Bright World of Metals presenteert zich in optima forma

De ‘Bright World of Metals’ staat voor een nieuw oppervlakterecord: eind februari was 84.706 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte verkocht op de beurzen Gifa, Metec, Thermprocess en Newcast, die van 16 tot en met 20 juni zullen plaatsvinden in Düsseldorf. Ook wat het aantal exposanten betreft zetten de wereldwijd toonaangevende beurzen voor metallurgie en gieterijtechnologie hun ontwikkeling voort. Rond de 2000 ondernemingen zullen zich presenteren.

Beurs-projectleider Friedrich-Georg Kehrer: “Deze ontwikkeling is tegenwoordig geen vanzelfsprekendheid daar firma-overnames en fusies eigenlijk een stagnatie of zelfs een terugloop van het aantal exposanten en de tentoonstellingsoppervlakte zouden rechtvaardigen. Dat de ‘Bright World of Metals’ zich zo positief presenteert toont aan dat haar wereldwijd unieke karakter van het samengaan van de verschillende thematische bereiken – van de gieterijtechnologie via de metallurgie en warmteprocestechnologie tot aan gietstukken – een garantie voor het beurssucces is.”
Gifa, Metec, Thermprocess en Newcast bieden de vakbezoekers en exposanten van over de hele wereld op deze wijze een geweldig synergie-effect. Voor alle vier de beurzen is er een gezamenlijke entreekaart.

Gifa
Bij Gifa – Internationale gieterijvakbeurs met Technical Forum, met bijna zestig jaar de ‘oldie’ uit het beurskwartet, evenaart de omvang van dit jaar met 46.367 vierkante meter het record van 1999 (46.255). Ook wat de exposanten betreft behoort Gifa 2015 met 801 deelnemers tot een van de meest succesvolle evenementen uit haar beursgeschiedenis. Tot de exposanten behoren onder meer Bühler, Frech, Italpress maar ook Hüttenes-Albertus, Foseco ABB Automation, Künkel- Wagner, Heinrich-Wagner/Sinto, ASK Chemicals, het Oostenrijkse Fill, het Spaanse Loramendi en het Deense DISA. Projectmanager Raphaela Müller vult aan: “61 procent van de GIFA-exposanten komt momenteel van buiten Duitsland. Dat is een duidelijk indicatie voor de wereldwijde betekenis van de beurs.” Met exposanten uit 46 landen zal Gifa in de hallen 10 tot en met 13 en 15 tot en met 17 een afspiegeling van de wereldwijde markt voor gieterijtechnologie bieden. Gifa wordt gecompleteerd door een eersteklas vakprogramma met het Technical Forum en de Gifa-Treff waar vakbezoekers direct in de beurshallen informatie over innovaties en de technische trends van de toekomst, en dan vooral met het oog op energie-efficiëntie en resourcebesparing krijgen geboden.

Metec
Ook Metec – internationale vakbeurs voor metallurgie, ligt op succeskoers. Ze bereikt met 486 exposanten uit 35 landen en een tentoonstellingsoppervlakte van 21.456 vierkante meter is de hallen 3 tot en met 7 haar beste resultaat tot nu toe. Met 64 procent is het aandeel van internationale exposanten op Metec een uitstekend resultaat. Ze komen uit Europa en van overzee. Daarbij komt China met 75 deelnemers vóór de Italianen met 50 exposanten, en de USA en India, beide met 18 exposanten. Projectmanager Markus Liedtke zegt trots: “De exposantenlijst van Metec kan als het ‘Who is Who van de branche woorden gelezen. Met SMS/Siemag, Siemens/Mitsubishi maar ook Danieli die voor het eerst sinds lange tijd weer op Metec hun producten en diensten presenteren, hebben we de belangrijkste uit de branche aan boord.”
Metec onderscheidt zich verder door een uitstekend vakprogramma. Met de ESTAD (European Metallurgical Steel Techcnology and Application Days, de EMC (European Metallurgical Conference) en het lood- en zinksymposium Pb Zn biedt Metec de mogelijkheid om op internationaal niveau ervaringen uit te wisselen. Liedtke: “Op geen enkele andere plek ter wereld kunnen vakmensen zó geconcentreerd op dezelfde plaats en het zelfde tijdstip zo omvangrijk informatie inwinnen over de nieuwe ontwikkelingen binnen de metallurgie.”

Thermprocess
Het succesverhaal geldt in 2015 ook voor Thermprocess – de internationale vakbeurs met symposium voor de thermprocestechnologie. Met een duidelijk gestegen aantal vierkante meters presenteren dit jaar de belangrijkste spelers uit de branche hun producten en diensten, zoals Inductotherm, LOI Thermprocess, ABP Induction, SMS/Siemaq en Otto Junker. Gezamenlijk hebben de rond de 300 exposanten in de hallen 9 en 10 meer dan 10.300 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte geboekt. “Met een buitenlands aandeel van bijna 50 procent behoort Thermprocess eveneens tot ’s werelds toonaangevende beurzen en is voor ondernemingen uit 30 landen een absolute must”, bevestigt projectmanager Gerrit Nawracala de goede koers van de beurs. Op Thermprocess lopen de Italiaanse ondernemers traditiegetrouw voorop en voeren met 23 firma’s de buitenlandstatistiek aan, gevolgd door China met 19 en de VS met 15 deelnemers. Het Thermprocess-symposium biedt informatie over technische innovaties rondom de thema’s warmtebehandeling en moderne energie-technische installatieconcepten, en de speciale FOGI-tentoonstelling heeft het zwaartepunt bij het verhitten, smelten en gieten van metalen, verbrandingstechnologie en warmte- en oppervlaktebehandeling van metaal, keramiek en glas. zwaartepunt bij het verhitten, smelten en gieten van metalen, verbrandingstechnologie en warmte- en oppervlaktebehandeling van metaal, keramiek en glas.

