Burgmetaal houdt lucht in de werkplaats schoon

Een veilige en vooral ook schone werkomgeving is van groot belang voor zowel de gezondheid als de concentratie van medewerkers. Als productiebedrijven daar onvoldoende aandacht aan besteden, kunnen de risico’s op gezondheidsklachten, concentratieverlies en vermoeidheid sterk toenemen.

Steeds meer metaalbedrijven nemen daarom maatregelen om te voorkomen dat fijnstof en olienevel de werkruimte vervuilen. Burgmetaal is zo’n bedrijf dat zich bewust is van de meerwaarde van een gezonde werkomgeving en om die reden het hele machinepark onlangs heeft voorzien van Dormatec Aircleaners.

Van Burg Metaalbewerking en Machinebouw in Waterlandskerkje (Zeeuws-Vlaanderen) is machinefabrikant voor de voedingsmiddelenindustrie en toeleverancier van verspanende onderdelen. Het bedrijf beschikt over zeven high-end CNC draaimachines en vier high-end bewerkingscentra. Directeur-eigenaar Piet van Burg ziet draai- en freesmachines als de grootste veroorzakers van olienevel (of oliemist) die bij intensief gebruik de werkruimte met een vettige nevel vullen. “Medewerkers klaagden vooral in de winter, wanneer de overheaddeuren dicht bleven, over de olienevel die als een hinderlijke damp in de werkruimte bleef hangen. Met de inzet van nieuwe machines met hoge druksystemen nam dat nog verder toe. We hebben daarom als test op twee machines een oliemistfilter laten plaatsen. Maar die deden niet goed wat ze moesten doen.”

Geen olienevel meer
Na kritisch vergelijk van een aantal systemen besloot Piet van Burg dit najaar alle verspanende machines uit te rusten met Dormatec Aircleaners. “Volgens opgave van de leverancier verwijderen deze oliemistfilters schadelijke emissies, stoffen, olienevels en aërosolen op effectieve wijze (99,97%) uit de lucht die vrijkomt uit draai- en freesmachines. In dat systeem hadden we meer vertrouwen. Al na de eerste week kwam er geen olienevel meer in de werkruimte en nam de vervuiling in de machines ook vergaand af”, aldus Van Burg. “Bovendien zijn de Aircleaners absoluut geluidloos.”

Kostenbesparing
De Aircleaners van Dormatec worden op de machine gemonteerd en zijn voorzien van een meertrapsfiltratie. De reinigbare filters, die zorgen voor een effectieve afzuiging en filtratie van emulsienevel, olienevel, rook en hinderlijke geuren, betekenen een kostenbesparing ten opzichte van systemen waarbij de filters moeten worden vervangen. “De oliemistfilters zijn geschakeld aan de machinebesturing. Zodra de productie stopt, schakelen de filters in een pauzestand. Ook wanneer een machine midden in de nacht een job heeft afgewerkt”, besluit Piet van Burg.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

MetaalNieuws Extra IM

Efficiënt ventileren op basis van fijnstofmetingen

27-09 Bij Alius klimaatconcepten vinden we het belangrijk dat jouw medewerkers in een veilige en…

Verspanen

Scen vindt stabiel verspaningsproces naast machine

22-09 Om meer output te genereren met het huidige machinepark en ook om een aangenaam…

Verspanen

Optimaliseren verspaningsproces is vaak eenvoudig

06-09 Het gaat hierbij om olieafscheiders, olie- en spanenzuigers, koelinstallaties, apparatuur voor vloeistoffiltratie en olienevelfiltratie,…

Verspanen

Cobot biedt Evink helpende hand in onbemande productie

05-05 “Er staan veel hoogwaardige CNC-machines in Nederland en dat maakt het een moeilijke markt.…

Verspanen

Dormatec levert spanenpersen voor grote volumes

27-01 Hiermee biedt Dormatec naast de compacte brikettenpersen nu ook een lijn spanenpersen voor de…

Verspanen

Dormatec luchtreiniger bestrijdt besmetting via aerosolen

28-07 Dormatec introduceert een filtersysteem dat de verspreiding van virussen en bacteriën via aerosolen tegen…

Verspanen

Grote doos vol spanen wordt klein bakje met schijfjes

25-11 Met een grote doos vol aluminium spanen achterin de auto begaven Loek Claessens en…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X