Beter laserlassen

Een spatreductie van 80 procent en minimale scheuren en porositeit. Dat zijn belangrijke kenmerken van de nieuwe fiberlaser CleanWeld, die Coherent heeft geïntroduceerd. Met de nieuwe laserbron wordt niet alleen de procesbetrouwbaarheid vergroot, ook kunnen bepaalde lasprocessen met 40 procent minder laservermogen worden uitgevoerd.

De nieuwe Cleanweld Technologie is het gevolg van een nieuwe, geïntegreerde benadering van het (fiber)laserlassen. Daarbij is niet alleen de expertise van Coherent met betrekking tot het leveren van bijzondere straalintensiteitsprofielen, inclusief de nieuwe ‘ARM’ (Adjustable Ring Mode) fiberlasertechnologie van belang. Dat is slechts één aspect van de CleanWeld benadering. “Onze procesgeoptimaliseerde optieken en focusserende koppen, uitgebreide laskennis en capaciteiten om in eigen huis toepassingen te ontwikkelen geven onze klanten laserlasoplossingen op maat voor hun specifieke eisen.”

Integrale oplossing
Frank Gäbler, directeur productmarketing, legt uit: “Fiberlasers worden al meer dan een decennium gebruikt voor het lassen. Maar veel eindgebruikers zoeken nog steeds naar mogelijkheden om de kwaliteit van onderdelen te verbeteren, de productiesnelheid te vergroten en proceskosten te verlagen. Coherent levert hiervoor nu een geïntegreerde oplossing, die veel meer is dan alleen de laser. Dit is noodzakelijk omdat er naast de laser talrijke factoren zijn die invloed hebben op het lasproces. Het echte doel is het beheersen en maximaliseren van de stabiliteit van de keyhole en het smeltbad gedurende het lasproces. Dat is wat superieure resultaten oplevert. Maar het daadwerkelijk realiseren hiervan vereist een veelheid aan technieken. Dat gaat van het veranderen van de intensiteitsdistributie van de gefocusseerde laserspot tot het introduceren van straalbeweging, tot andere factoren zoals het controleren van de uitstoot van damp. CleanWeld adresseert al deze gebieden en de voordelen van deze benadering zijn reeds geadopteerd in diverse toepassingen, inclusief het zero-gap lassen van gegalvaniseerd staal, het lassen van onderdelen voor de automotive powertrain en het lassen van aluminium en koper voor batterijen van elektrische auto’s.”

 

Defecten signaleren
De nieuwe laserbron werd door Coherent gepresenteerd op de Euroblech. Een ander product dat daar haar debuut vierde, was de nieuwe HighLight SQD high-power fiberlaser met ‘slimme’ QD-glasvezelconnectoren. Deze lasers omvatten lichtgewicht, compacte processensoren die rechtstreeks in de SQD-vezelconnector zijn geïntegreerd. Deze sensoren leveren informatie om belangrijke procesgebeurtenissen, zoals piercing-einde, snijverlies en plasmavorming te signaleren. Lasprocessen kunnen worden bewaakt om defecten te ontdekken, zoals blaasgaten, ontbrekende verbindingen en onvoldoende penetratie. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt door kwaliteitsmanagementsystemen om de opbrengsten te verhogen, schroot en nabewerking te verminderen en de productiekosten te verlagen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Slimme oplossingen voor plaatbewerking van Widenhorn

08-09 De producten die Widenhorn levert zijn gericht op de plaatverwerkende industrie en machineonafhankelijk. Dat…

Plaatbewerking

Xteg opent Benelux-vestiging in Enschede

04-08 Op de nieuwe locatie in Enschede biedt Xteg klantspecifieke en toekomstgerichte oplossingen aan. Door…

Plaatbewerking

Posthumus levert OMP fiberlasers voor buis en profiel

19-06 De OMP Group heeft een uitgebreid kwalitatief hoogwaardig leveringsprogramma, dat onder andere bestaat uit…

Plaatbewerking

MetaalNieuws: Special Plaat- en buisbewerking

31-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Eerste event digitale Euroblech focust op omvormtechniek

14-04 Door Covid-19 is de Euroblech in Hannover, de belangrijkste internationale vakbeurs voor plaatbewerking ter…

Plaatbewerking

Bystronic stelt 15 kW fiberlaser voor op Technology Days

15-02 De technologische sprong van de huidige 3 tot 12 kilowatt naar het nieuwe level…

Plaatbewerking

MetaalNieuws – Thema Plaat- en Buisbewerking

01-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale edities delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Amada introduceert nieuwe fiberlaser op digitale en fysieke huisshow

23-11 Amada organiseert nog tot 11 december de ‘It’s your SOLUTION’ huisshow in het Solution…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X