Newcast
De jongste uit de groep van het metaalbeurzenkwartet is de in 2003 gestarte Newcast. “Onze Benjamin wordt volwassen”, zegt Janike Rotthoff, projectmanager van Newcast, enthousiast. “De productie van gietstukken heeft zich in het afgelopen decennium internationaal sterk ontwikkeld en dat wordt ook op Newcast weerspiegelt.” In 2015 zullen rond de 370 exposanten uit 31 landen op bijna 6.600 vierkante meter in de hallen 13 en 14 presenteren. Daarbij is de boekingssituatie een vrijwel exacte weergave van de wereldmarkt: de Chinese aanbieders van gietproducten zijn met 148 exposanten op NEWCAST sterk vertegenwoordigd en tonen aan dat ze inmiddels tot de grootsten op de mondiale markt behoren. De op één na grootste internationale deelname komt met 42 exposanten voor rekening van Turkije, terwijl Japan met 30 deelnemers de derde plek op de buitenlandstatiek bekleedt.
Newcast imponeert ook door de deelname van internationale marktleiders zoals Georg Fischer Automotive, Claas Guss, KSM Castings, Gießerij Heunisch en Finoba Automotive maar ook met een aantrekkelijk vakprogramma. Dit biedt in het Newcast Forum de mogelijkheid om kennis uit te wisselen met gerenommeerde experts uit de branche. Bij de populaire Newcast Award, de Oscar van de gieterijbranche, worden de meest innovatieve en creatieve gietstukken van het jaar onderscheiden en in een feestelijke setting aan het publiek gepresenteerd.

ecoMetals-campagne zet de toon
De belangrijkste thema’s binnen de gieterij-technische branches zijn zonder twijfel energie- en resourcebesparing. Om in deze energie-intensieve branches succesvol te kunnen produceren, en dan met name in landen met hoge energiekosten, is energiebesparing bij het productieproces, materiaal- en resource-vriendelijke verwerking, het gebruik van duurzame energie en een optimale energiecontrole doelbepalend. De ecoMetals-campagne, die Messe Düsseldorf vier jaar geleden in het leven heeft geroepen, zet zich specifiek voor deze segmenten in. In samenwerking met de VDMA-vakgroepen gieterijmachines en warmteprocestechnologie en de Blue Competence-lijn kunnen hier ondernemingen aan deelnemen die een voorbeeldfunctie vervullen waar het gaat om energie- en resource-efficiënt werken. Voor de bezoekers biedt Messe Düsseldorf op de ‘Bright World of Metals’ 2015 begeleide highlight-tours naar de ecoMetals-deelnemers (voertaal: Duits en Engels).

Voor het aanmelden of voor het vinden van alle actuele informatie kan men terecht op de websites van de beurzen onder de overkoepelende noemer The Bright World of Metals.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Gietburg Group neemt Franse gieterij over

21-02 De shell molding technologie maakt het mogelijk om complexe designs te ontwikkelen met uitdagende…

Bedrijf en Economie

VDL Castings bouwt gietwerkzaamheden af

08-01 In de afgelopen periode zijn weliswaar nieuwe markten en nieuwe afnemers voor gietstukken gevonden,…

Toeleveren

Hofleverancier Sanders is oud, maar gedraagt zich niet oud

18-05 Dat gebeurde op 13 mei door de Commissaris van de Koning in Overijssel A.…

Toeleveren

Nieuwe norm warmtebehandeling mechanische onderdelen

12-04 De norm zal een lijst met best-practices bevatten en kan gebruikt worden voor de…

Verspanen

Machinefabriek vervult belangrijke rol in nabewerking gietstukken

31-03 De laatste jaren heeft Dekens flink geïnvesteerd in het machinepark. Recent zijn bijvoorbeeld nog…

Verspanen

Dekens Metaalgieterijen excelleert met hoogwaardig gietwerk uit moderne gieterij

08-02 In 2008 heeft Dekens de activiteiten van de gieterij nog verder versterkt met een…

3D

Bewogen maar geslaagde jubileumeditie RapidPro

09-03 De tiende editie van de vakbeurs RapidPro in Veldhoven toonde de complete digitale productie…

Toeleveren

Buvo vol plannen in jubileumjaar

19-02 Met vergevorderde plannen voor een verdere uitbreiding van de geautomatiseerde bewerkingshal Buvo 4.0 en…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?