Centrum voor slimme industriële oplossingen geopend

Op het Kennispark naast de Universiteit Twente in Enschede is dinsdag het Advanced Manufacturing Centre (AMC) geopend. Het AMC maakt het voor fabrikanten mogelijk om slimme industriële oplossingen te ervaren en te verkennen.

Het AMC maakt het voor fabrikanten mogelijk om slimme industriële oplossingen te ervaren en te verkennen.

 

Het centrum is de nieuwe faciliteit van het Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing van de Universiteit Twente, dat onderzoeksondersteuning biedt aan de maakindustrie in Oost-Nederland.

Uniek platform voor kleine bedrijven

Het AMC biedt een uniek platform in Nederland waar bedrijven ideeën en alternatieven kunnen uitproberen, zodat ze de best mogelijke informatie krijgen voordat ze zich committeren aan grote investeringen. Dit is vooral belangrijk voor kleine bedrijven die zich geen eigen onderzoek en ontwikkeling kunnen veroorloven.

Twee demonstrators

De locatie is opgebouwd rond twee grote demonstrators, de ene gebaseerd op de procesketen van metaal 3D-printen en de andere op een herconfigureerbaar, modulair assemblageproces. Beide zijn sterk geautomatiseerd en worden ondersteund door geavanceerde digitale twins die worden aangestuurd door real-time gegevens.

Betere productietechnologie

Fabrikanten worden voortdurend uitgedaagd om betere producten te leveren, met een kortere time-to-market en tegen lagere kosten. Consumenten voegen hier nog meer uitdagingen aan toe door oplossingen te vragen die vaak kleine batchgroottes vereisen. De enige manier om deze uitdagingen aan te gaan is door betere productietechnologie, ondersteund door digitale modellen en nieuwe AI-concepten. Het AMC biedt een platform om dit te onderzoeken in combinatie met de specifieke behoeften van industrieën in de regio.

Oplossingen bieden

Het Fraunhofer Innovation Platform aan de UT (FIP-AM@UT) bestaat uit een multidisciplinair team van gemotiveerde ingenieurs die zich richten op het bieden van oplossingen voor de lokale maakindustrie. Deze ingenieurs putten uit de kennis en expertise van de UT en het Fraunhofer Institute for Production Technology, gevestigd in Aken (D), en via de rest van het Fraunhofer-netwerk. Geavanceerde concepten kunnen worden onderzocht ten behoeve van de industrie in de regio. Gestimuleerd door regionale, nationale en Europese financiering biedt het een one-stop shop voor bedrijven die slimme industriële oplossingen willen verkennen die aan hun behoeften voldoen.

 

 

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Zorg en techniek ontmoeten elkaar

01-05 Tijdens de Pontes Medical Expertmeeting op 18 mei zullen artsen en technisch professionals uit…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?