De Cromvoirtse vergroot watersnijcapaciteit

De waterstraalsnijmachine die De Cromvoirtse in het voorjaar van 2020 op de vestiging in Nuth heeft laten installeren, is snel volgelopen; eerst overdag, daarna ook in de nacht. De capaciteit moest dus worden uitgebreid en daarom is er een tweede watersnijmachine bijgeplaatst. En wat voor een: een OptiMAX, de nieuwste machine van de Amerikaanse fabrikant OMAX Corporation en de eerste van dit type die leverancier IWE Watersnijtechniek in de Benelux heeft geplaatst.

De Cromvoirtse merkt dat dankzij het waterstraalsnijden een ander klantenbestand wordt aangeboord naast de machinebouwers en de carrosseriebouwers. “We komen steeds meer bij draaiers en frezers.”

De leverancier van snel metaal op maat zag een aantal jaren geleden in haar webportaal de vraag naar watergesneden delen al toenemen. Destijds voerde De Cromvoirtse dit snijproces niet zelf, maar besteedde het uit aan twee á drie partijen. Het watersnijden nam echter zo’n vlucht, dat besloten werd om dit in eigen beheer te gaan doen. Hoofd verkoop Bart van Gisbergen kan die groeiende populariteit wel verklaren: “Wij leveren bestelgemak. In onze portal kunnen klanten al hun snij- en zetwerk snel en makkelijk bestellen. Ook watergesneden delen willen ze meenemen in hun bestelmix, want een paar plaatjes voor de waterjet horen er heel vaak bij. Daarmee kunnen wij de machine prima vullen.”

Veel kleine onderdelen

Toen er ook nog eens een groot project met 750 uur snijden op het pad van De Cromvoirtse kwam, was de beslissing snel gemaakt: er werd een extra machine besteld. Het is opnieuw een OMAX machine geworden. De eerste machine heeft een werkbereik van 4×2 meter, de nieuwe van 3×1,5 meter. “Het meeste wat we snijden zijn kleine onderdelen”, verklaart Van Gisbergen die keuze voor een kleiner formaat.

Volgens IWE Watersnijtechniek – al meer dan 25 jaar technologiepartner van OMAX voor de Benelux markt – vertegenwoordigt de OptiMAX het summum in abrasief waterstraalsnijden. Nieuwe software, een opnieuw ontwikkelde hogedruk pomp en vernieuwingen op vele andere punten hebben een watersnijsysteem opgeleverd dat optimale snijresultaten bij een hogere productie output mogelijk maakt. Dankzij de ontwikkelingen in de IntelliMAX Premium software is het de fabrikant gelukt de snijsnelheid van de OptiMAX te verhogen en de precisie met 26% te verhogen. Die hogere prestaties zijn voornamelijk mogelijk geworden door de communicatie tussen besturing en pomp te optimaliseren.

Snelheid en nauwkeurigheid worden mede bepaald door het gepatenteerde aandrijfsysteem waarmee de brug over het frame beweegt. OMAX maakt daarbij gebruik van servo aandrijving en lineaire uitlezing middels encoders op de servo en magneetuitlezing op de geleidingen, die de positie op micronniveau bepalen. De MicroJet snijkop heeft een snijspleetbreedte van 0,25 mm. Dat biedt mogelijkheden voor de bewerking van fijnmechanische onderdelen, ook op een grote snijmachine.

Mede door de innovatieve snijkop is de bewerking van fijnmechanische onderdelen mogelijk.

Mede door de innovatieve snijkop is de bewerking van fijnmechanische onderdelen mogelijk.

Draaiers en frezers

Dat zijn allemaal aspecten die De Cromvoirtse goed van pas komen om de kwaliteit en de leverbetrouwbaarheid van haar watergesneden delen te garanderen. Ook voor het nieuwe klantenbestand dat dankzij het waterstraalsnijden steeds vaker wordt bediend. Van Gisbergen legt uit: “We merken dat we een ander klantenbestand aanboren naast de machinebouwers en de carrosseriebouwers waaraan we veel leveren. We komen steeds meer bij draaiers en frezers. Klanten kunnen in ons webportaal kiezen voor drie verschillende kwaliteiten: fijn, middel en grof. De delen die we snijden zijn zo goed maatvast dat draaiers en frezers zeker bij de fijne variant hun bestelde delen maar minimaal hoeven na te bewerken.”

Levertijd 3 dagen

De Cromvoirtse snijdt uitsluitend metalen, hoewel een waterjet ook geschikt is voor veel andere materiaalsoorten. 8 mm RVS maar ook 100 mm dik staal is al op de nieuwe machine gesneden. En als het moet kan het nog dikker. Er ligt in Nuth continu een grote voorraad met staal, RVS en aluminium in veel kwaliteiten en dikten. “We streven naar een levertijd van drie dagen en dat kunnen we in praktijk goed waarmaken”, aldus Van Gisbergen. “Veel klanten zijn dat niet gewend, zo merken we.”

De nieuwe machine staat in Nuth en deze locatie ontwikkelt zich daarmee steeds meer tot specialist in zagen en watersnijden. De afgelopen jaren is kennis, ervaring en vakmanschap op het gebied van watersnijden opgebouwd. “Dat is ook nodig”, weet Van Gisbergen. “Watersnijden vereist vakmanschap. Daar heb je een echte operator voor nodig en niet – met alle respect – een knoppendrukker.” De operator bediende eerst één machine. Nu doet hij er twee. Dat kan makkelijk.

Het watersnijden draait volop mee in de webshop van De Cromvoirtse. Als de files geüpload worden, herkent het systeem onmiddellijk wanneer deze geschikt zijn voor watersnijden. “Alles draait tegenwoordig om gemak, gemak, gemak, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid”, zegt Van Gisbergen. “Klanten willen snel en makkelijk hun gegevens invoeren en ontzorgd worden. Plaatdelen van 30 mm die bij ons worden ingevoerd, worden er niet uitgegooid en doorverwezen naar een ander. Nee, ook die delen snijden we. Precies zoals de klant het wil.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

De Cromvoirtse vergroot capaciteit met nieuwe uitbreiding in Oisterwijk

06-11 Het besluit om uit te breiden komt voort uit de groeiende behoefte aan ruimte,…

Bedrijf en Economie

Groene pluim voor De Cromvoirtse

09-10 De Cromvoirtse levert metaal op maat in bouwpakketten, zoals RVS-onderdelen voor grote bakkerijmachines, of…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

18-07 Het ligt er natuurlijk megatondik bovenop wat het doel is van deze speciale open…

Plaatbewerking

De Cromvoirtse maakt bestellen weer wat makkelijker voor machinebouwer

13-02 De Cromvoirtse, leverancier van metaal op maat met vestigingen in Oisterwijk en Nuth, is…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

19-12 Wat daar nog eens extra aan bijdraagt is de eerste gedachte die me te…

Plaatbewerking

Beter waterstraalsnijden

31-08 Waterstraalsnijden is moeilijk onder de knie te krijgen omdat de waterstraal tijdens het bewerkingsproces…

Plaatbewerking

Vliegende start De Cromvoirtse met robotbuigcellen

23-08 De eerste ervaringen zijn veelbelovend. De cellen ontlasten de productie enorm en nemen pieken…

Plaatbewerking

OptiMAX is OMAX’ meest geavanceerde watersnijmachine ooit

07-03 Met de OptiMAX claimt de Amerikaanse machinefabrikant en pionier op het gebied van waterstraalsnijtechnologie,…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?