Belang technologische vernieuwing metaalsector groeit

0

Innoveren is voor veel bedrijven van groot belang om concurrerend te blijven. Voor metaalbedrijven is het niet anders, sterker nog: het belang van continu vernieuwen groeit. De oorzaken liggen onder meer in de veranderingen in de afzetmarkten. Afnemers hebben bijvoorbeeld steeds vaker behoefte aan kleinere seriegroottes van eindproducten. Ook verwachten klanten meer op het gebied van samenwerking in het ontwikkelen van producten. Daarnaast bieden technologische ontwikkelingen in andere sectoren nieuwe kansen voor metaalbedrijven. Welke vernieuwende technologieën spelen momenteel een rol in de metaalindustrie?

Processen metaalbedrijven optimaliseren: volop kansen

Voor metaalbewerkende bedrijven liggen er veel kansen op het gebied van procesoptimalisatie. Metaalbedrijven kunnen innoveren door nog meer te letten op de volgende zaken:

  • Het verlagen van de kosten en een verhoging van de productiviteit;
  • Het versterken van de positie in de keten;
  • De mogelijkheden van automatiseren benutten;
  • De toepassing van nieuwe technologie;
  • Het verhogen van de flexibiliteit;
  • Een verbetering in de bezettingsgraad van productiefaciliteiten.

Voor bedrijven in de metaalsector is bijvoorbeeld de inzet van productierobots, zoals lasrobots en snijrobots, een zeer winstgevende technologische vernieuwing. Een ander voorbeeld is het verhogen van de productiviteit van gereedschappen, zoals het bedrijf Dixi Polytool doet. Het maakt precisieruimers en specialistische verspaningsgereedschappen. Of wat te denken van de hogedruk-, koel-, filter- en afzuigsystemen van Dormatec die het verspaningsproces optimaliseren?

Automatisering productieprocessen

Een van de belangrijkste trends in de metaalindustrie is de zogenaamde ‘smart industry’. Dit betekent dat het gehele productieproces slimmer ingericht wordt. Dit gebeurt door technologische innovaties, het internet en automatisering. Door technologieën slim te combineren en verder te integreren met ICT ontstaan er nieuwe mogelijkheden op het vlak van productontwerp, de fabricage en de distributie. Met ‘smart industry’ zijn bijvoorbeeld ook kleine volumes, grotere productvariaties en complexere producten te realiseren voor een aantrekkelijke prijs. Door middel van 3D-printers kunnen tegenwoordig ook kleine aantallen metalen producten geprint worden. Een voorbeeld hiervan is het printen van enkele onderdelen voor vliegtuigen.

Software en online proces optimalisatie

Vernieuwende software en online toepassingen bieden de metaalsector ook kansen om bedrijfsprocessen efficiënter in te richten. Door applicaties op het internet te laten draaien, zijn flinke kostenbesparingen te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een grotere efficiency in het inkoop- en productieproces. Op dit vlak is de Hoffmann Group een goed voorbeeld. Zij ontwikkelden het GARANT Tool24-uitgiftesysteem. Dit levert een behoorlijke efficiëntieverbetering op bij het inkopen en bevoorraden. Er is hierbij een integrale toegang tot een database. Een dergelijk systeem is geheel op basis van het wensenpakket van de klant in te richten

Om zoveel mogelijk te profiteren van de voordelen van nieuwe software en applicaties op het internet is het belangrijk alle bedrijfsprocessen goed onder de loep te nemen. Ook administratieve processen, handmatige handelingen en gegevensstromen komen hierbij aan de orde. Daar zijn vaak nog flinke stappen te maken qua optimalisatie. Het internet biedt de metaalsector kansen om klanten nog beter te bedienen, nieuwe afzetkanalen aan te boren en kostenbesparingen te realiseren.