CADCAM engineer gaat 3D printen

Met zijn in Zoetermeer gevestigde bedrijf Keijzer CAD CAM programmeringen en diensten biedt Gydo Keijzer allround CNC ondersteuning aan voor verspanende bedrijven en werkplaatsen. Hij buigt zich vaak over gecompliceerd programmeerwerk, waar zijn opdrachtgevers zelf niet uitkomen.

Steeds meer kwam hij daarbij echter tot het besef dat hij zijn klanten ook zou kunnen helpen door de onderdelen te printen. “Sommige dingen hoeven niet te worden gefreesd. Denk aan een kabeldoorlaat die niet wordt belast of een onderdeel dat geen zichtdeel is. Het 3D printen van dergelijke onderdelen gaat sneller en goedkoper dan 5-assig verspanen.”

Voor industrieel gebruik
Keijzer was daarom al enige tijd op zoek naar een goede en betaalbare 3D printer. “Veel 3D printers doen niet veel meer dan laagjes plastic op elkaar lijmen. Maar dat wilde ik niet.” Hij kwam in contact met het nieuwe bedrijf Vekashape, dat in de Benelux de VShaper 3D printers van de Poolse fabrikant Verashape op de markt brengt. Dit zijn 3D printers op basis van filamenten, die zijn ontwikkeld vanuit een CNC-achtergrond. Dat betekent dat ze een monoblock constructie hebben en uitgerust zijn met lineaire geleidingen. Daarmee zijn ze geschikt voor industrieel gebruik, al richt Vekashape zich op de complete markt, dus ook op consumenten en kunstenaars.

Dit was de printer die Keijzer zocht. Hij was overtuigd door de afzuiging die er op zit, de nauwkeurigheid, de lineaire geleidingen en de stevigheid van de constructie en heeft gekozen voor het instapmodel Vshaper Go. Hiermee kan betrouwbaar PLA, maar ook ABS  worden geprint. Keijzer zal met name ABS gaan printen omdat dit industriële eigenschappen heeft.

Hij ziet het aanbieden van het 3D printen van onderdelen als ‘een stukje eerlijkheid’ naar zijn klanten toe. “Ik wil ze in overweging geven dat het niet altijd nodig is om duur te frezen, maar dat er een aantrekkelijk alternatief is. Tevens is dit een goede uitbreiding voor mijn bedrijf. Ik kan mijn Spaceclaim en Edgecam software nu volledig gebruiken om printbare onderdelen te maken. En terwijl de printer print, ben ik gewoon bezig met mijn programmeerwerk.”

Meerdere printers
Gydo Keijzer wil het niet bij één printer laten en ook niet bij het printen van alleen kunststof. Hij hoopt en verwacht snel zijn volgende printer aan te schaffen. “De Peek printer in het assortiment van Vekashape is voor mij ook heel interessant.”

Voor Honorata Verbunt, oprichtster van Vekashape, betekende de order van Gydo Keijzer de verkoop van haar eerste printer in Nederland. De verkoop werd begin november beklonken op METAVAK Gorinchem, waar Vekashape zich presenteerde. Naast de VShaper Go heeft Vekashape diverse andere printers in het assortiment. De VShaper One Single heeft één spuitnozzle en is geschikt voor het printen van generieke materialen. De V-Shaper One Double, is dezelfde printer, maar met dubbele spuitkop. Hiermee kunnen dus twee materialen en/of twee verschillende kleuren tegelijk worden geprint. De V-Shaper One Pro is speciaal ontwikkeld voor het printen van Peek en de VShaper Custom wordt op klantspecificatie gebouwd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

WiCAM stimuleert integratie volop

17-04 “Op de Nederlandse Metaal Dagen zullen we graag laten zien dat dit ook echt…

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

3D

3D-printing creëert nieuwe mogelijkheden voor Seco Tools

23-03 Het ontwikkelen en vervaardigen van prototypes door middel van additive manufacturing (AM) wordt steeds…

3D

SLS geeft Schneider Eletric nieuwe productiemogelijkheden

23-01 De Schneider Electric Group is met meer dan 160.000 werknemers wereldwijd een van de…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

Automatisering

Nieuwe functie 5-assige radiale bewerking in hyper MILL CAD/CAM

21-11 Deze CAD/CAM software wordt gewaardeerd als een consistente totaaloplossing in de gereedschaps- en matrijzenbouw,…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021