Magneettraversen brengen veiligheid en snelheid in nieuwe productiehal Reijrink Staalconstructie

In de nieuwe productiehal van Reijrink Staalconstructie zijn drie elektro permanente magneettraversen geïnstalleerd voor het manipuleren van profielen en plaatmateriaal. Deze traversen van MAGBAT Europe, zijn geleverd door I.O.T. Magnetics uit Oudenaarde (B).

De nieuwe productiehal van Reijrink is een van de modernste in Europa. Hij is eind vorig jaar in gebruik genomen en inmiddels volledig operationeel. De hal is uitgelegd op het handelen en bewerken van producten tot een maximale lengte van 27 meter. Onderdeel hiervan is een hightech machinelijn, die komende zomer nog wordt uitgebreid met het volautomatische lassysteem The Fabricator van Voortman.

Veiligheid en snelheid

Reijrink maakt gebruikt van de modernste middelen, ook voor het handelen van de profielen en de platen. Voorheen waren de medewerkers daarvoor in de weer met kettingen en klemmen, maar dat hoeft niet meer dankzij de magneettraversen. “We hebben gekozen voor de elektro permanente magneettechnologie van MAGBAT Europa omwille van de veiligheid van onze medewerkers en om snelheidswinst te boeken”, zegt technisch directeur Frank Reijrink.

Profielen en staalplaten

I.O.T. Magnetics heeft drie elektro permanente magneettraversen geleverd. Eén traverse is voor het manipuleren van profielen tot 24.000 mm lengte. “Deze traverse is 24 meter, maar we kunnen de volledige 27 meter pakken, tot een maximaal gewicht van 5 ton op de magneten en 8 ton met kettingen aan de traverse”, zegt Reijrink.
De tweede traverse is voor het manipuleren van staalplaten van 6.000 x 2.000 mm. Deze traverse (op batterijvoeding) wordt gebruikt om de snijmachines te beladen. De derde traverse (eveneens op batterijvoeding) is voor het manipuleren van staalstrippen en hoekprofielen tot 12.000 mm lang.

De traverse voor het manipuleren van staalplaten van 6.000 x 2.000 mm wordt gebruikt om de snijmachines te beladen.

De traverse voor het manipuleren van staalplaten van 6.000 x 2.000 mm wordt gebruikt om de snijmachines te beladen.

Om de magneet te bedienen is een elektrische impuls nodig van slechts een paar seconden om de magneet om te polen. Deze stroom wordt geleverd door de ingebouwde, oplaadbare batterijgroep of via een kabelhaspel. Daarna valt de stroom af. De effectieve kracht wordt gegenereerd door permanente magneten. Daardoor is dit systeem 100% veilig en zijn geen back-up batterijen nodig.

Frank Reijrink is al heel tevreden over de manier waarop de traverse voor het manipuleren van de staalplaten functioneert. “Hiermee boeken we echt tijdwinst. We pakken de platen nu zo op en hoeven er niets meer tussen te leggen, bijvoorbeeld houtjes, zoals vroeger.”

Ook het handelen van de profielen is dankzij de aangeschafte magneettraverse sterk vereenvoudigd, en veel veiliger geworden. Het vraagt nog enige gewenning van de kraanbediener om maximaal profijt te hebben van de magneettechniek, voornamelijk met betrekking tot het positioneren van de magneten op de profielen. “Maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit helemaal voor elkaar komt”, aldus Frank Reijrink.

Eigen voorraad en service

I.O.T. Magnetics is gevestigd in Oudenaarde (België) en heeft meer dan 15 jaar ervaring in de ontwikkeling, productie en commercialisatie van elektro permanente hefmagneten.

“Sedert 2 jaar hebben we een joint-venture met HVR-magnetics , waarbij we onder de eigen merknaam MAGBAT-Europe  exclusief importeur zijn voor Europa”, zegt Guy Petrens van I.O.T. Magnetics. “In ons magazijn houden we een eigen voorraad en hebben we alle service onderdelen op stock. Vier ervaren technici garanderen onze klanten een goede en snelle service indien nodig.”

Het handelen van de profielen is dankzij de aangeschafte magneettraverses sterk vereenvoudigd, en veel veiliger geworden.

Het handelen van de profielen is dankzij de aangeschafte magneettraverses sterk vereenvoudigd, en veel veiliger geworden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Delwi Groenink klemt essentieel complex deel magnetisch

16-03 Robert Marktslag, afdelingsleider Verspaning: “Onze productie steunt op kwaliteit en leverbetrouwbaarheid. Dit wordt door…

Toeleveren

Betrouwbaar heffen en klemmen met elektro permanente magneten

13-10 Bij elektro permanente magneettechnologie wordt de elektrische stroom namelijk enkel aangewend om de magneet…

Toeleveren

Elektrische vergrendeling

29-06 Het programma magneetsloten van Magnet Schultz is aangevuld met een serie die speciaal bedoeld…

Automatisering

Plaatbewerkers steken hun licht op in Japan en Vietnam

30-04 In de Nederlandse maakindustrie zijn er enorme kansen voor robotsystemen in de breedste zin…

Verbinden

Slim lasapparaat groeit mee met behoefte

06-12 Kemppi introduceerde op de Euroblech de X8 MIG Welder, een multiproceslasoplossing voor industrieel lassen,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen