Brakel Aluminium last en clincht met Yaskawa robots

Bij Brakel in Uden, producent van aluminium lichtkapbeglazingsystemen en brandventilatiesystemen, is door de inzet van vier robots de laskwaliteit omhoog gegaang, de productietijd aanzienlijk verkort en zo’n 1,5 manuele lasser uitgespaard. Bovendien is er nog meer dan voldoende productiecapaciteit over voor toekomstige ontwikkelingen.

“Wij hadden tot eind 2012 nogal wat manuele handelingen bij de productie van onze kleppenventilator, zoals lassen, clinchen en kitten”, zegt Cor van Uden, bedrijfsleider van Brakel Aluminium (300 personeelsleden). “Al langer liepen we met het idee rond om het een en ander te automatiseren, en toen de oude clinch-machine aan vervanging toe was hebben we de knoop doorgehakt. We stelden ons de vraag: Wat willen we eigenlijk en welke innovatieve partner wil daarin meedenken om ons de beste oplossing bieden. We hebben gekozen voor Yaskawa Benelux. Vooral in het meedenken om voor ons probleem een goede oplossing te vinden gaf de doorslag. Daarnaast was de prijs/kwaliteitsverhouding uitstekend.”

Vier robots
Voor het laswerk heeft Brakel twee robots van het type MA 1900 aangeschaft. Deze 6-assige robots zijn speciaal voor laswerk onder moeilijke omstandigheden ontwikkeld en munten uit in snelheid en laskwaliteit. Met een actieradius van 1,9 meter en een draaicirkel van 360°, zijn praktisch alle te lassen plekken in het werkstuk te bereiken. Alle kabels en slangen zijn volledig weggewerkt in de robotarm, waardoor er minder slijtage ontstaat en de robotarm vrij kan bewegen.

Voor het samenstellen en clinchen van de aluminium kleppen wordt gebruik gemaakt van de 6-assige ES165D high-speed handelingsrobot met een werkbereik van 2,65 meter en een payload van 165 kg en de 6-assige MS80W-robot, met een werkbereik van 2,23 meter en een payload van 80 kg, welke uitermate geschikt is voor het leggen van onder andere puntlassen en clinchhandelingen. De eigenlijke clinch-unit is van BMT, maar is ook door Yaskawa geheel in de robot-applicatie geïntegreerd.
“Als je bedenkt dat we eigenlijk nog geen ervaring hadden met robots in onze productie, is de hele integratie, op enkele aanlooponeffenheden na uitstekend verlopen”, zegt Van Uden. “Het hele productieproces van onze kleppen en producten is nu veel sneller en korter geworden en we hebben nog meer dan genoeg productiecapaciteit over voor een toekomstige groei.”

Duurzamere producten
Brakel Aluminium investeert sinds enkele jaren steeds meer in het verhaal ‘groen’. Er zijn nieuwe duurzamere producten in de markt gezet, zoals de Duralite, een thermisch gescheiden lichtstraat die drie keer langer meegaat en de Optima, een thermische geïsoleerde kleppenventilator, en de Greenlite, welke de aloude koepel vervangt.

Met een jaaromzet van € 45 miljoen, buitenlandse vestigingen in Engeland en België, en een wereldwijde export van 70%, heeft Brakel Aluminium een belangrijke plaats veroverd in de wereldmarkt op het gebied van daksystemen ten behoeve van voornamelijk fabrieks-, overheids- en overslaggebouwen. Daarnaast is het bedrijf een belangrijke producent van architectonische brandventilatieproducten die weer verwerkt zijn in de lichtkapconstructies.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Samenwerking Kumoweld en RTC Hardenberg

29-01 Kumoweld staat bij het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) geregistreerd als Erkend Opleider. Deze…

Verbinden

Esab maakt lassen met optimale booginstellingen makkelijker

12-09 Beide apparaten maken het gemakkelijker om te lassen met geoptimaliseerde booginstellingen omdat ze geavanceerde…

Personeel en Opleiding

Europees goud voor lasser Bart Willems

11-09 Het 3-daagse Europees kampioenschap voor beroepsonderwijs is zaterdagavond afgesloten met een feestelijke ceremonie en…

Verbinden

Lassen zonder zorgen

06-09 Of het nu gaat om lasmachines, lastoortsen of lasdraad, handmatig lassen, robotlassen of volledige…

Oppervlaktetechniek

Lassen en slijpen zonder compromissen

30-08 Experts van 3M zullen op de beurs aanwezig zijn om de uitdagingen, waar de…

Verbinden

Demto past mouw aan groeiende hoeveelheid laswerk

22-08 Binnen het bedrijf zijn verschillende afdelingen bij het realiseren van het eindproduct betrokken. Naast…

Automatisering

Beter lassen in scheepsbouw met KI

17-04 Betrouwbare en tegelijkertijd effectieve lasprocessen zijn van groot belang in de scheepsbouw. Geautomatiseerde processen…

Verbinden

D-TEC lost capaciteitsprobleem op met twee extra lasrobots

05-04 ‘Vooral wanneer we één van de vier robots moesten programmeren, kwamen we in de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV