Bystronic verruimt de spelregels

Stap voor stap begeleidt Bystronic haar klanten op weg naar de Smart Factory. Hoe de contouren van zo’n slimme plaatwerkfabriek eruit zien, demonstreerden de Zwitsers op de Euroblech met een geautomatiseerde productielijn voor lasersnijden. Hierin worden de plaatdelen voorbewerkt (markeren, gaten boren en tappen), gesneden, getransporteerd, op order gesorteerd en opgeslagen. Op de achtergrond zorgt een alomvattend softwareontwerp ervoor dat alle processtappen naadloos worden geïntegreerd.

Met flexibele systeemoplossingen als deze breidt Bystronic de spelregels van de plaatbewerking uit. Tot dusverre gold: je produceert óf snel óf veelzijdig. Die keus hoeft straks niet meer gemaakt te worden. In de toekomst zullen plaatbewerkers in staat zijn kleine series of individuele massaproducten tegen gelijke condities te maken als gestandaardiseerde grote series. “Met de nieuwe generatie van onze snij- en buigsystemen kunnen gebruikers hun processen veel eenvoudiger omstellen en zo sneller op de eisen van hun klanten reageren”, aldus CEO Alex Waser van Bystronic. “Het gaat er daarbij om alle individuele processen rondom het lasersnijden en het buigen te versmelten tot een netwerk van intelligente componenten. Daarmee krijgen eindgebruikers meer flexibiliteit en transparantie in hun productie. Dat zijn twee belangrijke voorwaarden om producten sneller, goedkoper en intelligenter te produceren dan ooit.”

Naadloos geïntegreerd
De Production Line die werd getoond op de beurs in Hannover, is een volledig geautomatiseerde productieoplossing die draait om een fiberlasersnijsysteem. Het digitale Shop Floor Control System integreert de lijn in een bestaande metaalbewerkingsomgeving. Dit begeleidende systeem zorgt ervoor dat gebruikers hun productie kunnen opzetten rond de Production Line waarin alle bewerkingstappen van het plaatmetaal naadloos geïntegreerd zijn. De lijn kan plaatmateriaal verwerken in zowel grote series als op een kleine schaal. De geïntegreerde laser- en automatiseringstechnologieën passen zich flexibel aan de wisselende orders aan en zijn daarnaast in staat een op maat gemaakte uitbreiding met modulaire opties te faciliteren. Het idee hierachter is veelzijdigheid en productiviteit te kunnen combineren. Deze combinatie is mogelijk dankzij het modulaire ontwerp van de geïntegreerde systemen en de software die alle processtappen digitaal verbonden houdt.

Bystronic verruimt de spelregels

Binnen het Shop Floor Control System zorgt elk geïntegreerd systeem voor real-time informatie over de huidige orderstatus, over vereist onderhoud of storingen. Al deze informatie kan gevisualiseerd worden op een controlestation.

Fiberlaser bepaalt tempo
Het hart van de lijn is de ByStar Fiber 3015. Gevoed door een 10 kW sterke laser bepaalt deze machine de snelheid van het volledige productieproces. In de ByStar Fiber zitten gepatenteerde optieken en een door Bystronic ontwikkelde snijkop die nauwkeurig het brandpunt van de laserstraal aanpast aan de plaatdikte en het soort materiaal. Dit zorgt ervoor dat de fiberlaser constant optimale snijkwaliteit kan garanderen ondanks wisselende metaaldiktes en materialen. Binnen de Production Line verwerkt de ByStar Fiber staal, RVS, aluminium en non-ferro metalen zoals koper en messing in plaatdiktes van 0,8 tot 25 mm.

Ontlaadautomatisering
De ByTrans Cross laad- en ontlaadautomatisering is direct verbonden aan de fiberlaser. Deze zorgt ervoor dat de toevoer en afvoer van materialen bij blijft met de snelle fiberlaser. Dit doet de ByTrans Cross door de benodigde metalen platen aan te leveren en de gesneden onderdelen en het restmateriaal te verwijderen van de wisseltafels na het snijproces. Hiervoor is de ByTrans Cross verbonden met een opslagsysteem. Hier worden alle metalen platen die benodigd zijn voor de snijplannen opgeslagen. Het opslagsysteem zorgt ook voor de opslag van gesneden onderdelen en reststukken.

Sorteren
Om het ontladen van het lasersnijsysteem nog flexibeler te maken breidt Bystronic de ontlaadfunctie van de ByTrans Cross uit met de BySort module. Dit maakt het mogelijk gesneden onderdelen die klaar zijn voor de volgende stap op extra ontlaadposities te lossen, naast het lasersnijsysteem. Onder andere ondersteunt dit gebruikers met het verwerken van grote series waar de individuele gesneden onderdelen apart gesorteerd moeten worden afhankelijk van de opdrachten, buiten het opslagsysteem. BySort stapelt de onderdelen netjes op materiaaltrolleys, pallets, transportbanden of zelfs autonome transportvoertuigen op, afhankelijk van de eisen van de productieomgeving.

