Bedrijven laten jongeren hightech Almelo ontdekken

0

Her en der in het land ontstaan initiatieven, waarbij technische bedrijven de handen ineen slaan om jongeren in aanraking te brengen met techniek en de interesse in techniek te stimuleren. Twaalf hightechbedrijven in Almelo doen dat ook.

Eind vorig jaar organiseerden ze samen het evenement ‘Ontdek Hightech Almelo’, met bijdragen van de gemeente Almelo en A+O Metalektro. Allemaal zijn ze op zoek naar personeel. In de regio Twente verwachten de technische bedrijven volgend jaar drieduizend openstaande vacatures te hebben. “En dat is een gezamenlijk probleem”, benadrukt hr-manager Annette Hagenbeek van VDL-ETG Almelo, één van de deelnemers. “Het personeelstekort is momenteel het allerbelangrijkste probleem binnen de Metalektro.”

Aparte events
Voor zowel basisschoolleerlingen, leerlingen van het voortgezet onderwijs, mbo-scholieren, als voor hbo/wo-studenten zijn aparte events georganiseerd. Voor alle Almelose basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 was er een event met allerlei workshops, zoals het maken van een autootje. Die activiteiten werden begeleid door jonge mensen uit de verschillende bedrijven. Daarnaast konden de kinderen de Solar-boot van de TU Twente bewonderen en plaatsnemen in een flightsimulator. De verwachting was dat er driehonderd kinderen zouden komen, maar dat werden er negenhonderd. Voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs en mbo werd een ‘Loxbox-event’ bedacht. Hagenbeek vertelt: “De Loxbox – een soort grote ton – was afgesloten met twaalf slotjes. Om die slotjes te kunnen openen, moesten twaalf vragen goed worden beantwoord. Die vragen hadden allemaal betrekking op de deelnemende bedrijven. Als het lukte alle slotjes te openen, dan volgde de beloning.” Ook voor scholieren uit de bovenbouw van havo/vwo en voor studenten van het hbo en wo was er een apart event. Voor die doelgroepen werd een pubquiz met mooie prijzen georganiseerd. De hbo/wo-studenten speelden tegen teams van de bedrijven, waarin allemaal jonge medewerkers zaten. Op die manier kwamen ze spontaan met elkaar in contact. En als follow-up was er de mogelijkheid om de bedrijven te bezoeken.

Meer samenwerking
De organisatie van de vijf events heeft volgens Annette Hagenbeek veel opgeleverd. “Sowieso hebben de kinderen en jongeren die dag een enorme positieve beleving met techniek gehad, waardoor de keuze voor techniek misschien wel dichterbij is gekomen. Maar er hebben zich ook mensen gemeld die bij ons willen stagelopen, een afstudeeropdracht gaan doen of komen solliciteren. Dat is natuurlijk heel mooi.”
Bovendien heeft de samenwerking tussen de twaalf bedrijven onderling een boost gekregen. Hagenbeek. “We hebben besloten om op verschillende vlakken samen op te trekken. Zo is er een gentlemen’s agreement om geen personeel bij elkaar weg te trekken, omdat dat alleen maar de salarissen opdrijft en structureel niets oplost. De samenwerking op het gebied van HR willen we in de toekomst nog verder concretiseren. Door de organisatie van de events is een veel grotere spin-off ontstaan. En dat helpt uiteindelijk alle bedrijven vooruit.”