Blechexpo groeit in alle opzichten

Meer exposanten, een grotere beursvloer en veel meer internationale deelname. De vakbeurzen Blechexpo en Schweisstec, die van 5 tot en met 8 november worden gehouden in Stuttgart, breken dit jaar records in alle opzichten. Samen dekken de twee beurzen de complete procesketen op het gebied van de bewerking van plaatmateriaal, buizen en profielen af.

De Blechexpo wordt al voor de veertiende keer gehouden en de Schweisstec is toe aan de zevende editie. Het beursduo maakt door de jaren heen een gestage groei door en wint daardoor steeds meer aan (internationaal) belang. Het is allang geen exclusief evenement meer voor vakbezoekers uit het zuiden van Duitsland en de aangrenzende Duitstalige gebieden. Alle marktpartijen die er in de plaatbewerking toe doen pakken tegenwoordig flink uit op de Blechexpo, die daarmee een aantrekkelijk alternatief vormt in de jaren dat er geen Euroblech in Hannover is. Al moet daar wel bij worden gezegd dat de aantrekkingskracht van de Euroblech op de Nederlandse plaatbewerkers nog altijd aanzienlijk groter is dan die van de Blechexpo. Maar het internationale karakter van deze beurs groeit ontegenzeggelijk.

Bijna 1500 exposanten
In totaal worden bijna 1500 exposanten verwacht in negen hallen van het naast het vliegveld van Stuttgart gelegen beurscomplex. Dat is een groei van ruim 150 exposanten ten opzichte van de vorige beurs in 2017. Het vloeroppervlak groeit met 15 procent, dat komt neer op één en een kwart meer beurshallen. Bij de boekingen en reserveringen uit het nabije en verre buitenland is er in vergelijking met twee jaar geleden zelfs sprake van een verdubbeling. Al een jaar voor de start van de beurs hadden zich reeds meer bedrijven uit Italië, China, Turkije en Spanje voor deelname ingeschreven dan in 2017. De belangrijkste reden voor deze explosieve stijging is volgens beursorganisator Schall het strikt praktijkgerichte concept van de twee beurzen. De Blechexpo en de Schweisstec behelzen alle relevante thema’s en trends rondom de gedigitaliseerde en geautomatiseerde wereld van de plaat- en metaalbewerking. Het beursduo biedt een omvangrijk aanbod van alle producten en diensten rondom de thermische en mechanische bewerking van platen, buizen en profielen, alsmede alle las-, voeg- en verbindingstechnieken.

Plaatmateriaal in machinebouw
Plaat is als constructiemateriaal samen met buis- en profielmateriaal een gebruikelijk alternatief voor giet-, staalbouw- en kunststof constructies. FEM-geoptimaliseerde lichtgewicht ontwerpen en modulaire componentensystemen karakteriseren het imago van moderne materiaal-, gewicht- en kostenbesparende voertuig-, machine- en apparatenbouw. Niet in de laatste plaats daarom nemen het nauwkeurig snijden, ponsen en vervormen van staal, aluminium en RVS platen op de Blechexpo en de Schweisstec een bijzondere plaats in. De vakbezoekers krijgen hier oplossingen en systemen rondom de voor- en eindbewerking, het assembleren van modules alsmede de oppervlaktefinish van zichtdelen voorgeschoteld. Ook de thema’s licht ontwerpen, constructie oplossingen, handling, kwaliteitscontrole, automatisering en digitalisering in de plaatbewerking en verbindingstechniek komen uitgebreid aan bod tijdens de vier dagen in de beurshallen in Stuttgart.

Alle marktpartijen die er in de plaatbewerking toe doen pakken tegenwoordig flink uit op de Blechexpo.

Kennisoverdracht
Tevens is er een randprogramma voor kennisoverdracht. Op de avond van de eerste beursdag wordt voor de vierde keer de ontmoeting met experts gehouden. Deze bijeenkomst vindt plaats onder het motto ‘De staalindustrie in tijden van globalisering en Industrie 4.0’. Toonaangevende en internationaal erkende branche-experts zullen hier hun opwachting maken. De dag daarna is er het Blechexpo forum met tal van interessante en actuele onderwerpen. De gebruikelijke Schweisstec dag is op donderdag 7 november. Gedurende de beurs verzorgen ook diverse exposanten hun eigen presentaties.

Nederlandse exposanten
Op de exposantenlijst van de Blechexpo/Schweisstec staan ook een kleine dertig deelnemers uit Nederland. Daarnaast zullen natuurlijk veel Nederlandse bedrijven aanwezig zijn op de stands van de fabrikanten die zij vertegenwoordigen. De Nederlandse exposanten op de exposantenlijst zijn: ART Group, Dibalex Speciaal Machinebouw, Dumeta, Dynobend, Geerts Metaal, Gerimex, Goma, Haeger Europe, Koike Europe, Lankhorst Mouldings, Mijlpaal Produkten, Pasterkamp Metal Sheet Solutions, Priema Metaalwarenfabriek, Q-Fin Quality Finishing, Resato International, Roosen BPL, Schouten & Visschers Metaalwarenfabriek, Swift-cut Automation, Tata Steel, Teqram, Th. Wortelboer, Timesavers International, Translas, Tsubaki Nakashima Netherlands, Voortman Steel Machinery en Wila.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Proefplatenstation Tata Steel versnelt ontwikkeling nieuwe staalsoorten

01-07 De uitbreiding is de meest recente in een serie investeringen en versterkt de positie…

Materialen

Danieli en Tenova gaan basic engineering doen voor Groen Staal-plan Tata Steel

27-05 Danieli is een wereldwijde leverancier van technologie voor de ijzerproductie. Tenova is een pionier…

Plaatbewerking

Beschadigingsvrij buigen

17-04 Tijdens deze leerzame bijeenkomst aan de Wila Academy ontdekten deelnemers hoe ze aftekening op…

Materialen

Principeakkoord Tata Steel en Gedia voor levering Zeremis groen staal

28-02 Het Duitse bedrijf ontwikkelt en produceert lichtgewicht structurele carrosseriedelen en chassiscomponenten voor veel toonaangevende…

Materialen

Meer mogelijkheden door nieuwe bewerkingslijn thyssenkrupp

19-02 De nieuwe bewerkingslijn bestaat uit vijf machines die naadloos op elkaar aansluiten: twee identieke…

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Automatisering

Teqram en RobWelding winnen Europese awards van ABB-Robotics

19-01 Er was nog meer Nederlands succes want lasrobotspecialist RobWelding uit Dodewaard won de award…

Plaatbewerking

Blechexpo zet plaatwerkindustrie op pad naar duurzame toekomst

15-11 De beurs trok samen met de tegelijkertijd gehouden Schweisstec (vakbeurs voor verbindingstechniek), 40.103 vakbezoekers.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV