Bystronic start roadshow met compacte kantbank Xpert 40

Bystronic introduceert binnenkort de Xpert 40 in de Benelux. Eerst staat deze compacte, snelle en ergonomische kantbank voor het snel buigen van kleine delen centraal tijdens de vakbeurs MTMS op 25, 26 en 27 maart in Brussel. Direct daarna start Bystronic in Nederland een roadshow, waarbij twee Xperts 40 een jaar lang verschillende adressen zullen aandoen.

Een roadshow is volgens sales manager Erik Metternich van Bystronic Benelux dé manier om te deze nieuwe kantbank te introduceren. Want de Xpert 40 is een ‘plug and play’ machine, de eerste van de Zwitserse machinebouwer. De 4 ton wegende machine kan met een heftruck (en dus ook op een vrachtwagen), eenvoudig worden verplaatst en met slechts het insteken van de stekker operationeel worden gemaakt.
Op 2 april wordt de Xpert 40 tijdens een open huis bij Bystronic Benelux in Hardinxveld-Giessendam onthuld voor de Nederlandse markt. Daarna gaan vanaf 8 april twee machines op tournee door Nederland. Iedere plaatbewerker met interesse mag twee weken lang kostenloos een machine proberen. “We brengen hem, sluiten hem aan en halen hem twee weken later weer op”, aldus Metternich. “En dan hopen we natuurlijk dat de machine zo goed bevalt dat de gebruikers de tranen in de ogen hebben dat hij weer weggaat.”
De belangstelling voor de roadshow is groot. Naar aanleiding van de Euroblech in Hannover, waar de Xpert 40 haar wereldpremière beleefde, hebben zich al dertig Nederlandse bedrijven gemeld, die de machine wel in de praktijk willen uitproberen.

Hoge mate van dynamiek
De Xpert 40 geeft een impressie van de visie van Bystronic op buigmachines van klein formaat. Het innovatieve lichtgewicht ontwerp van de machine levert een hoge mate van dynamiek bij buigsnelheden tot 25 mm per seconde. Dit betekent dat kleine delen tot drie keer sneller gebogen kunnen worden dan met de grote equivalenten. Op buiglengtes tot 1 meter genereert de Xpert 40 een buigkracht van 40 ton. De nieuwe ByMotion aandrijving zorgt voor een geharmoniseerd samenspel van snelheid, nauwkeurigheid en kracht. Door het coördineren van de acceleratie van de bovenbalk en de zes achteraanslagen wordt de hoogst mogelijk herhalingsnauwkeurigheid bereikt.

Samen met gebruikers ontwikkeld
Een opvallend aspect aan deze Xpert 40 is dat hij is ontwikkeld door de ingenieurs van Bystronic in nauwe samenspraak met de verkopers, grote en kleine gebruikers uit de hele wereld en een industrieel designbureau. Deze aanpak is zo goed bevallen, dat er in de toekomst waarschijnlijk vaker voor deze aanpak zal worden gekozen. “Feitelijk is het op deze wijze ontwikkelen van nieuwe machines denkbaar voor al onze productgroepen”, aldus Erik Metternich van Bystronic Benelux, een van de sales mensen die bij de ontwikkeling van de nieuwe kantbank was betrokken. Hij is razend enthousiast over deze aanpak. “We hebben er zo’n 2 jaar aan gewerkt. Toen in augustus het eerste werkende model werd gepresenteerd, waren alle betrokkenen er enthousiast over, omdat de input van iedereen echt wat heeft opgeleverd.”
De rol van het industrieel designbureau was vooral om vanuit een onafhankelijk en onbevooroordeeld perspectief naar de kantbank te kijken. De gebruikers lieten zich vooral leiden door datgene wat ze in hun dagelijkse praktijk tegenkomen. De ingenieurs van Bystronic brachten hun kennis van machinebouw in en hielden de Zwitserse kwaliteitsnormen het oog en de verkopers de potentiële kansen in de markt. Daardoor is een machine ontstaan, die naast een aansprekende vormgeving uiterst ergonomisch en gebruiksvriendelijk is en tevens de kwaliteit biedt die de markt van Bystronic is gewend.

Opbergruimte gereedschappen
Zo is de machine voorzien van de nodige opbergruimte voor het ordelijk opbergen van de gereedschappen. De boven- en ondergereedschappen bevinden zich in uitschuifbare laden aan weerszijden van de kantbank en zijn gemakkelijk te pakken en weer op te bergen. Er is ruimte voor 12 meter gereedschappen in de kantbank. De ergonomische werktafel is op verschillende hoogtes in te stellen; de gebruiker kan zowel zittend als staand werken. De machine is voorzien van een groot gebruiksvriendelijk 22 inch touchscreen scherm met ByVision bending besturing. Op voorspraak van met name de klanten kan dit scherm naar binnen worden geklapt, zodat het niet beschadigd kan raken als er lange werkstukken gebogen moeten worden.
Metternich noemt met name het ‘plug en play’ aspect een sterk punt. “Deze kantbank kan gemakkelijk binnen het bedrijf worden verplaatst; als het zo uit komt kan hij bij de lasersnijmachines of bij de lasafdeling worden neergezet. Maar hij kan ook tijdelijk worden verhuurd aan een ander bedrijf.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Automatisering

‘Kantbank programmeren hoort thuis op de werkvoorbereiding’

09-06 “Want eigenlijk is dat een onlogische route, omdat je de plaatuitslag pas kunt snijden…

Plaatbewerking

Kantbank Goudsmit Magnetics functioneert weer top!

20-04 Goudsmit Magnetics in Waalre ontwerpt en bouwt industriële magneetsystemen en hightech magneetcomponenten. Deze vinden…

Plaatbewerking

De cirkel is rond voor Adlas Metaalbewerking

23-03 Want toen Adlas nog uitsluitend in Arkel was gevestigd, vormde de rivier De Boven…

Plaatbewerking

Ziptool reduceert gereedschapswissels op kantbank

09-03 Ziptool is het bedrijf van Bart Embrechts. Hij is er 5 jaar geleden mee…

Plaatbewerking

Den Oudsten breidt zetcapaciteit flink uit

23-02 Bedrijfsleider Pieter den Oudsten noemt dit ‘het wat dunnere plaatwerk’. M. den Oudsten Buigwerken…

Plaatbewerking

Complete kantbank geeft De Wilde alle vrijheid

22-02 De Wilde Metaal is gespecialiseerd in plaat- en constructiewerk. Door de veelzijdigheid van de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X