt pasta voor nieuwe Moldjet 3D-printer

05-08 Samen met Tritone Technologies en MIMplus Technologies werken de partners aan de ontwikkeling van…

Plaatbewerking

Doorlooptijden halveren? Vier plaatwerkbedrijven onderzoeken of het kan

19-04 De bedrijven die aan het project meedoen zijn Suplacon, Hoekman Roestvaststaal, Disselhorst Metaal en…

Verbinden

Magnetisch pulslassen opent deuren naar vliegen op waterstof

08-04 Waterstof wordt vloeibaar als het wordt afgekoeld tot minus 253 graden Celsius, en pas…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X