CADCAM engineer gaat 3D printen

0

Met zijn in Zoetermeer gevestigde bedrijf Keijzer CAD CAM programmeringen en diensten biedt Gydo Keijzer allround CNC ondersteuning aan voor verspanende bedrijven en werkplaatsen. Hij buigt zich vaak over gecompliceerd programmeerwerk, waar zijn opdrachtgevers zelf niet uitkomen.

Steeds meer kwam hij daarbij echter tot het besef dat hij zijn klanten ook zou kunnen helpen door de onderdelen te printen. “Sommige dingen hoeven niet te worden gefreesd. Denk aan een kabeldoorlaat die niet wordt belast of een onderdeel dat geen zichtdeel is. Het 3D printen van dergelijke onderdelen gaat sneller en goedkoper dan 5-assig verspanen.”

Voor industrieel gebruik
Keijzer was daarom al enige tijd op zoek naar een goede en betaalbare 3D printer. “Veel 3D printers doen niet veel meer dan laagjes plastic op elkaar lijmen. Maar dat wilde ik niet.” Hij kwam in contact met het nieuwe bedrijf Vekashape, dat in de Benelux de VShaper 3D printers van de Poolse fabrikant Verashape op de markt brengt. Dit zijn 3D printers op basis van filamenten, die zijn ontwikkeld vanuit een CNC-achtergrond. Dat betekent dat ze een monoblock constructie hebben en uitgerust zijn met lineaire geleidingen. Daarmee zijn ze geschikt voor industrieel gebruik, al richt Vekashape zich op de complete markt, dus ook op consumenten en kunstenaars.

Dit was de printer die Keijzer zocht. Hij was overtuigd door de afzuiging die er op zit, de nauwkeurigheid, de lineaire geleidingen en de stevigheid van de constructie en heeft gekozen voor het instapmodel Vshaper Go. Hiermee kan betrouwbaar PLA, maar ook ABS  worden geprint. Keijzer zal met name ABS gaan printen omdat dit industriële eigenschappen heeft.

Hij ziet het aanbieden van het 3D printen van onderdelen als ‘een stukje eerlijkheid’ naar zijn klanten toe. “Ik wil ze in overweging geven dat het niet altijd nodig is om duur te frezen, maar dat er een aantrekkelijk alternatief is. Tevens is dit een goede uitbreiding voor mijn bedrijf. Ik kan mijn Spaceclaim en Edgecam software nu volledig gebruiken om printbare onderdelen te maken. En terwijl de printer print, ben ik gewoon bezig met mijn programmeerwerk.”

Meerdere printers
Gydo Keijzer wil het niet bij één printer laten en ook niet bij het printen van alleen kunststof. Hij hoopt en verwacht snel zijn volgende printer aan te schaffen. “De Peek printer in het assortiment van Vekashape is voor mij ook heel interessant.”

Voor Honorata Verbunt, oprichtster van Vekashape, betekende de order van Gydo Keijzer de verkoop van haar eerste printer in Nederland. De verkoop werd begin november beklonken op METAVAK Gorinchem, waar Vekashape zich presenteerde. Naast de VShaper Go heeft Vekashape diverse andere printers in het assortiment. De VShaper One Single heeft één spuitnozzle en is geschikt voor het printen van generieke materialen. De V-Shaper One Double, is dezelfde printer, maar met dubbele spuitkop. Hiermee kunnen dus twee materialen en/of twee verschillende kleuren tegelijk worden geprint. De V-Shaper One Pro is speciaal ontwikkeld voor het printen van Peek en de VShaper Custom wordt op klantspecificatie gebouwd.