Buislaser biedt Buitelaar Metaal nieuwe mogelijkheden

0
134

In het Westland stonden al wel enkele buislasersnijmachines, maar die worden allemaal ingezet voor eigen gebruik. Dat doet Buitelaar Metaal in De Lier ook, maar dit bedrijf biedt zijn buislasercapaciteit ook aan derden aan.

Complete eindproducten maken. Dat is de kracht van Buitelaar Metaal. Vaak zijn dat heel bijzondere producten, helemaal ontworpen en geproduceerd volgens de wensen van de klant. Bijvoorbeeld een mobiele tribune voor een bank, of een compleet ingerichte zeecontainer die als tijdelijk verkooppunt kan dienen voor een grote supermarktketen bij de verbouwing van een filiaal. Maar ook kleinere producten zoals verplaatsbare ballastbakken (cube’s) voor vlaggenmasten, presentatiemeubels en inpaktafels.
Opvallend is de grote diversiteit aan opdrachten; allemaal maatwerk voor diverse branches. De basis hiervoor ligt vaak in een CAD-tekening of een eenvoudige schets. De verdere ontwikkeling gaat dan in nauw overleg met de opdrachtgever, waarbij Richard Buitelaar, die het bedrijf in 2001 is gestart, het creatieve brein is. “Vaak heeft de klant of zijn marketingbureau zelf al een concept in het hoofd. De realisatie daarvan doen wij dan helemaal. Daar zijn we sterk in”, zegt mede-eigenaar Dennis van Mil. “We maken de tekeningen en de vertaalslag van ontwerp naar product.”

Allround metaalbedrijf
Buitelaar is een allround metaalbedrijf. Dagelijks werken er tien mensen aan fraaie projecten, veelal in de werkplaats, waar nodig ook op locatie. Ze beschikken over een eigen machinepark voor lassen, knippen, zetten, plasmasnijden en draaien. Daarnaast heeft Buitelaar Metaal een netwerk van toeleveranciers om zich heen voor verzinken, poedercoaten, bestickeren en dergelijke. “Monteren doen we ook, zo kunnen we producten compleet voor onze rekening nemen”, aldus Van Mil.

Buislaserwerk
In de producten wordt steeds vaker buislaserwerk toegepast. Want hierdoor kunnen ze niet alleen efficiënter, maar ook mooier en sneller worden gemaakt. En er is meer ruimte voor creativiteit. Tot voor kort moest het buislaserwerk worden uitbesteed. Het was mede Chris Overkleeft, die als zzp’er al veel voor Buitelaar Metaal werkte, die met de suggestie kwam om zelf te gaan buislasersnijden. Hij wilde meedoen in dit avontuur en ook operationeel verantwoordelijk worden voor de machine.

Ervaring met Durma
Buitelaar Metaal had reeds goede ervaringen met een kantbank en een schaar van Durma, een Turkse fabrikant die in Nederland wordt vertegenwoordigd door Tuwi. Daarom werd er voor de buislaser ook bij Tuwi aangeklopt. Met als resultaat dat er sinds afgelopen voorjaar een Durma profiel fiberlasersnijmachine HD-TC 60170 bij Buitelaar Metaal operationeel is. Deze machine is geschikt voor het bewerken van een maximale buis diameter van Ø 170 mm, maximale koker afmeting 120×120 mm en maximale rechthoek afmeting 150×100 mm. Dankzij de 2 kW laserbron snijdt de SL Precitec Procutter snijkop (met automatische focusinstelling) door staal met een wanddikte van 8 mm, aluminium 6 mm en RVS 4 mm. Bij de machine is de Lantek Flex 3D tube werkvoorbereidingssoftware, (inclusief automatisch nesten) geleverd.

Efficiënter en netter produceren
Buitelaar Metaal merkte al direct de voordelen van de buislaser bij het maken van de eigen producten. De machine lasert uitsparingen in buis- en kokerprofielen. Deze kunnen worden voorzien van gaten(patronen) en contouren. Tevens kunnen aan de uiteinden van de profielen willekeurige vormen worden aangebracht. “Door slim te ontwerpen kunnen we sneller, efficiënter en netter produceren”, zegt Chris Overkleeft. “De werkvoorbereiding versnelt, de bewerking zelf gaat sneller en we maken minder fouten. Zagen en boren hoeft niet meer. De mensen die zich daarmee bezighielden, kunnen nu andere dingen doen. En de lassers die met de gesneden profielen aan de slag gaan, hebben hun rolmaat op kunnen bergen, dankzij de nauwkeurigheid waarmee de machine snijdt en het slim ontwerpen.”

Toeleveren
De buislaser heeft voldoende capaciteit om ook te gaan toeleveren. Daar is veel interesse voor, zo heeft Buitelaar Metaal reeds gemerkt op open dag, begin juli. Overkleeft: “Buislaseren is toegankelijk voor een breed publiek. We kunnen al wat met een simpel schetsje. Daar moet een vertaalslag van worden gemaakt want de buislaser doet zijn werk aan de hand van een machinefile welke van een tekening met bestandstype STEP gerealiseerd kan worden. Wie niet de vaardigheden in huis heeft om deze tekeningen te maken, kan dit door ons laten doen.”

Uitdagingen
Het werk op de buislaser groeit snel. “Nu we hem hebben, ga je er ook naar werken”, verklaart Overkleeft. Hij snijdt veel klantspecifiek werk in kleine series op de machine, maar heeft ook al hele bundels met materiaal verwerkt: RVS, staal en aluminium, maar omdat het een fiberlaser is, kunnen ook reflecterende materialen als koper en messing worden gesneden.

Mede dankzij de begeleiding van Durma en Tuwi heeft hij de machine al goed onder de knie.  “De opbouw is probleemloos verlopen, de service van Durma is sterk. Ook de begeleiding om met de machine en de techniek vertrouwd te raken, doen ze heel goed.”

Buitelaar Metaal zegt niet gauw nee tegen opdrachten. Daardoor ziet het bedrijf zich ook met de buislaser regelmatig voor uitdagingen gesteld. Iets te brede U-profielen, platte strips, het is allemaal al gesneden. “Zulke uitdagingen vinden we alleen maar leuk.”