Brakel Aluminium last en clincht met Yaskawa robots

Bij Brakel in Uden, producent van aluminium lichtkapbeglazingsystemen en brandventilatiesystemen, is door de inzet van vier robots de laskwaliteit omhoog gegaang, de productietijd aanzienlijk verkort en zo’n 1,5 manuele lasser uitgespaard. Bovendien is er nog meer dan voldoende productiecapaciteit over voor toekomstige ontwikkelingen.

“Wij hadden tot eind 2012 nogal wat manuele handelingen bij de productie van onze kleppenventilator, zoals lassen, clinchen en kitten”, zegt Cor van Uden, bedrijfsleider van Brakel Aluminium (300 personeelsleden). “Al langer liepen we met het idee rond om het een en ander te automatiseren, en toen de oude clinch-machine aan vervanging toe was hebben we de knoop doorgehakt. We stelden ons de vraag: Wat willen we eigenlijk en welke innovatieve partner wil daarin meedenken om ons de beste oplossing bieden. We hebben gekozen voor Yaskawa Benelux. Vooral in het meedenken om voor ons probleem een goede oplossing te vinden gaf de doorslag. Daarnaast was de prijs/kwaliteitsverhouding uitstekend.”

Vier robots
Voor het laswerk heeft Brakel twee robots van het type MA 1900 aangeschaft. Deze 6-assige robots zijn speciaal voor laswerk onder moeilijke omstandigheden ontwikkeld en munten uit in snelheid en laskwaliteit. Met een actieradius van 1,9 meter en een draaicirkel van 360°, zijn praktisch alle te lassen plekken in het werkstuk te bereiken. Alle kabels en slangen zijn volledig weggewerkt in de robotarm, waardoor er minder slijtage ontstaat en de robotarm vrij kan bewegen.

Voor het samenstellen en clinchen van de aluminium kleppen wordt gebruik gemaakt van de 6-assige ES165D high-speed handelingsrobot met een werkbereik van 2,65 meter en een payload van 165 kg en de 6-assige MS80W-robot, met een werkbereik van 2,23 meter en een payload van 80 kg, welke uitermate geschikt is voor het leggen van onder andere puntlassen en clinchhandelingen. De eigenlijke clinch-unit is van BMT, maar is ook door Yaskawa geheel in de robot-applicatie geïntegreerd.
“Als je bedenkt dat we eigenlijk nog geen ervaring hadden met robots in onze productie, is de hele integratie, op enkele aanlooponeffenheden na uitstekend verlopen”, zegt Van Uden. “Het hele productieproces van onze kleppen en producten is nu veel sneller en korter geworden en we hebben nog meer dan genoeg productiecapaciteit over voor een toekomstige groei.”

Duurzamere producten
Brakel Aluminium investeert sinds enkele jaren steeds meer in het verhaal ‘groen’. Er zijn nieuwe duurzamere producten in de markt gezet, zoals de Duralite, een thermisch gescheiden lichtstraat die drie keer langer meegaat en de Optima, een thermische geïsoleerde kleppenventilator, en de Greenlite, welke de aloude koepel vervangt.

Met een jaaromzet van € 45 miljoen, buitenlandse vestigingen in Engeland en België, en een wereldwijde export van 70%, heeft Brakel Aluminium een belangrijke plaats veroverd in de wereldmarkt op het gebied van daksystemen ten behoeve van voornamelijk fabrieks-, overheids- en overslaggebouwen. Daarnaast is het bedrijf een belangrijke producent van architectonische brandventilatieproducten die weer verwerkt zijn in de lichtkapconstructies.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Nederlands Kampioenschap Lassen bij SMEOT

13-03 Hier strijden studenten uit het hele land tegen elkaar om het eremetaal inclusief podiumplek.…

Verbinden

Productief en spatvrij lassen met lage warmte-inbreng

24-01 Bij het robotiseren van een lasproces kunnen niet alleen de werkzaamheden door een robot…

MetavakNieuws

Lasrobots en cobotapplicaties bij Valk Welding op Welding Week

26-09 Omdat bij deze frame opstelling de werkplekken naast elkaar zijn geplaatst, zijn deze voor…

Verbinden

Valk Welding Groep over naar derde generatie

05-09 Het eigendom, waarvan de overdracht al in 2018 voor 49% heeft plaatsgevonden, is nu…

Verbinden

Kunstmatige intelligentie verbetert lasprocessen in scheepsbouw

05-09 Deze processen bereiken echter hun grenzen wanneer er enkelstuks geproduceerd worden, er fabricageafwijkingen ontstaan…

TechnishowNieuws

Slim malwisselsysteem voor lasrobot

11-07 De kracht van het malwisselsysteem is zijn eenvoud om snel en simpel een mal…

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Verbinden

Deurkozijnenspecialist bespaart fte’s dankzij lasrobot

21-03 “Een robot kan dagen achter elkaar doorstampen zonder moe te worden”, aldus Marcel de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen