2Handle Polen kan groei nauwelijks bijbenen

Het is deze maand precies 10 jaar geleden dat Toon Knapen en zijn zoon Antonius (Ton) in Polen van start gingen met 2Handle Polen, Hun bedrijf is gespecialiseerd in het samenstellen van kleine staalconstructies, voornamelijk kleine series, voor klanten in Nederland. 2Handle Polen is een succesverhaal. Ieder jaar noteert het familiebedrijf dubbele groeicijfers. Ton Knapen verwacht dit jaar zelfs een omzetgroei van 50 à 60 procent.

De sleutel tot het succes? “Zo veel mogelijk toegevoegde waarde bieden, op een manier dat wij en onze klanten daar samen het meest profijt van hebben.”
Tot 2004 runde Ton Knapen een metaalbedrijf in zijn geboorteplaats Deurne. Hij zag het werk maar blijven groeien, maar vroeg zich af wat hij daar op den duur mee moest doen. Want het aantal Nederlandse technici werd steeds minder. Ondertussen kwamen er wel steeds meer Polen onze kant op, die vaak lange tijd van huis waren. Vanuit zijn technisch-commerciële achtergrond bedacht Knapen dat hij het werk dan ook vanuit Polen zou moeten kunnen doen. “Daar kwam bij dat wij al werk in Polen lieten doen. Maar daar was ik niet tevreden over. Ze hielden zich niet aan afspraken en dan verlies je klanten. Dus besloot ik om het dan maar zelf te gaan doen.”

Snelle groei
Vader en zoon Knapen begonnen simpel: ze huurden een pand, installeerden machines, namen mensen aan en gingen van start. Ze kozen voor vestiging in de regio Poznan. Een gelukkige keuze omdat ze terecht kwamen in een metaalstadje vanuit het communistische tijdperk. Daar was meer dan genoeg vakmanschap aanwezig.
Hoewel de beginperiode niet zonder problemen verliep (“we waren iets te opportunistisch”) ging het van meet af aan voorspoedig. Iedere maand kwam er een nieuwe medewerker bij en aan het eind van het eerste jaar zat 2Handle Polen al op 15 medewerkers. Inmiddels is dat aantal gegroeid naar 35.

Kleine series
2Handle Polen richt zich op klanten in Nederland. Het onderscheidend vermogen ligt in het samenstellen van kleine series producten tegen een concurrerende prijs. Het bedrijf produceert onder andere inrichtingen van sporthallen, elementen van sporttoestellen, dranghekken, fietsenstandaarden et cetera. Een kracht is het produceren van elementen met vele afwijkingen. Ton Knapen: “Door samenwerking met ons kunnen Nederlandse bedrijven kosten besparen en zich sneller ontwikkelen. Ze verkrijgen goedkopere eigen producten en kunnen hun eigen productie optimaliseren door bij ons de meest arbeidsintensieve en niet-standaard producten uit te besteden.”

Totale productie en afwerking
2Handle Polen doet zelf geen ontwikkeling. De klant levert alle gegevens aan, 2Handle koopt de lasergesneden onderdelen in en daarmee gaan de medewerkers aan de slag. Omdat 90 procent van de samenstellingen moet worden gepoedercoat, heeft 2Handle Polen sinds 2009 een eigen poedercoatlijn. Knapen: “De totale productie en afwerking is bij ons in één hand. Als de klant het wil, kunnen we de producten stralen, poedercoaten, monteren, de stickers erop plakken, verpakken en het transport verzorgen. Daarbij hebben we een strakke kwaliteitscontrole en een korte omlooptijd. De standaard omlooptijd is 4 weken na opdracht.”
De focus is gericht op steeds beter en efficiënter werken. Dat moet ook wel om de groei bij te kunnen benen. Bovendien gaan in Polen de arbeidskosten omhoog. Dus steken Toon en Antonius Knapen veel energie in het automatiseren van de productie en administratieve orderafhandeling. Hun bedrijf beschikt bijvoorbeeld al over drie lasrobots. Daarmee komen ook grotere series in beeld. Ook series van 25.000 stuks heeft 2Handle Polen al eens helemaal verzorgd.
Twee maal per week is er een transport naar Nederland, maar Ton Knapen wil in de nabije toekomst toe naar dagelijkse ritten. “Dan is er helemaal geen verschil meer tussen produceren in Nederland of Polen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Omslag industrie door prijsstijgingen, toeleveringsproblemen en afkoelende economie

11-07 Na een sterk 2021 verliest de industriële activiteit vaart. De volumegroei was in de…

Toeleveren

ZIMM verbetert en vergroot Z-serie hefschroefspindels

22-01 De Z-serie hefschroefspindels van ZIMM wordt vervangen door de ZE-serie. Het betreft een ontwikkeling…

Toeleveren

Nederlandstalige website ACE Stoßdämpfer

16-12 Informatie zoeken over dempingsoplossingen, producten bestellen in de webshop en berekeningen uitvoeren met de…

Toeleveren

Weekamp Deuren overgenomen

29-11 Deli Home, producent en distributeur van constructieve en decoratieve woonproducten, heeft Weekamp Deuren overgenomen.…

Toeleveren

Belangrijkste onderzoeksfaciliteit SKF naar Nederland

28-11 Om in te spelen op de snelle ontwikkelingen van de industriële markt heeft SKF…

Toeleveren

Centrale noodverlichting voor industriële omgevingen

19-11 Veko Lightsystems en Eaton werken samen waardoor Veko in staat is centrale noodverlichtingsinstallaties aan…

Toeleveren

MCA distributeur van lineaire tak NSK

18-11 NSK, een van ’s werelds grootste fabrikanten van lineair– en lagertechniek, heeft het distributeurschap…

Bedrijf en Economie

Machines en metaal belangrijkste exportproducten

06-11 Als het gaat om de toegevoegde waarde van exportproducten verdient Nederland het meest aan…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X