Tappen en boren
In de nabije toekomst zal de Production Line uitgebreid kunnen worden met waardetoevoegende processen voor het voorbewerken van gesneden onderdelen. Bystronic liet op de Euroblech al een prototype zien van ByFlex. Dit is een extra geïntegreerd systeem dat voorafgaand aan het lasersnijproces gaten boort en ontbraamt en draad tapt, eventueel met verzinkboren, in plaatuitslagen. De integratie van dit systeem, zelfs voor het lasersnijproces, zorgt ervoor dat gebruikers optimaal gebruik maken van secundaire procestijd binnen de Production Line. Hetzelfde geldt voor het markeren van onderdelen, dat eveneens in de lijn was geïntegreerd.

Bystronic verruimt de spelregels

De Production Line is een volledig geautomatiseerde productieoplossing die draait om een fiberlasersnijsysteem. Het digitale Shop Floor Control System integreert de lijn in een bestaande metaalbewerkingsomgeving.

Besturen en monitoren
Op het gebied van steeds meer verbonden netwerken en automatisering vragen metaalbewerkingsbedrijven zich af: Hoe kunnen complexe productieomgevingen waarin geautomatiseerde systemen zoals de Production Line en individuele machines verbonden zijn met elkaar toch bestuurd en gemonitord worden? Met het Shop Floor Control System (letterlijk: Werkvloer Controle/Besturing Systeem) liet Bystronic nieuw ontwikkelde software zien voor juist deze toepassing. Verbonden met alle bewerkingsstations neemt het Shop Floor Control System de gecentraliseerde besturingsfunctie op zich en helpt het gebruikers om altijd een optimale productieflow te behouden, waarin geplande productietijden en levertijden betrouwbaar worden gehaald. Lasersnijsystemen, kantbanken, automatiseringsoplossingen, geïntegreerde robots en machines van derde partijen – al deze machines moeten gecoördineerd worden in een verbonden productieomgeving. In complexe productieomgevingen is dit volgens Bystronic de enige manier om ervoor te zorgen dat productieorders soepel door elke processtappen lopen.
Binnen het Shop Floor Control System zorgt elk geïntegreerd systeem voor real-time informatie over de huidige orderstatus, over vereist onderhoud of storingen. Al deze informatie kan gevisualiseerd worden op een controlestation. Hier kan de productiemanager op schermen zien of alle geïntegreerde systemen soepel lopen en of er waarschuwingen zijn, waar vervolgens snel op gereageerd kan worden.

Flexibel buigen
Met de nieuwe kantbank Xpert Pro breidt Bystronic de productlijn Xpert uit. Deze machine ondersteunt veeleisende gebruikers bij het buigen met de hoogste mate van flexibiliteit en performance. Voor de meest verschillende toepassingsgebieden in het kanten zijn verschillende configuraties beschikbaar. Features zoals dynamische bombering en gepatenteerde druk referentietechnologie zorgen voor een constant hoge buigkwaliteit op de Xpert Pro. Daarbij komen intelligente ondersteunende functies. Zoals de materiaalrondinggenerator en het hoekmeetsysteem LAMS om de hoogste nauwkeurigheid vanaf het eerste buigdeel te realiseren.

Bystronic verruimt de spelregels

Een 7-assige robot pakt de te buigen delen op, brengt ze nauwkeurig in positie om te buigen op de Xpert Pro en sorteert ze aansluitend op order. Ook plaatst de robot de gereedschappen.

Met robot
In combinatie met een veelzijdige robot vormt de Xpert Pro een volautomatisch buigcentrum. Een 7-assige robot pakt de te buigen delen op, brengt ze nauwkeurig in positie om te buigen op de Xpert Pro en sorteert ze aansluitend op order. De cel kan plaatdelen tot een maximaal gewicht van 270 kilo handlen. De robot neemt ook het nauwkeurig uitrusten van de kantbank met de passende gereedschappen over. Hiervoor integreert Bystronic een gereedschappenmagazijn met een voorraad benodigde gereedschappen in de cel. Met een maximaal tonnage van 320 ton verwerkt de buigautomaat een breed spectrum plaatproducten. De Bending Cell is volgens de producent even ideaal voor het efficiënte afwerken van herhaalorders met grote stuksaantallen als voor gevarieerde orderlijsten met kleinere seriegroottes.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Euroblech zit al op 1300 exposanten

13-07 Samen hebben ze al een netto tentoonstellingsruimte van 88.600 vierkante meter geboekt  op de…

Plaatbewerking

Euroblech ligt op koers voor langverwachte comeback

04-05 Sinds de laatste versoepeling van de Covid-beperkingen is volgens beursorganisator Mack-Brooks Exhibitions de vraag…

Plaatbewerking

Compacte uitbreiding van snijcapaciteit Daamit

26-04 Daamit viert op 2 juli het 50-jarig bestaan. Het bedrijf is een halve eeuw…

Plaatbewerking

Bystronic wapent zijn machinesystemen tegen cyberaanvallen

12-04 De twee bedrijven zullen hun eerste gezamenlijke oplossing voor het beschermen van de snij-,…

Plaatbewerking

LVD richt LVD Robotic Solutions op na overname Solutions Unit van Kuka Benelux

06-04 De nieuwe firma zal de ervaring van het Kuka-team combineren met de expertise van…

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Plaatbewerking

Terug naar dagdienst met twee lasers

15-03 Directeur/eigenaar Jessica van Schijndel en haar team zijn drukdoende Van Schijndel Metaal – dat…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat & Buisbewerking

21-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X