Blechexpo boordevol nieuwe machines en ontwikkelingen

Op de Blechexpo die deze week plaatsvindt in Stuttgart worden tal van nieuwe machines en interessante ontwikkelingen voor de plaatwerkindustrie gepresenteerd. Onder andere op het gebied van fiberlasers. Zo presenteert Bystronic een volledig nieuwe high-end fiberlaser. Mazak lanceert een instapmodel fiberlaser.

Bystronic heeft een geheel nieuw platform gecreëerd voor haar fiberlasers. Marius van der Hoeven, directeur van Bystronic Benelux, legt uit: “Onze eerste fiberlasers hebben we gebouwd door een fiberlaserbron te schroeven op onze BySprint CO2 lasers. Dat platform liep tegen echter tegen zijn grenzen aan omdat de fiberlasertechniek zich snel doorontwikkelt. De nieuwe machines worden lichter gebouwd en voorzien van de modernste besturingstechniek. Zo gaat programmeren nu nog sneller en ook het snijden zelf. Op dit platform kunnen we weer voortbouwen. De fiberlaser is voor Bystronic een kernproduct, waarin we grote stappen maken. Met deze fiberlaser gaan we een nieuwe fase van ontwikkeling in.”

Instapmodel Mazak
Ook Mazak heeft nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de fiberlaser. De Optiplex is nu leverbaar met een 6 kW bron. Ook is er met de Optiplex Nexus nu ook een instapmodel. Dit is een machine met een 3 kW bron (ook leverbaar met 2 kW), die in Stuttgart haar Europese première beleeft. Mazak heeft ook het design van haar machines aangepakt. De uitstraling van de machines voor plaatwerking is nu dezelfde als die van de verspanende machines van het Japanse concern.

Ontbramen en afronden
Opvallend in hal 1 van het Stuttgarter beurscomplex is ook de aanwezigheid van het grote aantal aanbieders van machines voor ontbramen en afronden. Een Nederlandse exposant telde er wel zeventien. De Duitse producent Lissmac (in Nederland vertegenwoordigd door Bruma Machines) toont onder meer een nieuw model, specifiek voor het ontbramen en afronden van kleine werkstukken. Ook de Nederlandse producenten Timesavers en Q-fin zijn aanwezig. Op de stand van Timesavers beleeft een nieuwe topbottom machine haar Europese primeur. In deze machine worden werkstukken eerst door een schuurwiel geschuurd (bramen eraf) en daarna zowel boven als onder in één keer geborsteld.

Vaste tools draaibaar bij Prima Power
Prima Power heeft onder meer nieuws op het gebied van ponsgereedschappen. De nieuwe ponslasercombinatie Combi Genius (met fiberlaser) is uitgerust met een nieuw RAM-design voor de aansturing van de gereedschappen en multitools. Hierin zit nu een extra draaibaar deel. Dirk Jan Potharst van Prima Power: “ Hierdoor kunnen we ook in de vaste tools een draaibaar deel plaatsen. Daarmee zijn alle tools draaibaar. Je kunt nu zoveel gereedschappen in de machine plaatsen dat je eigenlijk geen gereedschappen meer hoeft te wisselen.”

Gereedschapswisselaar Amada
Op de stand van de Japanse machinebouwer Amada is een nieuwe versie van de ATC (Automatic Tool Changer) te zien. Deze automatische gereedschapswisselaar voor kantbanken is nu beschikbaar bij een kantbank met een lengte van 4 meter en een perskracht van 220 ton. De ATC is compact gebouwd, maar binnenin is toch meer ruimte voor gereedschappen en matrijzen dan in de vorige versie. De nieuwe ATC is voorbereid op robottechnologie en volledig servo-elektrisch, waardoor de snelheid is toegenomen, evenals de stabiliteit en de nauwkeurigheid.

3D watersnijden Resato
Resato legt bij de presentatie van haar waterstraalsnijmachines het accent op het onbemande proces. Maar de Nederlandse producent presenteert ook het 3D snijden als een nieuwe ontwikkeling. De machine zelf was al klaar voor het snijden van buizen en profielen, maar nu is ook de programmering hiervoor aangepast. Met moderne software is het mogelijk om een 3D ontwerp snel om te zetten in een machineprogramma.

Veel meer nieuws over de Blechexpo binnenkort in MetaalNieuws en PlaatBewerkingsNieuws.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

CLT Metal Service trekt sprint in productiesnelheid en capaciteit

01-12 Met deze configuratie zet het Limburgse metaalbedrijf in op de toekomst met een optimale…

Plaatbewerking

ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd…

Plaatbewerking

SafanDarley en Dumaco ontwikkelen volautomatisch knipcentrum

18-10 Dumaco in Kampen telt 85 medewerkers en richt zich vooral op het bewerken van…

Plaatbewerking

ERBA koopt 12 kW fiber lasersnijder van Amada

01-10 Jolanda van Soest van de ERBA Groep vertelt: “Ons bedrijf is continu in ontwikkeling…

MetavakNieuws

Carmitech focust met CoastOne en Penta Laser

29-09 Carmitech is al een aantal jaren actief en heeft als machineleverancier verschillende machines in…

Plaatbewerking

Meer ruimte voor Buvac, probleemoplosser in oppervlaktebewerking

28-09 Gecam is onder andere producent en leverancier van een compleet programma ontbraammachines met werkbreedtes…

Plaatbewerking

Fiber Laser Benelux gaat live snijden op METAVAK

23-09 Dat was vorig jaar ook al de bedoeling, maar daar is het om de…

Plaatbewerking

Radius 2 mm met nieuwe RotoMaster ontbraammachine van Loewer

14-09 Veel mensen zijn bekend met de SwingGrinder en DiscMaster ontbraammachine van Loewer. Deze werken…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X