Beter laserlassen

0

Een spatreductie van 80 procent en minimale scheuren en porositeit. Dat zijn belangrijke kenmerken van de nieuwe fiberlaser CleanWeld, die Coherent heeft geïntroduceerd. Met de nieuwe laserbron wordt niet alleen de procesbetrouwbaarheid vergroot, ook kunnen bepaalde lasprocessen met 40 procent minder laservermogen worden uitgevoerd.

De nieuwe Cleanweld Technologie is het gevolg van een nieuwe, geïntegreerde benadering van het (fiber)laserlassen. Daarbij is niet alleen de expertise van Coherent met betrekking tot het leveren van bijzondere straalintensiteitsprofielen, inclusief de nieuwe ‘ARM’ (Adjustable Ring Mode) fiberlasertechnologie van belang. Dat is slechts één aspect van de CleanWeld benadering. “Onze procesgeoptimaliseerde optieken en focusserende koppen, uitgebreide laskennis en capaciteiten om in eigen huis toepassingen te ontwikkelen geven onze klanten laserlasoplossingen op maat voor hun specifieke eisen.”

Integrale oplossing
Frank Gäbler, directeur productmarketing, legt uit: “Fiberlasers worden al meer dan een decennium gebruikt voor het lassen. Maar veel eindgebruikers zoeken nog steeds naar mogelijkheden om de kwaliteit van onderdelen te verbeteren, de productiesnelheid te vergroten en proceskosten te verlagen. Coherent levert hiervoor nu een geïntegreerde oplossing, die veel meer is dan alleen de laser. Dit is noodzakelijk omdat er naast de laser talrijke factoren zijn die invloed hebben op het lasproces. Het echte doel is het beheersen en maximaliseren van de stabiliteit van de keyhole en het smeltbad gedurende het lasproces. Dat is wat superieure resultaten oplevert. Maar het daadwerkelijk realiseren hiervan vereist een veelheid aan technieken. Dat gaat van het veranderen van de intensiteitsdistributie van de gefocusseerde laserspot tot het introduceren van straalbeweging, tot andere factoren zoals het controleren van de uitstoot van damp. CleanWeld adresseert al deze gebieden en de voordelen van deze benadering zijn reeds geadopteerd in diverse toepassingen, inclusief het zero-gap lassen van gegalvaniseerd staal, het lassen van onderdelen voor de automotive powertrain en het lassen van aluminium en koper voor batterijen van elektrische auto’s.”

 

Defecten signaleren
De nieuwe laserbron werd door Coherent gepresenteerd op de Euroblech. Een ander product dat daar haar debuut vierde, was de nieuwe HighLight SQD high-power fiberlaser met ‘slimme’ QD-glasvezelconnectoren. Deze lasers omvatten lichtgewicht, compacte processensoren die rechtstreeks in de SQD-vezelconnector zijn geïntegreerd. Deze sensoren leveren informatie om belangrijke procesgebeurtenissen, zoals piercing-einde, snijverlies en plasmavorming te signaleren. Lasprocessen kunnen worden bewaakt om defecten te ontdekken, zoals blaasgaten, ontbrekende verbindingen en onvoldoende penetratie. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt door kwaliteitsmanagementsystemen om de opbrengsten te verhogen, schroot en nabewerking te verminderen en de productiekosten te verlagen.