Beter tappen en naar Verstappen

Phantom start op de TechniShow de tweede Phantom Challenge voor verspanend Nederland. Dit keer is schroefdraad tappen de uitdaging. Wie meedoet maakt kans op een uitnodiging voor een Phantom relatiedag in augustus op het racecircuit van Spa-Francorchamps.

Net als afgelopen jaar maken de deelnemers aan de challenge kans op een uitnodiging voor een van de vier Phantom relatiedagen tijdens het Belgische Grand Prix weekend in Spa-Francorchamps, waar Max Verstappen afgelopen jaar de harten van miljoenen Formule 1 liefhebbers sneller deed slaan met zijn spectaculaire inhaalactie.

Dubbele standtijd dankzij Hardlube coating
Zo’n inhaalslag valt ook te halen met de Phantom schroefdraad tappen, zegt Marcel van Maanen, marketing manager bij het Nederlandse premiummerk verspaningsgereedschappen. De verspaningsspecialisten hebben in het Test & Training Center (TTC) in Beekbergen twee type gereedschappen voor draadsnijden vergeleken met gereedschappen van andere premium fabrikanten. Phantom heeft de lijn draadtappen in de afgelopen jaren sterk verbeterd en daarbij de lat hoog gelegd. Bij de gecoate HSS-E PM tappen past de fabrikant standaard een Hardlube coating toe in plaats van de gebruikelijke TiN coating. Zoals de naam al zegt, heeft deze coating naast een beschermende ook een smerende werking. Deze draadtap is getest in 316Ti, niet het gemakkelijkste roestvaststaal. Dankzij de smerende coating heeft de tap geen  moeite met het materiaal en laat het andere gereedschappen qua standtijd achter zich. “De combinatie van het poedermetallurgisch materiaal en de Hardlube coating geven de doorslag”, aldus Jerry van Tiel, technisch specialist in het TTC van Phantom. In de testen haalde het Phantom gereedschap een standtijd van 440 gaten in 316 Ti. De concurrentie bleef steken bij 120 tot 220 getapte gaten. Met de  Phantom tap is dus een verdubbeling van de standtijd gerealiseerd.

HSS-E Unitap: ruim 700 gaten
Bij de HSS unitap (cobalt legering) is het verschil nog groter. Deze tap is getest in 42 Chroom staal. De stoomontlaten Unitap haalde in de test op het DMC 635 V Ecoline bewerkingscentrum van DMG Mori een standtijd van 730 gaten in staal, waar de beste tap van de concurrentie niet verder kwam dan 200 gaten. Phantom past bij deze tappen eveneens standaard een extra bewerking toe, die er in de praktijk voor zorgt dat het gereedschap een lange standtijd heeft én hele korte spanen oplevert. “Dat verhoogt de proceszekerheid die bij tapbewerkingen essentieel is”, zegt Marcel van Maanen. De maatvoering van de gaten blijft tot het laatste van de 730 gaten exact. “Dit is te danken aan de twee extra slijpbewerkingen tijdens de productie van de tap. Hierdoor worden de axiale en de dwarskracht die bij het tappen vrij komen, geneutraliseerd.”
Phantom past in de productie van de premium tappen sinds kort standaard deze extra bewerking toe. Van Maanen: “Het volumevoordeel dat we behalen door voor al onze dealers in Europa deze tappen te laten produceren, geven we door aan onze klanten door hen een beter gereedschap te bieden.”
De extra slijpbewerkingen zorgen voor een betrouwbaarder tapproces. Niet alleen bij doorlopende gaten levert dat een voordeel op, vooral bij blinde gaten verbetert de procesbetrouwbaarheid met de Phantom tappen.

Hogere snijsnelheden
In het TTC hebben de technisch specialisten in totaal twee keer vijf draadsnijgereedschappen uit dezelfde klasse met elkaar vergeleken. Dat leverde onder andere inzicht op in wat er gebeurt als je bij de Phantom tappen de snijsnelheden opvoert, mits het gereedschap ingeklemd is in de softsynchrohouder. Bij de gecoate tap is de snijsnelheid gaandeweg opgevoerd van 8 naar 16 meter per minuut (in 316Ti); bij de HSS-E Unitap werd gestart met 10 meter/min snijsnelheid die gaandeweg is opgevoerd. Bij de taparm liggen de snijsnelheden weliswaar lager, circa 10 meter per minuut. Jerry van Tiel: ”De machine en opspanning laten hoge snelheden toe, waardoor je bij het tappen veel problemen oplost. Bij lage snijsnelheden blijft de spaanvorming namelijk achter bij die met hogere snijsnelheden.” Die kennis is nog onvoldoende doorgedrongen, waardoor veel verspaners al gauw voor lagere snelheden kiezen om zeker te zijn van de bewerking. “De besturingen van de moderne CNC machines zijn de laatste jaren veel sneller geworden. Maak daar gebruik van in combinatie met de Phantom tappen voor een goede en betrouwbare draadsnijbewerking. Bij problemen met het tappen kun je beter de snelheid verhogen dan verlagen”, vat Jerry van Tiel samen. “Tappen kan proceszekerder en met minder risico.”

F1-Phantomfansopcircuit2

Meedoen is gemakkelijk
Meedoen met de Phantom Challenge gaat gemakkelijk. Verspaners kunnen zich via hun (PRO- & Expert)dealer aanmelden. Dan komt een van de Phantom technisch adviseurs langs om de totale tapbewerking te beoordelen en een passend advies te geven. In totaliteit heeft Phantom 40 plaatsen tijdens het Grand Prix weekend in augustus beschikbaar. Deelnemers aan de challenge maken automatisch kans op een van deze 40 uitnodigingen. De genodigden krijgen, samen met hun Phantom PRO- of Expertdealer, een geheel verzorgde dagreis naar de Grand Prix aangeboden inclusief zitplaatsen op de tribunes met zicht op de start, pits en de La Source hairpin. Ga voor meer informatie naar de website van Phantom, de facebookpagina of bezoek Phantom op de TechniShow.

Phantom, standnummer 9 B60

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Welke metalen zitten er in een F1-auto?

13-03 De Formule 1 fascineert door de unieke combinatie van technologie, snelheid, precisie en wedstrijd.…

Verspanen

Walter presenteert drie nieuwe gereedschappen

05-02 De VHM-frezen MD340 en MD344 Supreme zijn nieuwe gereedschappen voor ISO P-materialen. De MD340…

Verspanen

‘Groeien met gereedschappen en plezier’

02-02 De benoeming van de ervaren Lenting sluit aan op de nieuwe strategie van Van…

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Phantom vervangt DIN-normen voor iconen

28-11 Dankzij deze iconen kunnen verspaners zonder rekentabel in één oogopslag zien welke gereedschapspen geschikt…

MetaalNieuws Extra IM

Wat zijn de meest duurzame metalen?

02-08 Vooral in de wereld van technologie en industrie worden metalen vaak gebruikt vanwege hun…

Verspanen

Widia introduceert nieuwe wisselplaat voor het bewerken van aluminium

16-07 De AL Geometry wisselplaat wordt aangeboden in twee kwaliteiten voor een grotere veelzijdigheid bij…

3D

Additive Industries blijft grenzen verleggen in F1

29-06 Sauber Technologies gebruikt het MetalFAB-platform van Additive Industries sinds 2017 voor additive manufacturing en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen