Bedrijven draaien op volle capaciteit

0
603

De inkoopmanagersindex NEVI PMI van november is uitgekomen op 57.0, een stijging vergeleken met de 55.7 van oktober. Dit is de hoogste notering in 35 maanden. Het aantal nieuwe orders nam sterk toe.

Enkele dagen geleden berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek  nog dat het producentenvertrouwen licht is gedaald, van 4.3 in oktober naar 3.4 in november. Die waarde ligt nog ver boven het langjarig gemiddelde (0,6), maar zou toch een eerste signaal kunnen zijn voor een afnemende groei. Deze ontwikkeling is echter zeker nog niet zichtbaar in de laatste cijfers van de NEVI-PMI. Die laat zien dat de groei in de industrie nog steeds doorzet (een waarde >50 wijst op toename van de bedrijfsactiviteiten).

Oorzaken zijn gelegen in een sterke toename van de binnenlandse vraag  en de onverminderd sterke export. De gevolgen hiervan zijn dat bedrijven op volle capaciteit draaien en meer personeel aannemen. Zij kopen ook veel meer in, mede ingegeven door de verwachte prijsverhogingen van grondstoffen. Dit leidt tot een aanwakkerende inkoopprijsinflatie en stijgende verkoopprijzen. “Het is heel goed mogelijk dat de groei hierdoor op middellange termijn zal gaan afvlakken”, zegt hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele in zijn commentaar op de maandelijkse cijfers. “De conclusie is dat de industrie 2016 goed gaat uitluiden en een goede start zal hebben van het nieuwe jaar. Niettemin is het zaak zicht te houden op de horizon en de bedrijfsvoering verder te flexibiliseren.”