Bezoekersrecord internationaliserende Precisiebeurs

0

De negentiende editie van de Precisiebeurs in de Koningshof in Veldhoven was met 300 exposanten en een recordaantal van 3704 bezoekers uit 42 landen een bijzonder succesvolle editie. Nieuw waren de toevoeging van een partnerland, ditmaal Zwitserland, en het Young Talent Pitch programma.

De maakindustrie draait op volle toeren. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en leggen druk op de vervaardiging van systemen en componenten. Nieuwe eisen en daaruit resulterende uitdagingen volgen elkaar in rap tempo op. De Precisiebeurs bracht ook deze editie de complete supply chain bij elkaar die nodig is om op het hoogste niveau en volgens de hoogste kwaliteitseisen te blijven opereren. Dat alles dankzij nauwe samenwerking van organisator Mikrocentrum met nationale en internationale partners als euspen, VMDA, DSPE, ILO-net (Big Science), de technische hogescholen en universiteiten en vooraanstaande hightech bedrijven.

Internationale wetenschapsprojecten
In de Big Science sessies deelden experts van CERN en F4E/ITER recente ontwikkelingen en kansen in komende aanbestedingen. Frank Linde van Nikhef gaf een overzicht van het zwaartekrachtgolf onderzoek. Hij sloot zijn lezing af met een korte introductie over het ET pathfinderproject dat Nikhef in Maastricht realiseert om de nieuwe technologie voor het Einstein Telescope project te ontwikkelen. Indien Maastricht hiervoor als locatie gekozen wordt dan geeft dit een enorme impuls aan deze regio en Nederland. Rende Steerenberg, Hoofd Operations bij CERN, bracht een totaaloverzicht over het acceleratorcomplex van de deeltjesversneller en de werking ervan.

Wetenschap en maakindustrie
Bart Kooijmans, Manager Precisiebeurs: “Als organisator zijn we trots dat we met de Precisiebeurs de maakindustrie kunnen verbinden aan de wetenschap. De uitwisseling met zusterbranches en bedrijven uit de delegatie van het partnerland Zwitserland is ook zeer goed ontvangen evenals de pitches van 20 jonge talenten en hun innovatieve projecten. Het is geweldig om te zien hoe deze internationale partijen bij elkaar komen op de Precisiebeurs. Dit is ook af te leiden aan de sterke groei in afspraken tijdens de Meet & Match door EEN en KVK.”

Partnerland Zwitserland
De Precisiebeurs introduceerde dit jaar de samenwerking met een voor de precisietechnologie belangrijk partnerland. Voor deze editie had Zwitserland de primeur. Een Zwitserse delegatie van bedrijven, ondersteund door vertegenwoordiging vanuit de ambassade, bracht een bezoek aan de beursvloer. Deze delegatie stond onder leiding van Patrick Roth, voorzitter van het Swiss Precision Cluster. Zij deelden kennis en ervaringen tijdens de Zwitserland Partnerland lezingentrack op 14 november. Roth opende deze track met een overzicht van de precisietechnologie in Zwitserland. Dit werd gevolgd door cross-over presentaties van zowel Zwitserse als Nederlandse ondernemers over onderlinge samenwerking en businesskansen.

Frank Linde van Nikhef gaf een korte introductie over het ET pathfinderproject dat Nikhef in Maastricht realiseert om de nieuwe technologie voor het Einstein Telescope project te ontwikkelen.

Young Talent
Ook nieuw was het de Young Talent Cross Selling Pitch programma. In totaal 20 afstudeerders, promovendi en start-ups presenteerden hun projecten met 3 minuten pitches in het lezingenprogramma en poster. De jury, bestaande uit Erik Puik (hoogleraar microsysteemtechnologie), Andrei Anisimov (Structural Integrity & Composites Aerospace NDT) en Pieter Kappelhof (Technology Manager bij Hittech) kozen Matthijs van Gastel als winnaar van de 2019 Young Talent Pitch Award. Zijn overtuigende pitch en poster ging over het project ‘Sub-micron Accurate Optical Fiber Alignment for Photonics Applications’.

Uitreiking DSPE awards
Aan het einde van beide beursdagen reikte de DSPE, zoals ieder jaar, twee awards uit. De Rien Koster Award, de oeuvreprijs die de DSPE uitreikt aan een expert die al vele jaren actief is in de precisietechniek, ging naar Hans van de Rijdt. Sven Klein Alvink won met zijn afstudeerproject ‘Flexure mechanism with increased dynamic performance by overconstraining using viscoelastic material’ de Wim van der Hoek Award voor het beste afstudeerproject.

Op 18 en 19 november 2020 vindt de twintigste editie van de Precisiebeurs plaats met Engeland als partnerland.