Baykal plasmasnijmachine geeft Huijbers flexibiliteit

Baykal Nederland heeft begin dit jaar bij Huijbers Metaalwerken in Gemert een nieuwe plasmasnijmachine geïnstalleerd. Deze bevalt Luuk Huijbers prima. De machine is gebruiksvriendelijk en de snijkwaliteit uitstekend. Nu hij zelf snijcapaciteit heeft, kan hij zijn klanten vlot bedienen.

De plasmasnijmachine is bij Huijbers Metaalwerken vrijwel dagelijks in gebruik en er wordt van alles op gesneden tot 20 mm dik RVS en aluminium en 30 mm staal. De snijkwaliteit is uitstekend.

Luuk is zo’n 4 jaar geleden met zijn bedrijf gestart. Daarvoor werkte hij in de agrarische sector. Maar dat beviel hem niet meer zo. Want het was daar – afhankelijk van het seizoen – hollen of stilstaan en hij wilde een meer gestructureerd leven. Hij deed voor zijn werkgever al constructiewerk, want regelmatig moest er een machine worden aangepast of gerepareerd. Dat vond hij wel leuk en hij was er ook goed in.

Metaaloplossingen in RVS

Dus besloot hij om daarmee verder te gaan. Eerst als zzp’er. Maar er kwam vrijwel direct zo veel werk op hem af, dat hij wel een eigen bedrijf kon beginnen. Zo ontstond Huijbers Metaalwerken, specialist in het bedenken, produceren en monteren van hoogwaardige metaaloplossingen in RVS en staal. Het zijn allemaal maatwerkoplossingen, waarmee Luuk inmiddels een gevarieerde kring van klanten heeft opgebouwd. Hij heeft veel kleine klanten, die met een schetsje van het product dat ze willen hebben zijn werkplaats binnen komen. Of die voor een reparatie of modificatie van hun machine bij hem aankloppen.

Maar ook heeft Huijbers Metaalwerken, dat focust op de voedingsmiddelenindustrie, diverse grotere klanten in de machinebouw. Een verwerkingslijn voor het snijden, wassen en verpakken van groente heeft Luuk ook al eens geproduceerd. “De afwisseling is groot”, zegt hij. “We hebben klusjes van een kwartier tot grote projecten waar 400 uur werk in zit. Een sterk punt is onze flexibiliteit. We kunnen snel schakelen, wat belangrijk is als er bijvoorbeeld een machine moet worden gerepareerd. Want daar is altijd haast bij. En we kunnen goed meedenken of iets haalbaar is of niet.”

De machine snijdt alle materiaalsoorten en diktes in de meest optimale setting. “De besturing werkt heel makkelijk”, zegt Luuk Huijbers.

De machine snijdt alle materiaalsoorten en diktes in de meest optimale setting. “De besturing werkt heel makkelijk”, zegt Luuk Huijbers.

Baykal kantbank

Zijn bedrijf groeit gestaag. Luuk heeft al een werknemer in vaste dienst en hij is blij dat binnenkort het pand van de buurman leeg komt. Daardoor kan hij in ruimte verdubbelen en dat is hard nodig. Want Huijbers Metaalwerken beschikt inmiddels over een aardig machinepark. Natuurlijk staat er de nodige lasapparatuur in de werkplaats, daar is het allemaal mee begonnen. Daarna kwamen er een gebruikte kantbank en plaatschaar. De kantbank was een oud beestje, die echt moest worden vervangen, toen een grote klant bij Huijbers ging uitbesteden.

Luuk investeerde in een nieuwe kantbank van de Turkse fabrikant Baykal, waarmee hij prima uit de voeten kan. “Het is een gebruiksvriendelijke machine, uitgerust met een Nederlandstalige Delem besturing. Bovendien heb ik met deze machine alle mogelijkheden om in de toekomst uit te breiden naar bijvoorbeeld offline programmeren.”

Plasmasnijden de beste keuze

Het snijwerk besteedde Luuk aanvankelijk uit. Maar vaak betekende dat wel een aantal dagen wachten op zijn snijdelen. Daarom wilde hij zelf snijcapaciteit hebben. Een plasmasnijmachine was voor hem de beste keuze. Dat was financieel haalbaar en gaf hem de mogelijkheid en de flexibiliteit om verschillende materialen en dikten tot 30 mm te snijden. Diverse machinemerken passeerden de revue, waaronder Baykal vanwege de goede ervaringen met de kantbank.

De Turkse fabrikant, die sinds vorig jaar wordt vertegenwoordigd door Baykal Nederland in Wijchen, bouwt een groot assortiment plasmasnijmachines, allemaal met Hypertherm bronnen, van eenvoudige uitvoeringen tot en met versies met meerdere koppen en opties als tappen, boren en de combinatie met buissnijden. Deze machines zijn leverbaar in alle mogelijke lengten en breedtes, te beginnen bij het meest gangbare formaat van 3×1,5 meter. Dat is ook het formaat van de machine die bij Huijbers is geplaatst. Het is een Baykal BPS 1530 met Hypertherm 170 XPR bron.

Baykal Nederland heeft bij Huijbers Baykal BPS 1530 met Hypertherm 170 XPR bron.Dit plasmasnijsysteem is uitgerust met diverse opties, waaronder Hypertherm Optimix.

Baykal Nederland heeft bij Huijbers Baykal BPS 1530 met Hypertherm 170 XPR bron. Dit plasmasnijsysteem is uitgerust met diverse opties, waaronder Hypertherm Optimix.

Luuk heeft gekozen voor een uitgebreide machine met diverse opties, waaronder Hypertherm Optimix. Gas, perslucht, alles wordt ingevoerd in het snijsysteem, dat vervolgens zelf de gassen in de juiste samenstelling mixt. Zo worden alle materiaalsoorten en diktes gesneden in de meest optimale setting. “De besturing werkt heel makkelijk”, zegt Luuk. “Je geeft de materiaalsoort en dikte in en dan geeft de machine keuzes qua ampères en gassoorten. En een advies waarbij je kunt kiezen voor snelheid of kwaliteit. Ook geeft het systeem aan welke onderdelen je in de snijkop moet doen. Zo kan iedereen deze machine programmeren.”

De Baykal plasmasnijmachine bevalt heel goed. Behalve gebruiksvriendelijk is hij zeer degelijk qua bouw. Hij is bij Huijbers Metaalwerken vrijwel dagelijks in gebruik en er wordt van alles op gesneden tot 20 mm dik RVS en aluminium en 30 mm staal. Voor Luuk is de aanschaf van deze machine een nieuwe stap in de ontwikkeling van zijn bedrijf. “Toen ik begon was mijn plan om binnen 5 jaar een werknemer in dienst te hebben en een eigen snijmachine te hebben. Dat is gelukt. Nu gaan we geleidelijk aan verder bouwen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

TechniShow komt op goed moment voor Baykal Nederland

04-03 Baykal is al jaren met haar machines op de Nederlandse markt present. Sinds medio…

Plaatbewerking

Second Owner nieuwe vertegenwoordiger Baykal in Nederland

04-09 In het bedrijfspand in Wijchen is een showroom ingericht, waar om te beginnen al…

Plaatbewerking

Pritec bouwt betaalbare en gebruiksvriendelijke CNC-plasmasnijmachines

24-05 De oprichter van Pritec is de jonge ondernemer Peter Prinsen. Na als freelancer voor…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV