Brainport Industries onderdeel van Europees AI-netwerk

Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven is één van de 8 Europese locaties die samen een netwerk voor artificial intelligence in de maakindustrie – genaamd AI Matters – gaan vormen.

Artificial intelligence gaat een steeds grotere rol spelen in de maakindustrie.

Met de deelname aan dit netwerk positioneert Brainport Industries zich met haar faciliteiten op de campus als een van de toplocaties in Europa als het gaat om testen en experimenteren met artificial intelligence.

Faciliteiten van wereldklasse

Op 24 januari vond in Palaiseau, Frankrijk, de kick-off van het Europese netwerk ‘AI-Matters’ plaats, bestaande uit een consortium van Brainport Industries, TNO en TU Eindhoven namens de locatie BIC en 22 andere kennisinstellingen uit zeven andere Europese landen. Het AI-Matters netwerk heeft tot doel de invoering van AI-technologie in de Europese maakindustrie te stimuleren om zo de productiviteit, het innovatievermogen, de veerkracht en het wereldwijde concurrentievermogen van deze sector verhogen. Daartoe zullen de locaties met elkaar verbonden referentietest- en experimenteerfaciliteiten van wereldklasse ontwikkelen, waar op grote schaal en in realistische omgevingen met geavanceerde op AI gebaseerde oplossingen wordt gewerkt.

Financiering

De EU stelt vanuit het Digital Europe programma in totaal 30 miljoen euro ter beschikking, waarvan een kleine 4 miljoen euro bestemd is voor het Nederlandse consortium. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat steunt het initiatief en heeft toegezegd eenzelfde bedrag bij wijze van cofinanciering ter beschikking te stellen, zodat het totale financieringsbedrag zo’n acht miljoen euro zal bedragen.

Steeds grotere rol AI

Het AI Matters netwerk zal bedrijven uit heel Europa vanaf 2024 test- en experimenteerfaciliteiten bieden op acht locaties (Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Spanje en Tsjechië). Brainport Industries zal de locatie BIC coördineren. Managing Director John Blankendaal benadrukt het belang van artificial intelligence voor de maakindustrie. “AI speelt een steeds grotere rol. Met behulp van de een groeiende hoeveelheid beschikbare data volgen de technische ontwikkelingen elkaar snel op. Zo kan machineonderhoud worden voorspeld, kan de efficiëntie van de organisatie worden verbeterd en kunnen operationele risico’s en kosten worden geminimaliseerd.”

Toegang MKB-bedrijven

Toch blijkt het vaak lastig voor bedrijven om de mogelijkheden van AI te verkennen en te implementeren in hun eigen onderneming. Hierover zegt Blankendaal: “Daarom is het belangrijk dat met name MKB-bedrijven op een laagdrempelige manier toegang krijgen tot faciliteiten waar ze hun concrete toepassingsscenario’s voor AI proefondervindelijk kunnen testen en evalueren. Een deel van de faciliteiten zijn reeds gerealiseerd als onderdeel van het innovatieprogramma Fabriek van de Toekomst op BIC, ondersteund door de Provincie Noord-Brabant, en bij het EAISI Instituut op de campus van TU Eindhoven. In de komende periode zullen deze verder uitgebreid en opgeschaald worden.”

De financieringsfase van het AI Matters netwerk duurt tot eind 2027, hierna dient de permanente exploitatie van de faciliteiten volledig uit eigen middelen te worden gefinancierd.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Solar Team Eindhoven en Brainport Industries Campus tekenen sponsorovereenkomst

30-03 In september 2020 is een nieuw team gestart aan hun avontuur bij het Solar…

3D

Marketiger groeibriljant op BIC

15-10 Het was al wel de verwachting dat Marketiger snel uit zijn nieuwe jasje zou…

Bedrijf en Economie

5G Fieldlab KPN op BIC focust op maakindustrie

27-02 KPN heeft een tweede locatie van het Industry 5G Fieldlab geopend op Brainport Industries…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

13-11 Ik zit me net enorm te verdiepen in de gossip van Story en Privé,…

Automatisering

Data-expertisecentrum van start

28-10 Ondernemers in de hightech maakindustrie helpen meer waarde te halen uit data: dat is…

Bedrijf en Economie

Brainport Industries Campus geopend door koning Willem-Alexander

04-10 Koning Willem-Alexander heeft Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven officieel geopend. Tijdens een rondgang…

Personeel en Opleiding

FutureTec vernieuwt onderwijs voor maakindustrie

02-10 Op 1 oktober was de officiële aftrap van FutureTec, een samenwerkingsverband tussen bedrijven en…

Bedrijf en Economie

Koning Willem-Alexander opent Brainport Industries Campus

16-09 Op donderdagochtend 3 oktober opent Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander officieel Brainport Industries Campus (BIC)…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV