Brainport Industries Campus gasloos door duurzame energiecentrale

De Brainport Industries Campus (BIC) wordt niet aangesloten op het gasnet. Dankzij onder andere zonnepanelen en warmtepompen van ENGIE is dat niet nodig. Het bedrijf is via BIC Utility niet alleen de leverancier van alle utilities op de Campus, maar gaat ook de daar gevestigde bedrijven actief ondersteunen met verduurzaming.

De Brainport Industries Campus is een ontwikkel- en productielocatie voor bedrijven en kennisinstellingen in de hightechsector. Elk gebouw biedt faciliteiten waarvan meerdere partijen gebruik kunnen maken. De inrichting kan eenvoudig worden aangepast aan de veranderende behoefte van gebruikers.

Specialistische diensten
ENGIE heeft, samen met BOM Renewable Energy (voorheen Energiefonds Brabant), BIC Utility B.V opgericht. Binnen BIC Utility verzorgt ENGIE alle utilities voor de campus en betrekt hiervoor, als huurder, de gebouwunits H3 en H4 en een deel van de logistieke zone op BIC; goed voor bijna duizend vierkante meter. “Vanuit daar gaan zo’n tien tot vijftien medewerkers alle data- en nutsvoorzieningen (koeling, verwarming, elektriciteit, water) voor de gehele campus leveren”, licht Ruud Vleugels, commercieel directeur ENGIE Services Zuid, toe. “Ook zijn we verantwoordelijk voor het leveren van de meer specialistische diensten voor de productieprocessen zoals perslucht, demiwater, stikstof en vacuüm.”

Gasvrij
“Het mooie is dat duurzaamheid hierbij voorop staat”, aldus Ferdinand Gremmen van SDK Vastgoed, namens VOF BIC. “De Campus biedt niet alleen qua productieprocessen de faciliteiten van de toekomst, maar ook op het gebied van verduurzaming.” ENGIE realiseert dat door met duurzame energieopwekking te werken, onder andere door warmte-koude opslag (WKO), warmtepompen en 8.800 zonnepanelen. Vleugels: “Met deze werkwijze bewijzen we dat werken zonder gasaansluiting nu al kan, want BIC is 100 procent gasloos. Iedereen heeft het erover, maar wij doen het ook gewoon echt.”

Restwarmte
Vanaf 1 maart 2019 huurt ENGIE ook nog 293 vierkante meter aan kantoorruimte op BIC. “Vanuit daar gaan we met zo’n 25 medewerkers de gevestigde bedrijven actief ondersteunen met verduurzamen”, verklaart Vleugels. “Zo zullen we alle processen van de huurders binnen één tot twee jaar aan een nadere analyse onderwerpen. Als een huurder bijvoorbeeld veel restwarmte genereert, dan kan deze warmte worden afgevangen en via het distributienetwerk van BIC bij een andere huurder worden ondergebracht die juist extra warmte nodig heeft.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Duurzaam verspanen kan alleen met het juiste gereedschap

09-08 Metalen vormen de ruggengraat van de hedendaagse geïndustrialiseerde wereld. Terwijl overheden wereldwijd van plan…

Toeleveren

Registratie voor ‘Bright World of Metals’ 2023 gestart

24-01 Nieuwe technologieën, stijgende eisen aan energie-efficiëntie en de wens om zorgvuldig met hulpbronnen om…

MetaalNieuws Extra IM

Is metaal duurzaam bouwmateriaal?

21-01 Denk aan het hang- en sluitwerk en sanitaire voorzieningen. Een vraag die zich daarbij…

Toeleveren

VDL Parree gaat duurzame fabriek bouwen

14-01 Naast logistieke en agrifoodbedrijven is er dus ook ruimte voor hoogwaardige maakbedrijven in Greenport…

Verspanen

Machinefabriek Boessenkool bouwt duurzaam kantoorpand

13-12 Vanwege de groei die Boessenkool doormaakt – en wil vasthouden – is het huidige…

Bedrijf en Economie

Haalbaarheidsonderzoek duurzame toekomst Tata Steel

16-08 Tata Steel en FNV zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om zo snel als…

Bedrijf en Economie

ABN AMRO lanceert fonds voor bedrijven met duurzame impact

23-06 Het gaat om ‘private equity investeringen’ van tussen de 4 en 30 miljoen euro…

MetaalNieuws Extra IM

Steeds meer waardering voor ambachtslieden

12-04 Om met die laatste te beginnen; het vak van bakker wordt tegenwoordig meer gewaardeerd…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X