Betrouwbaar heffen en klemmen met elektro permanente magneten

Tijdens METAVAK presenteerde I.O.T. Magnetics uit Oudenaarde (B) de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van elektro permanente magneettechnologie. Elektro permanente magneettechnologie biedt veel voordelen ten opzichte van traditionele elektromagneten bij het veilig klemmen, heffen en plaatsen van werkstukken.

Tijdens METAVAK presenteerde I.O.T. Magnetics de HBEPP-elektro permanente magneettraverse en de nieuwe FXL-magnetische klemsystemen.

Bij elektro permanente magneettechnologie wordt de elektrische stroom namelijk enkel aangewend om de magneet moleculair te inverteren. De effectieve kracht wordt gegenereerd door permanente magneten. Hierdoor zijn elektro permanente magneten niet enkel 100% veilig, ze verbruiken ook 95% minder energie dan traditionele elektromagneten.

Op METAVAK presenteerde I.O.T. Magnetics onder andere de HBEPP-elektro permanente magneettraverse op batterijvoeding. Deze oplossing is geschikt voor het heffen van enkelvoudige staalplaten tot een lengte van 6.000 mm. Omdat de magneettraverse gebruik maakt van batterijvoeding is een stroomkabel niet nodig. Daardoor kan deze oplossing overal toegepast worden en is gebruik in combinatie met bijvoorbeeld een heftruck mogelijk. Omdat de magneettraverse niet afhankelijk is van een constante elektrische stroom is deze 100% veilig. De elektrische stroomimpuls van een paar seconden wordt enkel gebruikt om de magneetmodules moleculair te inverteren.

De effectieve kracht wordt vervolgens gegenereerd door permanente magneten. Door het geringe stroomverbruik heeft de oplaadbare batterijgroep een autonomie van ongeveer 300 cycli. De batterijgroep is uitgevoerd met een snelwisselsysteem. Het opladen van de batterijgroep gebeurt door middel van de ingebouwde oplader. Een backup-batterijgroep is optioneel verkrijgbaar. De HBEPP-elektro permanente magneettraverse is uitgerust met vele veiligheidsfuncties. Een inductieve naderingsschakelaar op het hijsmechanisme verhindert bijvoorbeeld accidenteel demagnetiseren.

Daarnaast geven verlichte drukknoppen duidelijk de status van de magneet weer en kan de traverse met behulp van een radiografische afstandsbediening worden bediend. Hierdoor hoeft de bediener niet in de buurt van de last te komen.

Magnetisch klemmen

‘Klemmen is leuk’. Met deze slogan presenteerde I.O.T. Magnetics de nieuwe FXL-magnetische klemsystemen tijdens METAVAK. De FXL-magnetische klemsystemen stellen gebruikers in staat om werkstukken snel te klemmen voor een hoge productiviteit. Naast de eenvoud van het magnetisch klemmen en de minimale set-up tijden, bieden de klemsystemen nog veel meer voordelen. Zo is het mogelijk om werkstukken trillingsvrij te klemmen, kunnen oneffen delen snel en betrouwbaar opgespannen worden, wordt een gelijkmatige spankracht verdeeld over het gehele oppervlak van het werkstuk zodat vervorming wordt voorkomen en kan de machinetafel volledig worden benut.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Delwi Groenink klemt essentieel complex deel magnetisch

16-03 Robert Marktslag, afdelingsleider Verspaning: “Onze productie steunt op kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Dit wordt door…

Toeleveren

Magneettraversen brengen veiligheid en snelheid in nieuwe productiehal Reijrink Staalconstructie

10-03 In de nieuwe productiehal van Reijrink Staalconstructie zijn drie elektro permanente magneettraversen geïnstalleerd voor…

Automatisering

Plaatbewerkers steken hun licht op in Japan en Vietnam

30-04 In de Nederlandse maakindustrie zijn er enorme kansen voor robotsystemen in de breedste zin…

MetaalNieuwsPunten

Elektro permanente magneet op batterijvoeding ontlaadt snijmachines

21-10 IOT Magnetics introduceert tijdens METAVAK de elektro permanente magneet op batterijvoeding Magbat. Deze magneet…

Toeleveren

Magneet filtert kleine ijzerdeeltjes uit industriële vloeistoffen

28-08 Goudsmit Magnetics heeft een magneetfilter ontwikkeld, dat  zeer kleine ijzerdeeltjes vanaf 1 micron afvangt…

Toeleveren

Goudsmit Magnetics gecertificeerd voor luchtvaartindustrie

03-06 Goudsmit Magnetic Supplies in Waalre heeft onlangs de AS9100 certificering behaald en is daarmee…

Verbinden

Slim lasapparaat groeit mee met behoefte

06-12 Kemppi introduceerde op de Euroblech de X8 MIG Welder, een multiproceslasoplossing voor industrieel lassen,…

Toeleveren

‘Magneettechniek verovert ook foodsector’

23-05 Magneettechniek vormt een belangrijke productgroep in het programma van Axis & Stuifmeel. Een bekende…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X