Bij de Brabantse Metaaldagen draait het om kwaliteit

0

Een heel nieuw evenement maakte van 10 tot en met 12 april zijn opwachting in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Met een combinatie van een vakbeurs en een congres beleefde de Brabantse Metaaldagen zijn entree in de markt. Ruim 3000 bezoekers bezochten de eerste editie van het evenement. Daarnaast waren de reacties dermate positief dat er in 2021 een volgende editie georganiseerd zal worden.

Een kleine 120 exposanten en dagelijks een congres en seminar vulden gedurende de drie beursdagen hal 7 van de Brabanthallen. Beursorganisator Jeroen ter Steege heeft selectief naar de exposanten gekeken. Vrijwel allemaal presenteerden zij zich op een manier die Ter Steege voor ogen had en dat kwam onder meer omdat alle exposanten vooraf op papier moesten zetten hoe ze het thema procesoptimalisatie zouden invullen.

Bezoekers
De beursorganisatie is niet alleen te spreken over de exposanten, maar prijst ook vooral de bezoekers. “We zijn heel blij met onze bezoekers”, aldus Ter Steege. “In 82,5% van de gevallen was de bezoeker namelijk beslissingsbevoegd. We hebben ons volledig gericht op de kwaliteit en niet op kwantiteit. Met 3157 bezoekers hebben we onze doelstelling gehaald en ik heb diverse standhouders gesproken die serieuze gesprekken hebben gehad. We hebben zelfs zo’n 150 Duitsers op de beursvloer gehad, terwijl we daar helemaal niet aan marketing hebben gedaan.”

Congressen
Gelijktijdig met de beurs werden diverse congressen gehouden. “Een heel goede zet”, bevestigt Ter Steege. “Met ruim 500 congresbezoekers kunnen we heel blij zijn met dit concept en het bewijst dat het werkt. Ik ben zelf bij enkele congressen geweest en de kwaliteit was erg hoog. Zo had bijvoorbeeld Wouter van Halteren van Halter CNC Automation een heel goed en duidelijk verhaal over Industy 4.0 en hoe dat begint. Dat zag je ook terug in de bezoekersaantallen, want dit was het best bezochte congres. Maar ook de andere congressen zijn goed bezocht en we hebben positieve feedback ontvangen van de bezoekers.”

Volgende editie
Amper bekomen van de eerste editie van De Brabantse Metaaldagen is Ter Steege in zijn hoofd al bezig met de volgende editie, die in 2021 zal plaatsvinden. “Het is een nieuw evenement en het heeft even tijd nodig, maar ik zie absoluut potentie”, vervolgt de beursorganisator. De doelstelling voor de volgende editie is dan ook onveranderd: kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het is niet de bedoeling om heel veel meer exposanten naar de beurs te krijgen. “We willen het bij deze beurshal houden”, aldus Ter Steege. “Wellicht verplaatsen we de congresruimte naar een andere hal, maar we willen niet groter groeien dan de huidige hal. Wel willen we uiteraard groeien qua bezoekers, maar het blijft om de kwaliteit draaien. Dat kan betekenen dat we standhouders moeten teleurstellen, maar het gaat ons echt om de inhoud en we willen het beste aanbod in de markt tonen.”

Verbeteringen
Ondanks dat de beursorganisator zeer tevreden is over de eerste editie, ziet hij ook voldoende mogelijkheden voor de volgende beurs. “De woensdagmiddag was te rustig”, erkent Ter Steege. “Daar moeten we de volgende keer kritisch over nadenken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een themamiddag om ook de mensen op de eerste beursdag langer vast te houden.” Een ander voorbeeld dat Ter Steege noemt is een leverancier-klant-gesprek om zo de oplossing en het probleem in kaart te brengen. “Zoiets zou naast de congressen kunnen plaatsvinden en zo’n interactiegesprek past volgens mij prachtig op een evenement als de Brabantse Metaaldagen. Het is nog niet duidelijk op welke datum de volgende editie zal plaatsvinden, maar het jaartal ligt al wel vast: 2021. Volgend jaar hebben we eerst weer een TechniShow en daarna zullen we volop bezig gaan met de voorbereidingen op de volgende editie. Ik heb al twintig berichten gehad van niet-exposanten die bij een volgende editie zeer geïnteresseerd zijn. Kortom, ik kijk erg positief terug op de Brabantse Metaaldagen en heb nu al zin in de volgende editie!”