Baanbrekende achtbaan rust op stalen hoogstandjes

Onlangs werd in Europa-Park, Duitslands grootste attractiepark, de gloednieuwe achtbaan ‘Voltron Nevera powered by Rimac’ in bedrijf genomen. Het Belgische staalbedrijf CSM Steel Structures leverde een belangrijk onderdeel van het fundament: de steunpilaren.

Onlangs werd in Europa-Park, Duitslands grootste attractiepark, de gloednieuwe achtbaan ‘Voltron Nevera powered by Rimac’ in bedrijf genomen. Het Belgische staalbedrijf CSM Steel Structures leverde een belangrijk onderdeel van het fundament: de steunpilaren.

Mack Rides, het moederbedrijf van Europa-Park, was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze baanbrekende achtbaan. Deze zogenoemde ‘Stryker-coaster’ is nog nergens anders te beleven. Voor Mack Rides is Europa-Park namelijk de ‘showroom’ waarin de nieuwste attracties en concepten worden geïntroduceerd.

Stalen hoogstandjes

CSM uit Hamont-Achel is een van de belangrijkste Europese bedrijven op het gebied van hoogwaardige staalconstructies. Jimmy van Thillo, projectmanager: “We werken al jarenlang voor onder andere attractieparken. We hebben alle specialistische kennis daarvoor in huis. We verrichten ook standaardwerk, maar staan vooral bekend om onze niet voor de hand liggende projecten. Projecten, waar andere staalbouwers zich liever niet aan wagen. Attracties worden steeds spectaculairder en staal is het ideale materiaal om dit soort technische hoogstandjes te bouwen. Deze constructies vallen natuurlijk onder de allerhoogste kwaliteits- en veiligheidseisen en daar voldoen wij aan. Wij vinden werken voor attractieparken leuk en uitdagend.”

Jarenlange relatie

Attractiebouwer Mack Rides heeft al meer dan 15 jaar een goede relatie met CSM. CSM krijgt van Mack Rides daardoor al jarenlang opdrachten voor staalprojecten uit de hele wereld. Jimmy: “We werkten onlangs bijvoorbeeld voor projecten in Florida en zijn nu onder andere bezig voor parken in Zuid-Korea, Portugal, Oostenrijk, Engeland en China.” Dat de nieuwste attracties altijd als eerste terechtkomen in Europa-Park, weet Jimmy. “Als we werken voor Europa-Park zelf, is het dus altijd iets unieks. Dat geldt ook voor ‘Voltron Nevera’.”

Records

Met ‘Voltron Nevera’ zet Europa-Park (gelegen in het Zwarte Woud) inderdaad een nieuwe standaard. Deze innovatieve achtbaan vestigt diverse nieuwe records. Het is bijvoorbeeld de langste lanceerachtbaan in Europa en heeft de steilste lancering ter wereld. Bezoekers worden onder andere vier keer gelanceerd (waaronder één keer verticaal en één keer achterwaarts) met een snelheid tot 100 km/u, gaan zeven keer over de kop en voelen zich gewichtloos op ruim dertig meter hoogte, gedurende ruim twee seconden. Jimmy: “De steunpilaren die we hiervoor produceerden, zijn enorm. Ze wegen maar liefst 500 ton (500.000 kg).”

Samenwerking

Hoe verloopt zo’n samenwerking met Mack Rides? Jimmy: “Wij ontvangen uitgewerkte bouwtekeningen en zetten dan onze engineers aan het werk. Daarna volgt de productie. Heel kort gezegd: we snijden, zagen, boren, lassen en coaten. Na alle zorgvuldige stappen en de strengste controles verzenden we de onderdelen in zeecontainers of op trailers naar een park. Daar vindt de montage plaats, vaak door een onderaannemer. Als staalbouwer blijven wij het bouwproces nauwgezet volgen. Ligt de bouw bijvoorbeeld ergens een keer stil, dan willen we weten waar dat door komt en zorgen we – als wij daar een rol in kunnen spelen – voor een oplossing.”

Medewerkers

CSM betrekt haar circa 150 medewerkers actief bij haar projecten. Jimmy: “Als een achtbaan wordt geopend, vertellen we daarover in onze interne nieuwsbrief. Onze medewerkers zijn ons belangrijkste kapitaal, elke dag zetten zij zich voor ons in. We vinden het belangrijk om hen te laten zien waar zij aan bijdragen. Ik merk dat veel medewerkers trots zijn op dit werk. Het is niet alledaags en ze vertellen er vaak graag over tegen anderen. Natuurlijk houden we rekening met onze geheimhoudingsplicht. Parken willen natuurlijk niet dat er vroegtijdig informatie uitlekt. Diverse medewerkers gaan in hun vrije tijd later ook kijken naar het eindresultaat. Dat doe ik zelf ook. Toen wij 50 jaar bestonden, hebben we dat met onze medewerkers en hun partners gevierd in Europa-Park. Want evenementen organiseren, dat kun je daar ook heel goed.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Informatiebijeenkomst Vervaardigen van staal- en aluminiumconstructies in nieuwe jasje

18-02 Afgelopen zomer is de nieuwe versie van EN 1090-2 ‘Het vervaardigen van staal- en…

Plaatbewerking

Vis Staalbouw verhoogt productiviteit met 50 procent

17-12 Het meeste werk van Vis Staalbouw heeft betrekking op koolstofstaal tussen 1 en 30…

Geen categorie

2Handle Polen kan groei nauwelijks bijbenen

26-08 Het is deze maand precies 10 jaar geleden dat Toon Knapen en zijn zoon…

Geen categorie

FE Powertools succesvol met laskantenfreesmachines

14-11 FE Powertools heeft op METAVAK Gorinchem met succes een nieuwe laskantenfreesmachine lijn van NKO…

Bedrijf en Economie

KS Profiel opent vestiging in VS en breidt programma uit

23-05 KS Profiel in Moerdijk, specialist in stalen profielen, heeft een eigen vestiging in de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV