Blechexpo groeit in alle opzichten

Meer exposanten, een grotere beursvloer en veel meer internationale deelname. De vakbeurzen Blechexpo en Schweisstec, die van 5 tot en met 8 november worden gehouden in Stuttgart, breken dit jaar records in alle opzichten. Samen dekken de twee beurzen de complete procesketen op het gebied van de bewerking van plaatmateriaal, buizen en profielen af.

De Blechexpo wordt al voor de veertiende keer gehouden en de Schweisstec is toe aan de zevende editie. Het beursduo maakt door de jaren heen een gestage groei door en wint daardoor steeds meer aan (internationaal) belang. Het is allang geen exclusief evenement meer voor vakbezoekers uit het zuiden van Duitsland en de aangrenzende Duitstalige gebieden. Alle marktpartijen die er in de plaatbewerking toe doen pakken tegenwoordig flink uit op de Blechexpo, die daarmee een aantrekkelijk alternatief vormt in de jaren dat er geen Euroblech in Hannover is. Al moet daar wel bij worden gezegd dat de aantrekkingskracht van de Euroblech op de Nederlandse plaatbewerkers nog altijd aanzienlijk groter is dan die van de Blechexpo. Maar het internationale karakter van deze beurs groeit ontegenzeggelijk.

Bijna 1500 exposanten
In totaal worden bijna 1500 exposanten verwacht in negen hallen van het naast het vliegveld van Stuttgart gelegen beurscomplex. Dat is een groei van ruim 150 exposanten ten opzichte van de vorige beurs in 2017. Het vloeroppervlak groeit met 15 procent, dat komt neer op één en een kwart meer beurshallen. Bij de boekingen en reserveringen uit het nabije en verre buitenland is er in vergelijking met twee jaar geleden zelfs sprake van een verdubbeling. Al een jaar voor de start van de beurs hadden zich reeds meer bedrijven uit Italië, China, Turkije en Spanje voor deelname ingeschreven dan in 2017. De belangrijkste reden voor deze explosieve stijging is volgens beursorganisator Schall het strikt praktijkgerichte concept van de twee beurzen. De Blechexpo en de Schweisstec behelzen alle relevante thema’s en trends rondom de gedigitaliseerde en geautomatiseerde wereld van de plaat- en metaalbewerking. Het beursduo biedt een omvangrijk aanbod van alle producten en diensten rondom de thermische en mechanische bewerking van platen, buizen en profielen, alsmede alle las-, voeg- en verbindingstechnieken.

Plaatmateriaal in machinebouw
Plaat is als constructiemateriaal samen met buis- en profielmateriaal een gebruikelijk alternatief voor giet-, staalbouw- en kunststof constructies. FEM-geoptimaliseerde lichtgewicht ontwerpen en modulaire componentensystemen karakteriseren het imago van moderne materiaal-, gewicht- en kostenbesparende voertuig-, machine- en apparatenbouw. Niet in de laatste plaats daarom nemen het nauwkeurig snijden, ponsen en vervormen van staal, aluminium en RVS platen op de Blechexpo en de Schweisstec een bijzondere plaats in. De vakbezoekers krijgen hier oplossingen en systemen rondom de voor- en eindbewerking, het assembleren van modules alsmede de oppervlaktefinish van zichtdelen voorgeschoteld. Ook de thema’s licht ontwerpen, constructie oplossingen, handling, kwaliteitscontrole, automatisering en digitalisering in de plaatbewerking en verbindingstechniek komen uitgebreid aan bod tijdens de vier dagen in de beurshallen in Stuttgart.

Alle marktpartijen die er in de plaatbewerking toe doen pakken tegenwoordig flink uit op de Blechexpo.

Kennisoverdracht
Tevens is er een randprogramma voor kennisoverdracht. Op de avond van de eerste beursdag wordt voor de vierde keer de ontmoeting met experts gehouden. Deze bijeenkomst vindt plaats onder het motto ‘De staalindustrie in tijden van globalisering en Industrie 4.0’. Toonaangevende en internationaal erkende branche-experts zullen hier hun opwachting maken. De dag daarna is er het Blechexpo forum met tal van interessante en actuele onderwerpen. De gebruikelijke Schweisstec dag is op donderdag 7 november. Gedurende de beurs verzorgen ook diverse exposanten hun eigen presentaties.

Nederlandse exposanten
Op de exposantenlijst van de Blechexpo/Schweisstec staan ook een kleine dertig deelnemers uit Nederland. Daarnaast zullen natuurlijk veel Nederlandse bedrijven aanwezig zijn op de stands van de fabrikanten die zij vertegenwoordigen. De Nederlandse exposanten op de exposantenlijst zijn: ART Group, Dibalex Speciaal Machinebouw, Dumeta, Dynobend, Geerts Metaal, Gerimex, Goma, Haeger Europe, Koike Europe, Lankhorst Mouldings, Mijlpaal Produkten, Pasterkamp Metal Sheet Solutions, Priema Metaalwarenfabriek, Q-Fin Quality Finishing, Resato International, Roosen BPL, Schouten & Visschers Metaalwarenfabriek, Swift-cut Automation, Tata Steel, Teqram, Th. Wortelboer, Timesavers International, Translas, Tsubaki Nakashima Netherlands, Voortman Steel Machinery en Wila.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Automatiseren van ontbraamproces met robotarm

13-07 Automatisering van processen wordt steeds belangrijker. Zo worden er vaker robots ingezet om zwaar…

Materialen

Tata Steel lanceert CO2-arm staal

13-07 De lagere CO2-intensiteit van Zeremis Carbon Lite is gebaseerd op CO2-besparingen die Tata Steel…

Bedrijf en Economie

WILA zet eerste stap voor Management Buy Out

30-05 De eerste stap is inmiddels gezet en sinds januari 2022 zijn de heren Ir.…

Toeleveren

Minder stofoverlast door mobiele kappen

23-05 Converterslak is een bijproduct van het staalmaakproces in Tata Steel’s Staalfabriek, een van de…

Oppervlaktetechniek

Van zinkhoudende lak naar watergedragen coating

29-03 Tata Steel Nederland Tubes produceert koudgevormde gelaste koolstofstalen buizen en profielen met een diameter…

Plaatbewerking

Mobiele rolvormmachine voor 3-drains goot

28-03 Pasterkamp houdt zich bezig met allerlei soorten rolvormlijnen voor diverse industrieën. Er zijn voorbeelden…

Materialen

Tata Steel steekt 200 miljoen in hightech milieu-installatie

27-03 De nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek, waar de grondstoffen worden gemaakt voor de productie…

Materialen

Einde uitstoot PAK-stoffen bij het gloeien van staal

21-03 Het is een belangrijke stap uit het verbeterprogramma Roadmap Plus, een investeringspakket van meer…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X